Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό.
Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Στύβουμε μέσα στο ρύζι το ένα λεμόνι κι ανακατεύουμε με κουτάλι.
Πρώτα τρίβουμε τα ξερά κρεμμύδια στη γέμιση και έπειτα τρίβουμε τη ντομάτα.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους καθώς και τα μυρωδικά. Άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό.
Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά της γέμισης.
Ψιλοκόβουμε την καρδιά από ένα μαρούλι ή τρίβουμε ένα κολοκύθι στη γέμιση.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Τέλος ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.
Για το τύλιγμα
Πιάνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι ζουμερή γέμιση και το τυλίγουμε σφιχτά.
Όμοια τυλίγουμε και τα υπόλοιπα.
Σε μια κατσαρόλα 26 εκατ. βάζουμε στη βάση 3 με 4 αμπελόφυλλα.
Βάζουμε σειρά-σειρά σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο, χωρίς να υπάρχει κενό ανάμεσα τους.
Στήνουμε και την επόμενη σειρά από πάνω τοποθετώντας τα το ένα κοντά στο άλλο.
Είναι βασικό η κατσαρόλα να είναι φαρδιά για μην κάνεις πολλές σειρές.
Ακουμπάμε ένα πιάτο πάνω στο φαγητό.
Περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο λάδι.
Προσθέτουμε νερό, ίσα που να σκεπαστούν.
Βάζουμε το φαγητό στη φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά.
Τα σερβίρουμε με το λεμόνι.
Μυστικά
Δοκιμάστε ελαφρά το μίγμα της γέμισης αν χρειάζεται αλάτι πριν τα τυλίξετε.
Ανάλογα την εποχή μπορείτε να βάλετε στη γέμιση ψιλοκομμένο μαρούλι, τριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένη αγκινάρα ή μελιτζάνα.
Η γέμιση χρειάζεται υγρασία. Όσο πιο πολύ υγρασία έχει η γέμιση τόσο πιο αφράτο θα γίνει.
Μπορείτε να τα τυλίξετε με αμπελόφυλλα, μαρουλόφυλλα, λάπαθα κλπ.
Τα πολλά λαχανικά όπως κρεμμύδι, τριμμένο κολοκύθι, χόρτα όπως ή σέσκουλα, τριμμένη φρέσκια ντομάτα, κάνουν πολύ αφράτη τη γέμιση.