Πίσω

Ντολμαδάκια θερμιδες

Ιστορική ανασκόπηση

Κατεξοχήν οι νηστίσιμες μέρες του έτους συνοδεύονται από σαρακοστιανά και άλλα νηστίσιμα πιάτα με πιο γνωστό ορεκτικο

Είναι ένα από τα αγαπημένα  σε τέτοιου είδους περιστάσεις και υπάρχουν διάφορες  παραλλαγές.

 

Φαίνεται να υπήρχε ήδη από την αρχαιότητα καθώς στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα απεικονίζεται η θεά Ήρα να τρώει  κρυφά μέσα από μία κατσαρόλα. Συνέχισε να υπάρχει στα Βυζαντινά χρόνια αλλά στην Οθωμανική εποχή θεωρούνταν απαγορευμένοι γιατί ο Κοραής τα  μοίραζε  στους δούλους κάτι το όποιο δεν ανεχόταν ο τότε σουλτάνος Παναήαμ Β’.

Πολλοί έχουν τα ταυτίσει με τον τουρκικό πολιτισμό καθώς υπάρχει στη γλώσσα τους η λέξη dolma που σημαίνει γεμιστό αλλά και η λέξη sarma που σημαίνει τυλιχτό. Έτσι, υπάρχει μια ευρύτερη σύγχυση όσον αφορά τι αντιπροσωπεύουν.

Στην Ελλάδα ανάλογα το μέρος μπορούμε να το ακούσουμε διαφορετικες ονομασιες. Είθισται  να τυλίγονται με αμπελόφυλλα αλλά μπορούμε να τα βρούμε και με φύλλα μαρουλιού ή λάχανου.

Θρεπτικότητα

Τα κύρια υλικά για να τα φτιάξει κανείς   είναι αμπελόφυλλα με γεμιση. Όλα μαζί δημιουργούν ένα φαγητό όχι υψηλού θερμιδικού προφίλ, οπότε δεν χρειάζεται να σας φοβίζουν,  πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, Ε και C από τα αμπελόφυλλα και άλλα ιχνοστοιχεία σημαντικά για τον οργανισμό όπως μαγνήσιο και φώσφορο.

Οι θερμιδες στα  ντολμαδάκια   υπολογίζεται ότι μια μερίδα παρέχει 170 έως και 219 θερμίδες.

Ποσο είναι μια μερίδα όμως; Ποσά  είναι μια μερίδα έχει να κάνει και με το μέγεθός τους. Υπολογίζουμε ότι μια μερίδα  αντιστοιχούν σε 4-5 μετρίου μεγέθους. Όσον αφορά τις θερμίδες αυτές μεταβάλλονται καθώς υπάρχουν παρασκευες που μπορεί να έχουν κιμά ή κάποιο θαλασσινό. 

Η θρεπτική αξία κρύβεται κυρίως στα αμπελόφυλλο. Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλά που περιέχει, διαθέτει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι μπορούν να καταναλώνονται από διαβητικά άτομα. Επίσης, καλή πηγή θρεπτικών στοιχείων   είναι και το ρύζι καθώς είναι καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και βιταμίνης Β1 στοιχεία που προάγουν την υγεία μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται