Για τα μύδια αχνιστά
Kαθαρίζουμε πρώτα τα μύδια. Δείτε πως να τα καθαρίσετε και πολλά ακόμα μυστικά για τα μύδια εδώ.
Ελέγχουμε για να δούμε αν κάποιο από αυτά είναι ήδη ανοιχτό. Αν βρούμε τέτοια, τα ρίχνουμε με δύναμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αν κλείσουν τα κρατάμε, αν όχι, τα πετάμε. Πετάμε και οποιοδήποτε με σπασμένο κέλυφος.
Βάζουμε όλα τα κλειστά μύδια σε μπολ με νερό και τα καθαρίζουμε ένα ένα τραβώντας τα μουστάκια τους. Στη συνέχεια τρίβουμε το κέλυφός τους με ένα σφουγγαράκι κουζίνας για να απομακρύνουμε τυχόν τρίχες και βάζουμε τα καθαρά σε άλλο μπολ.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα που σκεπάζεται, βάζουμε τις ροδέλες ντομάτας, κρεμμυδιών και πιπεριάς. Προσθέτουμε ολόκληρη την καυτερή πιπερίτσα, το μπαλσάμικο, το σκόρδο, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε για 5΄να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τα μύδια στην κατσαρόλα και πιάνοντάς την από τα χερούλια, την ανακινούμε με δύναμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να αχνιστεί μόνο για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό γιατί κατεβάζουν τα μύδια. Όσα μύδια δεν ανοίξουν στο άχνισμα, επίσης τα πετάμε.
Εκτός νηστείας μπορούμε να γαρνίρουμε τα μύδια με 150 γραμ. τρίμματα φέτας.
Μάθετε περισσότερα μυστικά για τα μύδια, αλλά και για τα υπόλοιπα θαλασσινά.