Πίσω

Πόσες θερμίδες έχουν τα μελομακάρονα;

 

Το αγαπημένο γλυκό των γιορτων δεν είναι άλλο από αυτές τις μελωμένες λιχουδιές. Η λατρεμένη αυτή παρασκευή έχει ταυτιστεί με τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων αλλά μπορεί κάλλιστα να έχει προσαρμογή και μέσα στο έτος καθώς φτιάχνονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδος. Εκτός, όμως, από αγαπημένο γλυκό πολλούς απασχολεί και το ζήτημα με τις θερμίδες. Οι θερμίδες για μελομακάρονο ενδιαφέρει όλους μας ειδικά, μάλιστα, άτομα που είναι αναγκαίο να ελέγχουν το βάρος τους. Πολλοί αναρωτιούνται, πόσες θερμίδες έχει ένα μελομακάρονο και για τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Γι’ αυτό υπάρχουν οι γλυκιές παρασκευές χωρίς ζάχαρη που θα διευκολύνουν τους πάντες! Και δεν είναι λίγοι αυτοί που τα τελευταία χρόνια κάνουν εναλλακτικά υγιεινά  για διαβητικούς.

Αυτές οι γλυκιές και μελένιες λιχουδιές είναι η αγαπημένη παρασκευή γλυκών την περίοδο των γιορτων. Όλοι μας αυτή τη γιορτινή περίοδο απολαμβάνουμε τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα χωρίς ενοχές αφού είναι μόλις μια φορά το χρόνο. Ωστόσο, κάποια συστατικά που χρησιμοποιούνται “χτυπάνε καμπανάκι” για τις θερμίδες που περιέχουν.

Κάποιος που είναι γλυκατζής αλλά θέλει να έχει και τον έλεγχο του βάρους του, ειδικά τις γιορτινές μέρες που οι ατασθαλίες είναι ασταμάτητες, σίγουρα θα τον απασχολεί το ζήτημα με τις θερμίδες”. Οι θερμίδες  δεν είναι σταθερές καθώς υπάρχουν πολλές παρασκευές που επηρεάζουν το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Επίσης, κάποιοι πλάθουν μικρά και κάποιοι μεγάλα σε μέγεθος γλυκά επηρεάζοντας έτσι τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Πόσες θερμίδες έχει;

Το αγαπημένο αυτό γλυκό είναι περίπου 30 γραμμάρια. Εχει υπολογιστεί ότι 30γρ αποδίδουν 165 έως 250 θερμίδες. Ωστόσο, υπάρχουν παρασκευές που έχουν επικάλυψη με γλάσο αποδίδοντας έτσι ακόμα περισσότερες θερμίδες.

Για διαβητικούς

Το αγαπημένο αυτό γλυκό φέρει μεγάλες ποσότητες αλευριού και ζάχαρης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να θεωρηθούν απαγορευτικά για τα διαβητικά άτομα. Όλοι όμως έχουν δικαίωμα σε ένα γλυκό ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων που έχουν την τιμητική τους. Γι’ αυτό υπάρχουν τα υγιεινά  για διαβητικούς που θα μπορούσε κανείς να τα θεωρήσει μια πιο υγιεινή γλυκιά επιλογή για τις γιορτινές μέρες.

Για διαβητικούς δεν έχουν την κρυσταλλική ζάχαρη και αντί για το λευκό αλεύρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί  ζέας. Η προσθήκη στέβιας έναντι ζάχαρης τόσο στη ζύμη όσο και στο σιρόπι είναι η λύση που ψάχνουν όσοι έχουν προβλήματα με το σάκχαρό τους. Η ένταξη της  εκτός από υγιεινή επιλογή αποδίδτιςει και λίγες θερμίδες. Έτσι έχει θετικό αντίκτυπο για το ζήτημα της  θερμίδας.

Συνοψίζοντας, οι καλύτερες γλυκιές λιχουδιές είναι αδύνατον να λείπουν από γιορτές των Χριστουγέννων όσο κι αν ανησυχούμε για τις θερμίδες τους. Πλέον, δεν χρειάζεται κανείς να στερείται το αγαπημένο του γλυκό των γιορτων!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται