Πίσω

Μύδια: καθάρισμα, πως μαγειρεύονται, πως διατηρούνται

Τα μύδια είναι ένα από τα αγαπημένα οστρακοειδή της Ελληνικής κουζίνας. Μην κολλάτε στο καθάρισμα τους, τη συντήρηση, ή αν θα χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή κατεψυγμένα! Εδώ σας έχω όλα τα μυστικά μου και απαντάω σε όσα με ρωτάτε: πως καθαρίζουμε, πόση ώρα τα βράζουμε, πως αχνίζουμε, πως μαγειρεύονται και πως διατηρούνται; Μπορώ να αποθηκεύσω φρέσκα στην κατάψυξη;

Διατροφική αξία

Είναι ένας διατροφικός θησαυρός, αφού περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, στις οποίες απαντώνται όλα τα αμινοξέα. Η περιεκτικότητα του σε λίπη είναι χαμηλή κάτι που τα καθιστά πιο υγιεινό σε σχέση με το κόκκινο κρέας που είναι υψηλό σε λιπαρά και ειδικά κορεσμένα. Επίσης είναι χαμηλό σε θερμίδες.

Βάλτε τα λοιπόν στην κουζίνα σας και στο πιάτο σας, γιατί είναι οικονομικά, πεντανόστιμα και δίνουν αυτή τη χαρακτηριστική και αγαπημένη μου μυρωδιά της θάλασσας σε όποια συνταγή μπαίνουν. Για όλα τα υπόλοιπα μην ανησυχείτε γιατί σας τα δίνω όλα παρακάτω αναλυτικά.

Πως καθαρίζουμε;

Βάζουμε όσα είναι κλειστά σε ένα μπολ με νερό και καθαρίζουμε το μουστάκι τους τραβώντας το προς τα πάνω κι αφαιρώντας το.

πως καθαριζουμε τα μυδια καθαρισμα

Πως βγάζω την τρίχα;
Στη συνέχεια τρίβουμε το κέλυφός τους με ένα σφουγγαράκι κουζίνας ή ένα βουρτσάκι για να απομακρύνουμε τυχόν τρίχες. Τα ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Βάζουμε τα καθαρά σε ένα άλλο μπολ.

πως βγάζω την τρίχα από τα μύδια καθαρισμα

πως καθαριζουμε μυδια καθαρισμα

πως καθαριζω μυδια καθαρισμα

Πώς καταλαβαίνουμε τα φρέσκα

Καταρχάς καταναλώνουμε όλα τα οστρακόδερμα όσο ακόμα είναι ζωντανά και ολόφρεσκα.

Ελέγχουμε για να δούμε αν κάποιο είναι ήδη ανοιχτό. Αν βρούμε τέτοια, τα ρίχνουμε με δύναμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αν κλείσουν τα κρατάμε, αν όχι, τα πετάμε. Πετάμε και οποιοδήποτε με σπασμένο κέλυφος.

Ένα άλλο σημάδι που μας δείχνει αν είναι φρέσκα, είναι να πιάσουμε ένα στο χέρι μας να ελέγξουμε πόσο καλά κλειστό είναι. Αν πιάνοντας το, το μύδι σφραγίζει ακόμα πιο πολύ, είναι ένδειξη ότι είναι φρέσκο. Αν δούμε ότι μπορούμε εύκολα με τα χέρια να το ανοίξουμε και το σφράγισμα του είναι χαλαρό, τότε είναι μπαγιάτικο.

Όσα μείνουν ανοιχτά μετά το καθάρισμα τους τα πετάτε. Όσα δεν ανοίξουν με το μαγείρεμα επίσης τα πετάτε.

Διαφήμιση

Πως αχνίζουμε και πώς ανοίγουν;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να τα αχνίσετε και να τα ανοίξετε είναι να τα βάλετε καθαρισμένα μέσα σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε τα σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια 2-3 φορές μέχρι να ανοίξουν. Αυτά που θα αχνίσετε είναι έτοιμα να τα καταναλώσετε ή να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποια νέα συνταγή.

πως αχνίζουμε τα μύδια πώς ανοίγουν

πως αχνίζουμε τα μύδια πώς ανοίγουν

Δείτε τη συνταγή μου για τα πιο νόστιμα αχνιστά μύδια εδώ!

Για περισσότερες εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές με μύδια ρίξτε μια ματιά εδώ!

Πόση ώρα βράζουμε;

Δεν θέλει πολύ ώρα μαγείρεμα. Το πολύ 2-3 λεπτά είναι αρκετά για να ανοίξει και η σάρκα του να είναι τρυφερή όταν την απολαμβάνετε. Όσο περισσότερο τα βράζετε τόσο συρρικνώνονται και χάνουν τα υγρά τους με αποτέλεσμα να γίνονται σαν λάστιχο.

Πώς διατηρούνται;

Όταν είναι φρέσκα διατηρούνται για 1 μέρα στη συντήρηση του ψυγείου ακαθάριστα, σε σουρωτήρι σκεπασμένα με βρεγμένη πετσέτα. Τα καθαρίζετε μόνο την ώρα που πρόκειται να τα μαγειρέψετε.

Μπαίνουν τα φρέσκα στην κατάψυξη;

Δε σας συστήνω να τα αγοράσετε φρέσκα και να τα βάλετε στην κατάψυξη. Τα όστρακα για λόγους ασφαλείας πρέπει να καταναλώνονται ολόφρεσκα, όσο ακόμα βρίσκονται μέσα στο κέλυφος τους και στα δικά τους υγρά. Επίσης τα φρέσκα  σε γεύση και υφή δεν έχουν καμία σχέση με τα κατεψυγμένα που κυκλοφορούν στην αγορά. Τα κατεψυγμένα της αγοράς που βρίσκετε στα σούπερ μάρκετ έχουν υποστεί ελαφρύ μαγείρεμα γι’ αυτό και θα δείτε ότι έχουν το χρώμα του μαγειρεμένου. Γι’ αυτό να προμηθευτείτε ακριβώς την ποσότητα που θα καταναλώσετε ώστε να τα απολαύσετε στην καλύτερη στιγμή τους όσο ακόμα είναι φρέσκα, δηλαδή και ζωντανά. Τα κατεψυγμένα είναι πιο εύκολα στο μαγείρεμα αρκεί να τα ξεπαγώσετε με τον σωστό τρόπο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται