Πίσω

Ο κουρκουμάς στην ζωή μας και στην κουζίνα

Ο κουρκουμάς ένα μπαχαρικό που κερδίζει τις εντυπώσεις

Ο κουρκουμάς ανήκει στην κατηγορία των μπαχαρικών και είναι ένα συστατικό που πρωταγωνιστεί σε κουζίνες κυρίως της Ινδίας. Ο κουρκουμάς είναι ένα ποώδες φυτό, από το οποίο αξιοποιείται η ρίζα του. Πολλές φορές δεν χρησιμοποιείται φρέσκο, αλλά αποξηραίνεται και έπειτα αλέθεται, λαμβάνοντας την γνωστή σκόνη με το εντυπωσιακό κίτρινο χρώμα. Είναι ένα μπαχαρικό που μπαίνει σε πλήθος συνταγών και δίνει πέρα από την χαρακτηριστικό χρώμα και μια ιδιαίτερη γεύση. Έχει σημαντικές ιδιότητες και έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μάλιστα, μια κουταλιά κουρκουμά την ημέρα βοηθά στην προστασία του οργανισμού. Τέλος, βλέπουμε όλο και περισσότερες συνταγές με κουρκουμά, με τα ροφήματα με κουρκουμά να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Χρήσεις στην κουζίνα και Οφέλη

Παρά το γεγονός ότι ο κουρκουμάς στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται συχνά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές και να δώσει ιδιαίτερα αρώματα και χρώματα. Έχει μια ζεστή, πικρή γεύση και χρησιμοποιείται πολλές φορές για να αρωματίσει ή να χρωματίσει σούπες, μουστάρδες, βούτυρα και τυριά. Ταιριάζει απόλυτα με λαχανικά, ενώ προστίθεται σε χυμούς, smoothie τόσο σε φρέσκια μορφή, όσο και αποξηραμένος. Επίσης, μπορούμε να αρωματίσουμε ρύζι και να προστεθεί σε σάλτσες που θα χρησιμοποιηθούν σε κρεατικά, κυρίως σε κοτόπουλο.

Ο κουρκουμάς έχει πολλά επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, όπως η δυνατότητα βελτίωσης της υγείας της καρδιάς και η πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου. Είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της αρθρίτιδας.

Τρόπος αποθήκευσης

Όταν προμηθευόμαστε φρέσκο κουρκουμά, δηλαδή ολόκληρη την ρίζα, μπορούμε να τον τυλίξουμε σε χαρτί και να φυλαχτεί στο ψυγείο μέσα σε ένα σκεύος ή σε αεροστεγές σακουλάκι όπου θα διατηρηθεί για μερικές εβδομάδες. Όταν μιλάμε για την σκόνη κουρκουμά, διατηρείται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Θα αρχίσει να χάνει το άρωμά του και την μοναδική του γεύση, μετά από περίπου έξι μήνες, και ακόμη νωρίτερα εάν εκτεθεί στο φως και στη ζέστη.

Δείτε και μια συνταγή από την Αργυρώ με κουρκουμά που θα λατρέψετε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται