Κατεξοχήν οι νηστίσιμες μέρες του έτους συνοδεύονται από σαρακοστιανά και άλλα νηστίσιμα πιάτα με το πιο γνωστό τα ντολμαδάκια.
Είναι ένα από τα αγαπημένα ορεκτικά σε τέτοιου είδους περιστάσεις και υπάρχουν διάφορες παραλλαγές.
Φαίνεται να υπήρχε ήδη από την αρχαιότητα καθώς στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα απεικονίζεται η θεά Ήρα να τρώει κρυφά μέσα από μία κατσαρόλα. Συνέχισε να υπάρχει στα Βυζαντινά χρόνια αλλά στην Οθωμανική εποχή θεωρούνταν απαγορευμένοι γιατί ο Κοραής τα μοίραζε στους δούλους κάτι το όποιο δεν ανεχόταν ο τότε σουλτάνος Παναήαμ Β’.
Πολλοί έχουν τα ταυτίσει με τον τουρκικό πολιτισμό καθώς υπάρχει στη γλώσσα τους η λέξη dolma που σημαίνει γεμιστό αλλά και η λέξη sarma που σημαίνει τυλιχτό. Έτσι, υπάρχει μια ευρύτερη σύγχυση όσον αφορά τι αντιπροσωπεύουν.
Στην Ελλάδα ανάλογα το μέρος μπορούμε να το ακούσουμε διαφορετικες ονομασιες. Είθισται να τυλίγονται με αμπελόφυλλα αλλά μπορούμε να τα βρούμε και με φύλλα μαρουλιού ή λάχανου.