To γάλα αμυγδάλου παρασκευάζεται από ολόκληρα αμύγδαλα ή από βούτυρο αμυγδάλου και νερό. Έχει ανάλαφρη υφή και ήπια, γλυκιά και βουτυρώδη γεύση. Το γάλα αμυγδάλου περιέχει λιγότερες θερμίδες και λίπος από το αγελαδινό γάλα και το γάλα σόγιας και πολύ χαμηλότερο ποσοστό υδατανθράκων και πρωτεϊνών.
Συγκεκριμένα ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου προσδίδει 29 θερμίδες, έναντι 259 του αγελαδινού γάλατος, ενώ το γάλα σόγιας προσδίδει 101 θερμίδες. Ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου είναι φτωχό σε πρωτεΐνη (1g), έναντι 8g του αγελαδινού γάλατος και 6g του γάλατος σόγιας. Το γάλα αμυγδάλου αποδίδει ακόμα 2,5g λίπους έναντι 11g του αγελαδινού γάλατος και 3,5g του γάλατος σόγιας και 1g υδατανθράκων, ενώ το αγελαδινό γάλα περιέχει 33g και το γάλα σόγιας 12g υδατανθράκων. Είναι το πιο χαμηλό σε θερμίδες από τα διάφορα υποκατάστατα.
Διατροφική αξία γάλα αμυγδάλου
Το γάλα αμυγδάλου λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη, θερμίδες και ορισμένων βιταμινών, σε περίπτωση που κάποιος το χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλατος θα πρέπει να αναπληρώνει αυτές τις ελλείψεις από άλλες κατηγορίες τροφίμων. Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Αντίθετα είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Είναι καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, βιταμινών A, D, Ε και αντιοξειδωτικών. Αποτελεί φυσική πηγή βιταμίνης Ε. Δεν περιέχει λακτόζη, γλουτένη, ζάχαρη, χοληστερόλη. Προφανώς δε συνιστάται για άτομα με αλλεργία στα αμύγδαλα.
Επίσης, το γάλα αμυγδάλου είναι ιδανικό για χορτοφάγους και για ανθρώπους που ακολουθούν ειδική δίαιτα για απώλεια κιλών. Δε χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη μαγειρική λόγω της ιδιότητάς του να αλλοιώνεται όταν θερμανθεί. Χρησιμοποιείται όμως για την παρασκευή γλυκών και αρτοσκευασμάτων. Συνδυάζεται με καφέ, τσάι, δημητριακά και για παρασκευή smoothies, milkshakes.