Ποτά / Ροφήματα

Ποτά / Ροφήματα

Ροφήματα και ποτά

Kρύα ή ζεστά ανάλογα με την εποχή. Αλκοολούχα ή μη. Με ανθρακικό ή χωρίς. Εύγεστα, κυρίως αυτό. Για πολλούς είδος πρώτης ανάγκης. Όποιος πιστεύει πως όλα τα ροφήματα και ποτά είναι ίδια, άρα δεν χρειάζεται να τα αναγάγουμε σε επιστήμη, μπορεί να μην συνεχίσει την ανάγνωση.

Υπάρχουν ελάχιστες ώρες στη ζωή πιο ευχάριστες από την ώρα που είναι αφιερωμένη στο αγαπημένο σου ρόφημα ή ποτό. Πρόκειται ουσιαστικά για μία τελετή. Τελετή σαν να λέμε ιεροτελεστία. Η αναζήτηση της γεύσης, η προετοιμασία με τις τυποποιημένες κινήσεις, η συγκεκριμένη κούπα ή ποτήρι, ο σταθερός χώρος απόλαυσης. Δεν έχει σημασία αν είναι καφές, τσάι, ζεστή ή κρύα σοκολάτα, ή ακόμα το κρασί ή το ουίσκι σου. Σημασία έχει πως το απολαμβάνεις ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο τελετουργικό, αυτό που οι περισσότεροι ονομάζουν: “η δική μου ώρα”.

Μία συνήθεια που ξεπερνά την έννοια της γεύσης και της κατάποσης. Γίνεται κοινωνικό χαρακτηριστικό, προσφέρεται για εθνολογικές παρατηρήσεις. Οι Βρετανοί για παράδειγμα ή οι Γιαπωνέζοι έχουν ενσωματώσει στην κουλτούρα τους το τσάι σε μεγάλο βαθμό. Το έχουν συνδέσει με συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, το συνοδεύουν με συγκεκριμένα εδέσματα, έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένα σκεύη για την προετοιμασία και την προσφορά του. Οι Ιρλανδοί είναι γνωστοί για τις μπίρες τους. Εμείς οι Έλληνες για το ούζο που πίνουμε σε στιγμές χαλάρωσης.

Υπήρχαν περίοδοι της ιστορίας που το να πίνεις νερό ήταν σχεδόν απαγορευτικό. Η έννοια της χλωρίωσης ήταν άγνωστη, το νερό από δημόσιες βρύσες εγκυμονούσε- το λιγότερο- στομαχικές διαταραχές. Τα αφεψήματα έλυναν το πρόβλημα αυτό, αφού το νερό ή το γάλα που περιείχαν είχε βραστεί επαρκώς. Σήμερα πάλι, δεν έχουμε τέτοιες ανησυχίες.

Ο ρόλος των ροφημάτων και των ποτών

Τα ροφήματα και τα ποτά δεν έχουν να κάνουν με την δίψα. Έχουν να κάνουν με την απόλαυση. Και κάποια από αυτά και με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τονωτικά για τον οργανισμό, διεγερτικά ή καταπραϋντικά, άλλα με αντισηπτικές ιδιότητες, δεν είναι τυχαίο που πολλά ονομάζονται “γιατρικά”. “Να σου φτιάξω ένα ζεστό;” η πρώτη αντίδραση στην παραμικρή αδιαθεσία δικού μας ανθρώπου. Πολύ περισσότερο που η προικισμένη ελληνική γη μάς χαρίζει γενναιόδωρα εδώ και αιώνες εξαιρετικά φυτά και βότανα με ιδιαίτερες γεύσεις και σπάνια αρώματα. Από την άλλη υπάρχουν πολλές έρευνες που συνδέουν την κατανάλωση μικρής ποσότητας κρασιού με την υγεία της καρδιάς. 

Σήμερα, στο “παιχνίδι” των ροφημάτων και των ποτών έχουν μπει και πολλά αναπάντεχα υλικά. Μέντα, κάρδαμο, τσίλι, ροζ πιπέρι, ξηροί καρποί. Νέες ιδέες, νέα μείγματα, νέες τεχνικές, νέα αποστάγματα. Σε κάθε περίπτωση, και ό,τι κι αν επιλέξετε πάντως το γεγονός είναι ένα. Το να κρατάς μία κούπα καφέ ή τσάι, το να πίνεις ένα ποτήρι κρασί είναι ο καλύτερος σύντροφος όταν είμαστε μόνοι μας διαβάζοντας το βιβλίο μας. Αλλά και ο ιδανικότερος σύμμαχος όταν είμαστε με παρέα και θέλουμε να δημιουργήσουμε ξεχωριστές αναμνήσεις. 

Μπορείς να φτιάξεις κι εσύ τα δικά σου ροφήματα, σπιτικά, καθώς η Αργυρώ σου έχει τις καλύτερες συνταγές.

Επιλέξτε υποκατηγορία για να βρείτε τις συνταγές που επιθυμείτε: