Πίσω

Ντολμαδάκια και οι θερμίδες τους

Ιστορική ανασκόπηση

Κατεξοχήν οι νηστίσιμες μέρες του έτους συνοδεύονται από σαρακοστιανά και άλλα νηστίσιμα πιάτα με το πιο γνωστό τα ντολμαδάκια.

Είναι ένα από τα αγαπημένα ορεκτικά σε τέτοιου είδους περιστάσεις και υπάρχουν διάφορες  παραλλαγές.

 

Φαίνεται να υπήρχε ήδη από την αρχαιότητα καθώς στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα απεικονίζεται η θεά Ήρα να τρώει  κρυφά μέσα από μία κατσαρόλα. Συνέχισε να υπάρχει στα Βυζαντινά χρόνια αλλά στην Οθωμανική εποχή θεωρούνταν απαγορευμένοι γιατί ο Κοραής τα  μοίραζε  στους δούλους κάτι το όποιο δεν ανεχόταν ο τότε σουλτάνος Παναήαμ Β’.

Πολλοί έχουν τα ταυτίσει με τον τουρκικό πολιτισμό καθώς υπάρχει στη γλώσσα τους η λέξη dolma που σημαίνει γεμιστό αλλά και η λέξη sarma που σημαίνει τυλιχτό. Έτσι, υπάρχει μια ευρύτερη σύγχυση όσον αφορά τι αντιπροσωπεύουν.

Στην Ελλάδα ανάλογα το μέρος μπορούμε να το ακούσουμε διαφορετικες ονομασιες. Είθισται  να τυλίγονται με αμπελόφυλλα αλλά μπορούμε να τα βρούμε και με φύλλα μαρουλιού ή λάχανου.

Θρεπτικότητα για ντολμαδάκια θερμίδες

Τα κύρια υλικά για να τα φτιάξει κανείς   είναι αμπελόφυλλα με γεμιση. Όλα μαζί δημιουργούν ένα φαγητό όχι υψηλού θερμιδικού προφίλ, οπότε δεν χρειάζεται να σας φοβίζει ο όρος ντολμαδάκια θερμίδες, και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, Ε και C από τα αμπελόφυλλα και άλλα ιχνοστοιχεία σημαντικά για τον οργανισμό όπως μαγνήσιο και φώσφορο.

Για τις θερμιδες στα  ντολμαδάκια   υπολογίζεται ότι μια μερίδα παρέχουν 170 έως και 219 θερμίδες. Ποσ είναι μια μερίδα όμως; Ποσά  είναι μια μερίδα έχει να κάνει και με το μέγεθός τους. Υπολογίζουμε ότι μια μερίδα ντολμαδάκια αντιστοιχούν σε 4-5 μετρίου μεγέθους. Όσον αφορά τα ντολμαδάκια θερμίδες αυτές μεταβάλλονται καθώς υπάρχουν παρασκευες που μπορεί να έχουν κιμά ή κάποιο θαλασσινό. Οι παραπάνω αντιστοιχούν για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί θερμίδες. Για τα σαρμαδάκια θερμίδες δεν υπάρχουν διαφορές στο θερμιδικό περιεχόμενο εκτός κι αν έχουμε σαρμαδάκια με κιμά.

Η θρεπτική αξία για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί στο φούρνο ή σαρμαδάκια κρύβεται κυρίως στα αμπελόφυλλα. Τα ντολμαδάκια ή σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλά που περιέχει, διαθέτει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι μπορούν να καταναλώνονται από διαβητικά άτομα. Επίσης, καλή πηγή θρεπτικών στοιχείων από τα σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα είναι και το ρύζι καθώς είναι καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και βιταμίνης Β1 στοιχεία που προάγουν την υγεία μας.

Παρασκευή ντολμά (dolma)

Για να πετύχεις τα τέλεια ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα είναι πολύ εύκολο. Αρκεί να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες της Αργυρώς και δώσεις προσοχή στα μυστικά της.

Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει κυρίως τρία μέρη:

1) Προετοιμασία γέμισης.

2) Προετοιμασία για τα αμπελόφυλλα.

3) Τύλιγμα.

Και τα ωραιότερα ντολμαδάκια με λίγες θερμίδες ή σαρμαδάκια είναι έτοιμα για να μπουν στην κατσαρόλα.

Σημαντικά Tips

Σημαντικά TIP για τα ντολμαδάκια ή σαρμαδάκια είναι:
Το ρύζι πρέπει να ξεπλένεται και να παραμείνει σπυρωτό.

Το λεμόνι και η τομάτα βοηθούν το ρύζι να είναι σπυρωτό.

Σιγανό μαγείρεμα.

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα αμπελόφυλλα απαιτείται ελάχιστο ζεμάτισμα. Προτιμάμε μαλακά αμπελόφυλλα!

Τρώγονται καλύτερα όταν είναι κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Δεν είναι απαραίτητο να τρώμε τα ντολμαδάκια μόνο σε περιόδους νηστείας. Αφού είναι τόσο θρεπτικά και εύκολα στην παρασκευή τους γιατί να μην γίνουν το ορεκτικό στο Κυριακάτικο τραπέζι;!

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται