Πίσω

Τι μπαχαρικά βάζουμε στα ρεβίθια και άλλα πολλά

Πολλοί αποφεύγουν να μαγειρέψουν ρεβίθια γιατί δεν τους πετυχαίνουν κατά το βράσιμο και δεν μαλακώνουν ή δεν τους αρέσουν γευστικά ή ξεχνάνε να τα μουλιάσουν. Οι απορίες για το μαγείρεμα των ρεβιθιών είναι πολλές και εδώ έχουμε συγκεντρώσει τις πιο συχνές για να λυθούν και για να σταματήσετε να κάνετε “τα στραβά μάτια” στα ρεβίθια. Μην ξεχνάτε ότι είναι πάρα πολύ θρεπτικά! Λοιπόν, “τι μπαχαρικά βγάζουμε στα ρεβίθια”, “δεν βράζουν τα ρεβίθια τι να κάνω”, “μπορώ να μαγειρέψω ρεβίθια χωρίς μούλιασμα”, “με τι να συνοδεύσω τα ρεβίθια” όλα θα απαντηθούν εδώ!

Τι μπαχαρικά βάζουμε στα ρεβίθια;

Τα ρεβίθια, γενικά, έχουν γλυκιά γεύση και μπορούν να συνδυάζονται εξαιρετικά με πολλά βότανα αλλά και μπαχαρικά. Τα όσπρια αυτά αγαπούν τα μπαχαρικά και δημιουργείται ένας ακαταμάχητος συνδυασμός που θα κάνει τα ρεβίθια να αγαπηθούν και από τους πιο φανατικά αρνητές τους.

Τα μπαχαρικά που ταιριάζουν στα ρεβίθια είναι: κύμινο, κάρυ, πάπρικα, μπούκοβο, πιπέρι καγιέν. Εννοείται δεν προστίθεται όλα μαζί αλλά ο καθένας επιλέγει ότι ταιριάζει στις γεύσεις του.

Δεν βράζουν τα ρεβίθια τι να κάνω;

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε πάει να βράσουμε ρεβίθια κι αυτά δεν μαλακώνουν ποτέ. Αναρωτιόμαστε τι φταίει και ψάχνουμε να βρούμε λύσεις ώστε να μην ξανασυμβεί και καταλήξουν πάλι τα ρεβίθια στον κάδο σκουπιδιών.

Ο χρόνος βρασμού για τα ρεβίθια, και γενικότερα για τα όσπρια, για να μαλακώσουν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι ο τόπος προέλευσης των ρεβιθιών, η ποικιλία τους, τα υλικά με τα οποία μαγειρεύονται κα. Ο πιο σημαντικός, όμως, παράγοντας είναι το μούλιασμα. Τα ρεβίθια χρειάζονται περίπου 10-12 ώρες να μουλιάσουν σε κρύο νερό. Πολλοί προσθέτουν λίγη μαγειρική σόδα αλλά αυτή καταστρέφει τις βιταμίνες του οσπρίου οπότε καλύτερο είναι να μην βάζετε από την άποψη της θρεπτικότητας του πιάτου. Αντί για σόδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο αλάτι.

Επίσης, για να βράσουν καλά και ομοιόμορφα τα ρεβίθια πρέπει να μαγειρεύονται σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και ποτέ σε δυνατή. Η δυνατή φωτιά διαλύει τα ρεβίθια κάτι το οποίο δεν θέλουμε. Κατά το βράσιμο απαιτείται αρκετό νερό ώστε να μην συγκρούονται τα ρεβίθια και σπάνε. Για νόστιμη σούπα πρέπει να ξέρετε τι μπαχαρικά βάζουμε στα ρεβίθια.

Μπορώ να μαγειρέψω ρεβίθια χωρίς μούλιασμα;

Η αλήθεια είναι πως κάποια όσπρια είναι πολύ δύσκολο να μαγειρευτούν χωρίς πρώτα μουλιάσουν σε νερό για κάποιες ώρες. Το μούλιασμα σε μερικά όσπρια παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς τα βοηθούν να μαλακώσουν και τα κάνουν πιο εύπεπτα. Σε όσπρια, όπως είναι τα ρεβίθια, μπορείτε να έχετε μια εναλλακτική λύση για να αποφύγετε το μούλιασμά τους κάθε φορά πριν το μαγείρεμα.

1. Φροντίστε ένα βράδυ να μουλιάσετε μια μεγάλη ποσότητα ρεβιθιών σε κρύο νερό. Την επόμενη μέρα θα δείτε ότι έχουν φουσκώσει και μαλακώσει αρκετά.

2. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τα καλά σε ένα σουρωτήρι και μοιράστε τα σε σακούλες τροφίμων. 1 φλιτζάνι ρεβίθια αντιστοιχεί σε μια μερίδα.

3. Κλείστε καλά τη σακούλα με τις μερίδες και αποθηκεύσετε τις στην κατάψυξη. Διατηρούνται έως και 3 μήνες.

4. Όταν αποφασίσετε να μαγειρέψετε ρεβίθια σούπα απλά βγάζετε τις μερίδες που θέλετε από την κατάψυξη και κατευθείαν μπορείτε να τα μαγειρέψετε στην κατσαρόλα σας χωρίς να απαιτείται ξεπάγωμα. Τώρα που ξέρετε τι μπαχαρικά βάζουμε στα ρεβίθια έχετε την πιο τέλεια ρεβυθόσουπα στο πιάτο σας.

Με τι να συνοδεύσω τα ρεβίθια;

Ακούμε όσπρια και φανταζόμαστε σούπες. Δεν είναι, όμως, πάντα έτσι. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των ρεβιθιών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συνοδεύσω τα ρεβίθια εκτός από το βράσιμο τους για να φτιάξουμε τη συνηθισμένη σούπα της μαμάς που πάντα θέλαμε να αποφεύγουμε. Πάρτε έμπνευση από τις παρακάτω ιδέες:

Ένα χορταστικό και πάρα πολύ θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για vegan που σου προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Δροσιστική και απολαυστική σαλάτα που μπορεί να σας συνοδεύσει στη δουλειά σας και να σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσετε. Vegan και μη θα την λατρέψετε.

Συνδυασμός που ίσως να ακούγεται περίεργος στα αυτιά σας. Κι όμως όταν το δοκιμάσετε θα αναθεωρήσετε.

Το παρόν άρθρο θα σας έλυσε πολλές απορίες αλλά και θα σας κίνησε το ενδιαφέρον να δημιουργήσετε στην κουζίνα σας εναλλακτικές συνταγές με βάση τα ρεβίθια. Τώρα ξέρετε τι μπαχαρικά βάζουμε στα ρεβίθια, όταν δεν βράζουν τα ρεβίθια τι κάνω κι αν μαγειρεύονται τα ρεβίθια χωρίς μούλιασμα. Είναι πολύ σημαντικό να μην απορρίπτουμε από τη διατροφή μας τόσο θρεπτικές τροφές. Πάντα υπάρχει τρόπος να μπουν στη ζωή μας και να μας την νοστιμέψουν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται