ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Μυστικά για δίπλες: Συνταγή της γιαγιάς

διπλεσ συνταγη τησ γιαγιασ

Οι δίπλες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων και φτιάχνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έχουν τραγανή, φουσκωτή ζύμη που θρυμματίζεται στο στόμα, και για πολλούς –όπως και για εμένα– είναι το κορυφαίο γλυκό των γιορτών.

Όχι μόνο για τα Χριστούγεννα

Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι δίπλες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις χαρές και τους γάμους. Ειδικά στην Καλαμάτα και την Κρήτη, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της γιορτής: σερβίρονται σε γάμους, αρραβώνες, βαφτίσεις και άλλες χαρμόσυνες περιστάσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι Κρητικές δίπλες έχουν σχήμα τριαντάφυλλου και στη μέση τοποθετείται ένα κουφέτο – μια πανέμορφη και συμβολική παρουσίαση.

Υλικά και άρωμα

  • Η βασική ζύμη γίνεται με αλεύρι και φρέσκα αυγά. Πολλές φορές προστίθενται και αρώματα, όπως:
  • Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • Απόσταγμα ή λικέρ (π.χ. ούζο ή τσικουδιά)
  • Βανίλια

Πώς φτιάχνονται οι δίπλες

  1. Ζύμωμα: Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ωραία, σφιχτή ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  2. Άνοιγμα φύλλου: Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, είτε με πλάστη είτε με μηχανή ζυμαρικών.
  3. Κόψιμο και σχηματισμός: Κόβουμε σε λωρίδες ή τετράγωνα ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε. Πολύ εύκολες και όμορφες είναι και οι δίπλες-φιογκάκια.
  4. Τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε καλά βαθύ λάδι. Για φιογκάκια, απλώς τα βουτάμε στο καυτό λάδι.

Για τις δίπλες τύπου Καλαμάτας ή Μάνης, χρειάζεται περισσότερη τεχνική: Με δύο πιρούνια, στρίβουμε το φύλλο και ταυτόχρονα το βυθίζουμε στο καυτό λάδι για να πάρει το χαρακτηριστικό σχήμα. Θέλει εξάσκηση και γρήγορες κινήσεις. Μετά το τηγάνισμα, τις τοποθετούμε όρθιες σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν καλά.

Πώς μελώνονται

  • Αφού στραγγίσουν, τις βουτάμε σε ζεστό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα, απλώς για να γυαλίσουν και να ποτίσουν ελαφρά – όχι να μαλακώσουν.
  • Τις τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με:
  • Τριμμένο καρύδι ή καβουρδισμένο σουσάμι
  • Λίγη κανέλα

Οι δίπλες διατηρούνται τραγανές για αρκετές μέρες, αρκεί να φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου. Προστατέψτε τις από την υγρασία, γιατί τη μαλακώνει και τις αλλοιώνει.

Υπάρχουν και οι νησιωτικές δίπλες, που φτιάχνονται χωρίς αυγά. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας είναι γνωστές και ως ξεροτήγανα.

Οι δίπλες δεν είναι απλώς ένα γλυκό, είναι μια γευστική ανάμνηση γεμάτη αρώματα και στιγμές. Η συνταγή της γιαγιάς κρατάει ζωντανή την παράδοση και τη χαρά των οικογενειακών τραπεζιών. Με λίγα απλά υλικά, λίγη τέχνη και τα σωστά μυστικά, μπορείς κι εσύ να φτιάξεις τις πιο αυθεντικές, τραγανές δίπλες, όπως τότε.

Απόρρητο