Πίσω

Γλυκά Κουταλιού του Χειμώνα

Τα γλυκά κουταλιού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης.

Κάθε εποχή, σε κάθε άκρη της Ελλάδας, πάντα θα σε τρατάρουν με υπερηφάνεια ένα γλυκό κουταλιού που μοσχοβολάει την κάθε εποχή συγκομιδής του φρούτου.

Τα γλυκά του κουταλιού γίνονταν πάντα με υλικά εποχής και ήταν έναν τρόπος για να συντηρηθούν τα άφθονα φρούτα της κάθε εποχής.

Η ζάχαρη στα γλυκά του κουταλιού λειτουργεί σαν συντηρητικό.

Τα αποστειρωμένα βάζα είναι αναγκαία αν θέλεις το σπιτικό γλυκό κουταλιού να διατηρηθεί αναλλοίωτο για πολλούς μήνες μέχρι και χρόνο.

Με τον ίδιο τρόπο, όπως γίνονταν παραδοσιακά τα γλυκά του κουταλιού τότε, γίνονται και σήμερα. Οι συνταγές για τα γλυκά του κουταλιού είναι απλές όμως κάθε φρούτο έχει τα μυστικά του. Κάθε φρούτο, ανάλογα αν κάνεις σαρκώδες φρούτο ή φλούδα του φρούτου γλυκό κουταλιού, θέλει διαφορετική διαχείριση.

*Για να μάθεις όλα τα μυστικά για τα γλυκά του κουταλιού, δες εδώ.

Κάθε πράγμα στον καιρό του λοιπόν και όσο χειμωνιάζει, η φύση μας δίνει τα δώρα της και είναι πολλά. Τα φρούτα του χειμώνα γίνονται όλα υπέροχο γλυκό κουταλιού.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά λοιπόν να δούμε ημερολογιακά κάθε στιγμή τι μας προσφέρει η φύση. Με το που μπαίνει το φθινόπωρο αρχίζουν τα μήλα, τα κυδώνια, τα μανταρίνια. Το μανταρίνι είναι στη σειρά το πρώτο εσπεριδοειδείς που ενδείκνυται για γλυκό κουταλιού.

Δειλά δειλά εμφανίζονται τα πορτοκάλια, τα νεράντζια, το κίτρο, το περγαμόντο, η φράπα, το παμπιλόνι και προς το τέλος του χειμώνα έχουμε τα λεμόνια. Τα χοντρόφλουδα λεμόνια γίνονται εξαιρετικό γλυκό κουταλιού.

Όλα τα παραπάνω φρούτα γίνονται και μαρμελάδα με άλλη τεχνική άλλες αναλογίες.

Οι μαρμελάδες του χειμώνα  είναι μοναδικές με τα δυνατά τους αρώματα και τη μοναδική υφή τους. Κλείστε το σπάνιο άρωμά τους σε βαζάκια για να γεύεστε όλο το χρόνο σπιτικές μαρμελάδες.

Με τα ίδια φρούτα μπορείς να φτιάξεις και σπιτικά λικέρ. Όταν τα φρούτα είναι στην εποχή τους και ειδικά τα χειμωνιάτικα που έχουν αιθέρια έλαιο στη φλούδα γίνονται υπέροχα σπιτικά λικέρ.

Ποια φρούτα γίνονται γλυκό κουταλιού;

Όλα τα φρούτα γίνονται γλυκό κουταλιού.

Από Οκτώβριο μέχρι Φεβρουάριο ιδανικά φρούτα για γλυκό κουταλιού είναι τα εξής:

• Μήλο (φιρίκι)

Αρxές Οκτωβρίου διάλεξε τα πιο γερά σφιχτά μήλα από την ποικιλία φιρίκια (μικρόσωμα και αρωματικά) και φτιάξε γλυκό μήλο

Γλυκό κουταλιού μήλο
Γλυκό κουταλιού μήλο: Δείτε τη συνταγή εδώ!

• Κυδώνι

Το μήλο των Εσπερίδων με το βαθυκόκκινο χρώμα και τα μοναδικά αρώματα ροδάκινου, έχει πιστούς ακόλουθους. Ίσως είναι το πιο εύκολο γλυκό κουταλιού που υπάρχει. Γίνεται κυδώνι γλυκό τριφτό ή σε κομμάτια και είναι υπέροχο! Δοκίμασε το

κυδώνι γλυκό του κουταλιού
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού: Δείτε τη συνταγή εδώ!

• Μανταρίνι

Από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού! Το πρώτο εσπεριδοειδές που εμφανίζεται και ίσως ένα από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού του χειμώνα

γλυκό μανταρίνι
Γλυκό μανταρίνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Δείτε τη συνταγή εδώ!

• Πορτοκάλι

Πορτοκάλι γλυκό κουταλιού με ψίχα. Γίνεται και με την σάρκα του, αλλά και μόνο η φλούδα είναι εξαιρετικό γλυκό κουταλιού.

Απαιτούνται χοντρόφλουδα πορτοκάλια που συνήθως εμφανίζονται γύρω στο τέλος Δεκεμβρίου που πέφτει η θερμοκρασία.

• Νεράντζι 

Νεράντζι και φράπα γλυκό κουταλιού. Από τα πιο αρωματικά χειμωνιάτικα γλυκά κουταλιού. Πολλοί ορκίζονται σε αυτή τη γεύση με την ελαφριά πίκρα στην επίγευση

νεραντζι γλυκό κουταλιού συνταγη
Γλυκό του κουταλιού νεράντζι: Δείτε τη συνταγή εδώ!

• Περγαμόντο

Το πιο αρωματικό γλυκό κουταλιού είναι το περγαμόντο. Τα περγαμόντα έχουν μικρή διάρκεια στην αγορά γι’ αυτό αν βρείτε φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε

γλυκό κουταλιού περγαμόντο συνταγη
Γλυκό κουταλιού περγαμόντο: Δείτε τη συνταγή εδώ!

• Λεμόνι

Γλυκό λεμόνι! Στο τέλος του χειμώνα έχουμε τα χοντρόφλουδα ακανόνιστα λεμόνια. Γίνονται υπέροχο γλυκό κουταλιού

γλυκό κουταλιού λεμόνι συνταγη
Γλυκό κουταλιού λεμόνι: Δείτε τη συνταγή εδώ!

 

Μην ξεχνάτε, κάτω από κάθε συνταγή σας έχω όλα τα μυστικά για να γίνουν τα γλυκά του κουταλιού υπέροχα και με σίγουρη επιτυχία.

Γεμίστε το σπίτι σας αρώματα, με γλυκά χωρίς θερμίδες και λιπαρά, για να τα απολαμβάνετε χωρίς ενοχές!

Διατηρήστε τα γλυκά κουταλιού σε δροσερό σημείο του σπιτιού καλά κλεισμένα σε αποστειρωμένα βάζα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται