Ρεβύθια σαλάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Μία vegan, θρεπτική συνταγή για ένα πλήρες χορταστικό γεύμα στο σπίτι ή για ταπεράκι στο γραφείο. Συνδυάστε τα...

Ρεβύθια σαλάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Μία vegan, θρεπτική συνταγή για ένα πλήρες χορταστικό γεύμα στο σπίτι ή για ταπεράκι στο γραφείο. Συνδυάστε τα λαχανικά που προτιμάτε ή τα λαχανικά εποχής κι απολαύστε νοστιμιά και υγεία.

Τα ρεβύθια σαλάτα είναι ένα ιδανικό vegan γεύμα που σας χορταίνει και φέρνει γρήγορα κορεσμό όπως όλα τα όσπρια, ειδικά αν κάνετε διατροφή. Είναι και μια καλή ευκαιρία για να αξιοποιήσετε περισσεύματα λαχανικών ή βρασμένων ρεβιθιών που περιμένουν στο ψυγείο. Αν έχετε ρεβύθια μαγειρεμένα από σούπα, απλά στραγγίστε τα καλά και χρησιμοποιήστε τα. Λαχανικά μπορείτε να προσθέσετε ανάλογα με την εποχή ή με το τι υπάρχει στο ψυγείο. Στα ρεβύθια σαλάτα ταιριάζουν σχεδόν όλα τα λαχανικά.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
381

Για τα ρεβύθια σαλάτα

  • 250 γρ. ρεβύθια (βρασμένα)
  • 1 παντζάρι (βρασμένο)
  • 2 καρότα (τριμμένα)
  • 1 αβοκάντο (σε καρέ)
  • 1/2 φλ. ρόδι (καθαρισμένο)
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 2 κ.σ. δυόσμο (φρέσκο)
  • 1/2 φλ. κινόα κόκκινη βρασμένη (ή φαγόπυρο)
  • 1/2 φλ. σταφίδες (μαύρες)
  • Φύλλα από σπανάκι (ή ρόκα)

Για το ντρέσινγκ

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (μικρό το χυμό του)
  • 1 κ.γ. καρυ
  • 1 κ.σ. ξύδι (από κρασί)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. μέλι ή πετιμέζι
  • 1 κ.γ. πάπρικα (γλυκιά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 320 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Αφήνουμε τη σαλάτα να μαριναριστεί στο ψυγείο.

Τα φύλλα σαλάτας τα προσθέτουμε λίγο πριν σερβίρουμε.

Για τα ρεβύθια σαλάτα

Τα ρεβύθια σαλάτα, σηκώνουν μαρινάρισμα.

Σε αυτή την περίπτωση τα φύλλα σαλάτας θα τα προσθέσετε τελευταία στιγμή λίγο πριν σερβίρετε.

Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τη βρασμένη κινόα, τα λαχανικά σε κομμάτια και τα μυρωδικά, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο.

Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Ανακατεύουμε και αν έχουμε χρόνο αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο. Διαφορετικά απολαύστε την αμέσως, προσθέτοντας τελευταία στιγμή τη ρόκα ή τα τρυφερά φύλλα σπανακιού.

Χορταστική και πεντανόστιμη σαλάτα για πλήρες γεύμα η ταπεράκι στο γραφείο.

Μυστικά επιτυχίας

Όταν θα μουλιάζετε ρεβύθια από την προηγούμενη ημέρα για να τα μαγειρέψετε την επόμενη, φροντίστε να μουλιάσετε παραπάνω ποσότητα. Αφού τα στραγγίσετε, βάλτε τα σε σακουλάκια τροφίμων κι αφήστε τα στην κατάψυξη. Έτσι, ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να τα βράσετε για να φτιάξετε αυτή τη φανταστική σαλάτα με ρεβύθια, χωρίς το άγχος να μην ξεχάσετε να τα μουλιάσετε.

Κάθε μαγειρεμένο ρεβύθι που περίσσεψε από το χθεσινό τραπέζι είναι ιδανικό γι’ αυτή τη συνταγή αρκεί να το έχετε στραγγίσει καλά.

Τα ρεβύθια αγαπούν πολύ τα μπαχαρικά. Μπαχαρικά που ταιριάζουν στα ρεβύθια είναι: κύμινο, κάρυ, πάπρικα.

Όσο για τα λαχανικά που ταιριάζουν με τα ρεβύθια, θα σας πω ότι όλα τα λαχανικά αγαπούν την ήπια γλυκιά γεύση των ρεβυθιών. Γι΄ αυτό μη διστάσετε να κάνετε τις παραλλαγές που ταιριάζουν στην προτίμηση σας.

Εναλλακτικά, αντί για κινόα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φαγόπυρο, πλιγούρι, κάποιο μικρό ζυμαρικό ή κους κους.

Αν σας άρεσαν τα ρεβύθια σαλάτα, θα λατρέψετε και την παρακάτω συνταγή:

μαυρεσ φακεσ - φακεσ συνταγη χωρισ ντοματα

Βίντεο

Διαφήμιση

Ποιό άλλο όσπριο αγαπάς;

Διαφήμιση

Προτεινόμενος εξοπλισμός

Συμβουλή του Ειδικού

Μια σαλάτα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ολοκληρωμένο γεύμα προσφέροντάς μας  όλα τα μακροστοιχεία σχεδόν στις αναλογίες που τα χρειαζόμαστε σε ημερήσια βάση. Ο συνδυασμός ρεβιθιών με κινόα/φαγόπυρο μας προμηθεύει με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και με πολύτιμα αντιοξειδωτικά συνεισφέροντας στην εξουδετέρωση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών.  Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός βιταμίνης C (αβοκάντο, κρεμμύδι, ρόδι) μαζί με Ε (ελαιόλαδο, αβοκάντο) συνιστά τον καλύτερο αντιοξειδωτικό μας σύμμαχο, καθώς έχει βρεθεί ότι ο συνεργιστικός ρόλος αυτών αυξάνει την ευεργετική τους δράση. Ειδικά η βιταμίνη C σχετίζεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την παραγωγή προστατευτικών ουσιών (κυτοκίνες, ιντερλευκίνη)  οι οποίες εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα. Ακόμα, η συνταγή αυτή αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αυξάνοντας τον κορεσμό και μειώνοντας, παράλληλα, την πιθανότητα υπερφαγίας.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται