Πίσω

Αβοκάντο: θερμίδες και διατροφική αξία

Το αβοκάντο είναι ένα τροπικό φρούτο που τα τελευταία χρόνια εντάσσεται όλο και περισσότερο στη διατροφή μας.

Αποτελεί βασικό συστατικό σε πληθώρα συνταγών προσδίδοντας μοναδική γεύση και υφή στα φαγητά. Εχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία μας και υψηλή διατροφική αξία. Αυτά που ξέρουμε για τις ιδιότητες του υποδεικνύουν την σπουδαιότητα αυτού του φρούτου. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε και πόσες θερμίδες έχει. Οι θερμίδες του παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια ισορροπημένη διατροφή για να μην γίνονται υπερβολές στην συνολική καθημερινή πρόσληψη.

Οφέλη και διατροφική αξία

Το αβοκάντο, ως τροπικό φρούτο, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου καθώς έχει ευεργετικές ιδιότητες. Έχει αποκτήσει πρόσφατα σημαντική δημοτικότητα και συχνά αναφέρεται ως “superfood” λόγω της μοναδικής θρεπτικής του σύστασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών. Περιέχει περίπου 20. Επίσης, έχει ικανοποιητική περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Είναι φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε έλαια, αποτελούμενα από πολύ εύπεπτα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αβοκάντο βοηθά στην ενίσχυση της καρδιακής υγείας. Αυτό οφείλεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα ω-3 που περιέχει γιατί προσφέρουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην καλή υγεία του ανθρώπου.

Η συμπλήρωση μιας δίαιτας με εξωτικά φρούτα επηρεάζει θετικά το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα. Τα περιεχόμενα λιπαρά οξέα προωθούν τα υγιή λιπίδια κι έτσι ενισχύεται η βιοδιαθεσιμότητα των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Επίσης, το αβοκάντο είναι καλή πηγή βιταμινών, όπως αυτές του συμπλέγματος Β, E, C και Κ. Το μισό αβοκάντο παρέχει περίπου το 25 % της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών.

Τέλος, το αβοκάντο, παρά την κρεμώδη υφή του, περιέχει φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά συνίσταται προς κατανάλωση από διαβητικά

Θερμίδες

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε λίπος. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότερες θερμίδες του θα προέρχονται από αυτό. Το αβοκάντο, αν κι αποδίδει αρκετές θερμίδες, όταν καταναλώνεται με μέτρο ενισχύει τον μεταβολισμό μας συμβάλλοντας στη μείωση του λίπους. Συγκεκριμένα για το αβοκάντο έχει μετρηθεί:

Αβοκάντο θερμίδες (100γρ): 160

Αυτές οι “αβοκάντο θερμίδες” προέρχονται από:

  • 14,66 γραμμάρια λίπους
  • 8,53 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 6,7 γραμμάρια φυτικών ινών

Διαπιστώνεται, επομένως, ότι πράγματι οι περισσότερες  θερμίδες προέρχονται από το λίπος. Ωστόσο, αυτό το λίπος είναι ευεργετικό καθώς βοηθάει να μας κρατήσει χορτάτους γιατί όταν καταναλώνουμε λίπος ο εγκέφαλός μας λαμβάνει σήμα να μειώσει την όρεξή μας ενώ παράλληλα επιβραδύνεται ο μεταβολισμός των υδατανθράκων, γεγονός που βοηθάει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Στη μαγειρική

Εχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται ευρέως. Υπάρχουν συνταγές με αβοκάντο που στηρίζονται εξ’ ολοκλήρου σε αυτό το φρούτο.

Η κρεμώδη υφή του είναι ιδανική για να αλείφεται σε ψωμί ή να αποτελέσει την τέλεια σως. Τι καλύτερο από μια υγιεινή επιλογή για τροφή μέσα στη μέρα σου; Σκέψου ότι  μπορεί ακόμα να αποτελέσει βασικό συστατικό για μια vegan μαγιονέζα που θα περιέχει όλα αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά που αναφέραμε.

Επίσης, όλοι ξέρουμε το γουακαμόλε. Είναι το τέλειο ντιπ που μπορεί να συνοδεύσει τα σνακ μας και η δροσιστική απόλαυση για να κλείσει ωραία η μέρα μας.

Μια σαλάτα  ίσως είναι πιο διαδεδομένη παρασκευή για να εντάξεις με εύκολο τρόπο αυτό το φρούτο στο διαιτολόγιό σου. Θα πάρεις όλα εκείνα τα απαραίτητα λιπαρά που χρειάζεται ο οργανισμός σου.

Είναι μια λύση για τον καθένα που βρίσκεται σε διαδικασία δίαιτας αλλά και για όλους που προσέχουν τη διατροφή τους και επιθυμούν να καταναλώνουν τροφές ευεργετικές για την υγεία τους.

Συμπερασματικά, παρά τις πολλές θερμίδες του διαθέτει σπουδαίες ιδιότητες. Εχει σημαντικά οφέλη για την υγεία χάρη στην υψηλή διατροφική αξία του και πρέπει όλοι να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το τροπικό φρούτο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται