Το μικρό αρωματικό μήλο φιρίκι, είναι ιδανικό για το γλυκό κουταλιού μήλο. Όταν τα μήλα φιρίκια είναι στην εποχή τους φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε. Αν...

Το μικρό αρωματικό μήλο φιρίκι, είναι ιδανικό για το γλυκό κουταλιού μήλο. Όταν τα μήλα φιρίκια είναι στην εποχή τους φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε. Αν θέλετε γεμίστε το με ολόκληρο αμύγδαλο. Διατηρείται για μήνες σε αποστειρωμένα βάζα.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
223

Για το γλυκό κουταλιού μήλο

  • 20 μικρά ή μέτρια μήλα φιρίκια
  • 1 kg ζάχαρη
  • 2½ φλ. νερό
  • 1/2 φλ. ασπρισμένα ολόκληρα αμύγδαλα
  • 1 κ.γ. ξινό σκόνη
  • 1 κλων. αρμπαρόριζας (ή 1 κομμάτι ξύλο κανέλας)
  • 1 λεμόνι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το μήλο γλυκό κουταλιού

    Επιλέγουμε μικρόσωμα και σφιχτά μήλα, ποικιλία φιρίκια, χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία.

    Πλένουμε τα μήλα και με κοφτερό μαχαίρι τα καθαρίζουμε.

    Με μυτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε κάτω τη βάση του μήλου και με προσοχή να μην τα διαλύσουμε, καθαρίζουμε την καρδιά του αφαιρώντας τα κουκούτσια. Ανοίγουμε δηλαδή μικρή στενή τρύπα. Παρόλα αυτά, μπορείτε να το κάνετε με προσοχή με το ειδικό εργαλείο.

    Βάζουμε τα καθαρισμένα μήλα σε ένα μπολ με μπόλικο νερό και στύβουμε μέσα το λεμόνι, για να μην οξειδώνονται και μαυρίζουν μέχρι να τα καθαρίσουμε όλα.

    Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και 2,5 κούπες νερό να βράσουν.

    Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα τα καθαρισμένα φιρίκια.

    Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε μέσα το ξινό.

    Αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του γλυκού, όταν σχηματίζεται.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το γλυκό μήλο για περίπου 40΄.

    Αφήνουμε το γλυκό μήλο να σταθεί μέσα στην κατσαρόλα και να κρυώσει τελείως. Έτσι το μήλο θα αποβάλει όλη την υγρασία του στο σιρόπι.

    Την επόμενη ημέρα ξαναβράζουμε το γλυκό στη φωτιά και προσθέτουμε τα καθαρισμένα αμύγδαλα καθώς και την αρμπαρόριζα ή την κανέλα.

    Βράζουμε το γλυκό κουταλιού μήλο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄ να δέσει το σιρόπι.

    Το σιρόπι από το γλυκό κουταλιού έχει δέσει σωστά, όταν σταγόνα από το σιρόπι του γλυκού στέκεται και δεν απλώνει δεν τρέχει δηλαδή.

    Μυστικά

    Αν δέσεις σωστά το σιρόπι στο γλυκό κουταλιού, σημαίνει ότι έχεις εξασφαλίσει την συντήρησή του για πάρα πολλούς μήνες.

    Βάλτε το γλυκό του κουταλιού σε αποστειρωμένα βάζα και σφραγίστε με αποστειρωμένα καπάκια.

    Όταν βράζετε γλυκό κουταλιού σε δυνατή φωτιά, θα εξατμιστούν γρήγορα τα υγρά και θα πυκνώσει το σιρόπι χωρίς να προλάβει το μήλο να βράσει σωστά.

    Επιλέξτε μήλα φιρίκια σχετικά άγουρα, με πολύ πλούσιο άρωμα και σφιχτή σάρκα, χωρίς σημάδια και χτυπήματα.

    Όταν βράζεις γλυκό κουταλιού καλό είναι να το βράζεις σε δυο στάδια όπως λέω παραπάνω. Έτσι θα δέσει πιο σωστά το σιρόπι και το χρώμα του θα γίνει πιο έντονο.

    Ρίξτε το γλυκό κουταλιού μήλο πάνω σε μια πανακότα με γιαούρτι και θα με θυμηθείτε!

    Δείτε εδώ περισσότερα μυστικά για τα γλυκά του κουταλιού.

    Τι γλυκό με μήλο θα φτιάχνατε;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται