Τυρόπιτα και οι θερμίδες της

Το κρατσανιστό φύλλο με την τυρένια γέμιση έχουν ταυτιστεί απόλυτα με το ξεκίνημα της μέρας μας μαζί με τον καφέ. Τα παιδιά πριν πάνε σχολείο ή οι μεγάλοι πριν πάνε στη δουλειά συνηθίζουν να κάνουν μια στάση πρώτα στο φούρνο της γειτονιάς τους για να πάρουν την αγαπημένη τους. Κάποιος, όμως, που θέλει ή πρέπει να έχει τον έλεγχο του βάρους του είναι ιδανική στη διατροφή του; Η τυρόπιτα και οι θερμίδες της απασχολούν πολύ καθώς υπάρχουν πολλές εκδοχές της. Πόσες είναι για την τυρόπιτα κουρού, σφολιάτα, τυροπιτάκι οι θερμίδες; Ας πάρουμε μια ιδέα για τις θερμίδες που έχει μια τυρόπιτα.

Η σπιτική σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από του εμπορίου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κάθε φαγητό και τον τρόπο παρασκευής του. Οι εκδοχές της είναι αμέτρητες. Κάθε τόπος έχει την δική του. Οι διαφορές έγκειται κυρίως στο φύλλο και στη γέμιση. Επομένως, η τυρόπιτα κουρού, η σφολιάτα και το τυροπιτάκι έχουν διαφορετικές θερμίδες.

Τυρόπιτα θερμίδες (1 μεσαίο κομμάτι): 330

Τυρόπιτα κουρού θερμίδες: 350

Τυρόπιτα σφολιάτα θερμίδες: 550

Τυροπιτάκι θερμίδες (40γρ. για κατεψυγμένο): 132

Όπως βλέπουμε οι θερμίδες διαφέρουν. Το φύλλο παίζει σημαντικό ρόλο στο θερμιδικό περιεχόμενο. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως είναι προτιμότερη η τυρόπιτα κουρού από σφολιάτα καθώς έχει αισθητά λιγότερες θερμίδες. Επίσης, η γέμιση τυριών μπορεί να αλλάξει το θερμιδικό προφίλ της.

Λίγα λόγια

Το τυρί της δίνει αλμυρό χαρακτήρα και πολλές φορές συνδυάζεται με κάποιο αλλαντικό, λαχανικό ή μπαχαρικό μετατρέποντάς την σε ένα άλλο είδος.

Στην Ελλάδα η γέμισή της έχει βάση κυρίως την φέτα αλλά μπορεί να την βρει κανείς με κασέρι ή μυζήθρα, γιαούρτι και αυγό. Για την παρασκευή της χρησιμοποιείται ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα της ενώ η τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε ασβέστιο ενισχύουν την θρεπτική αξία της ενώ το ελαιόλαδο δίνει έξτρα θερμίδες.

Τα είδη που μπορείς να βρεις σ’ ένα τυροπιτάδικο είναι διάφορα και φέρουν όνομα ανάλογα με το φύλλο, το σχήμα και τη γέμισή της. Γι’ αυτό υπάρχει η παραδοσιακή, με κασέρι, η τρίγωνη, η στριφτή, η τυρόπιτα κουρού, η τυρόπιτα σφολιάτα, κλπ μαζί με τις θερμίδες τους.

Παρακάτω αναγράφεται, για κάποια ενδεικτικά συστατικά, η διατροφική αξία της ανά 100γρ:

Συστατικό Παραδοσιακή Με σφολιάτα
Ενέργεια380Kcal423Kcal
Πρωτεΐνη11,3γρ13,1γρ
Υδατάνθρακες46,7γρ45,2γρ
Λίπος23γρ27,4γρ
Κορεσμένο50,1%54,1%
Χοληστερόλη31,6mg29,3
Ασβέστιο52mg72mg
Κάλιο127mg102mg
Νάτριο618mg571mg
Φώσφορος392mg457mg

Πίνακας 1 Πηγή: Πίνακες σύνθεσης τροφίμων, http://users.sch.gr/cristom40/GreekTables/pinakes/full_trofima.htm (1/9/2021)

Η ελληνική κουζίνα φημίζεται για αυτές. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη κι όλες φέρουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους. Ωστόσο, αν θεωρούνται πολλές για κάποιους δεν πρέπει να τις αποφεύγουν γιατί πάντα υπάρχει και η πιο light εκδοχή της. Στην ελληνική κοινωνία οι πίτες έχουν κυρίαρχη θέση στη διατροφή μας γι’ αυτό αξίζει να φτιάξτε την αγαπημένη σας.

https://www.argiro.gr/2021/09/tyropita-thermides/