Πίσω

Τα είδη ρυζιού και τα μυστικά τους

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες ρυζιού;Παρακάτω σας έχω τα πιο γνωστά είδη ρυζιού και όλα τα μυστικά για να τα μαγειρέψετε σωστά.

Ρύζι νυχάκι

Είναι ρύζι λευκό, λεπτό και μακρύκοκκο. Το χρησιμοποιώ σε πολλές παρασκευές λόγω του σχήματός του. . Το νυχάκι είναι σχετικά σκληρό ρύζι, με όχι τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο, όποτε χρειάζεται αρκετή υγρασία γύρω του για να βράσει σωστά. κανει την ιδια δουλεια με την καρολινα, απλα εγω το χρεισιμοποιω σε φαγητα στην κατσαρολα γιατι τα υγρα του τα χρειαζεται.

Λόγω του λεπτού του κόκκου, κάνει για γιουβαρλάκια, γιαλαντζί,

Μπόνετ ή parboiled (Bonnet)

Η ποικιλία μπόνετ, είναι  μακρύκοκκο, προβρασμένο, με ελαφρά μπεζ-κίτρινο χρώμα. Έχει υποστεί επεξεργασία και σε αυτήν οφείλεται το χρώμα του. Είναι εύκολο στο βράσιμο και παραμένει σπυρωτό πάντα. Ιδανικό για παρασκευές τύπου πιλάφι ή ρυζοσαλάτα. Αν σας αρέσει να το σουρώνετε  στο πιλάφι σας προτιμήστε το.

Καστανό ή ακατέργαστο (μερικώς αναποφλοίωτο)

Προέρχεται από την πρώτη αποφλοίωση του καρπού. Γα όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή, μιας και είναι το λιγότερο επεξεργασμένο από όλες τις ποικιλίες.

Χρειάζεται παραπάνω χρόνο βρασμού σχεδόν διπλάσιο αλλά η γεύση του είναι εξαιρετική και η διατροφική του αξία πολύτιμη. Ιδανικό για  γεμίσεις.

Άγριο

Μαύρο  εξωτερικά, με ανοιχτόχρωμη καρδιά. Είναι σκληρός ο κόκκος του και λεπτός.

Θέλει ειδική προετοιμασία, δηλαδή μούλιασμα αρκετή ώρα και βράσιμο παραπάνω από το κανονικό.

Αν πρόκειται να το αναμίξετε (συνήθως το αναμιγνύουμε με καστανό ή λευκό ), πρέπει να το βράσετε χωριστά, αφενός γιατί θέλει περισσότερο χρόνο κι αφετέρου γιατί μαυρίζει το νερό, με αποτέλεσμα να βάφει το ανοιχτόχρωμο  σε ένα σκούρο γκρι χρώμα. Ιδανικό για γαρνιτούρα και σαλάτες.

Είναι πολύτιμη τροφή και πρέπει όλοι να το βάλουμε στην διατροφή μας.

Arborio, Carnarolli, Nano,Vialone Nano

Είναι ειδικές ποικιλίες αποκλειστικά για ριζότο, με πιο γνωστή ποικιλία στη χώρα μας το Arborio, το οποίο το βρίσκετε πλέον σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Είναι λευκό , ελαφρώς πλατύ και μακρύκοκκο. Είναι πλούσιο σε άμυλο γεγονός που το καθιστά ιδανικό για ριζότο χυλωμένο, . Επίσης το arborio είναι παρεμφερές με το Aroz Bomba, την ισπανική ποικιλία για την παέγια, όποτε είναι ιδανικό γι αυτο το φαγητο.

Basmati και Jasmine

Ποικιλίεα με αρώματα και λεπτή υφή. Και τα δυο έχουν λεπτό λευκό κόκκο, αρκετά μακρύ σε σχέση με το πάχος του.Έχουν εξωτικό άρωμα (ειδικότερα το jasmine) και είναι ασιατικής προέλευσης.

Συνήθως τρώγεται σκέτο ή σαν γαρνιτούρα πλάι σε ψάρι, κρέας ή πουλερικά.

Συνοδεύουν τέλεια και τα δύο ασιατικές σάλτσες

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται