Πίσω

Μυστικά: Για δίπλες συνταγή της γιαγιάς

Παραδοσιακό γλυκό Χριστουγέννων που φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα. Έχουν τραγανή, φουσκαλιαστή ζύμη που θρυμματίζεται στο στόμα. Είναι για μένα το κορυφαίο παραδοσιακό γλυκό για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σε πολλές περιοχές βέβαια είναι συνυφασμένες με το γάμο και τις χαρές. Της Καλαμάτας και της Κρήτης είναι γλυκά του γάμου και της χαράς. Σερβίρονται σε αρραβώνες, γιορτές, βαφτίσεις και γίνονται όλο το χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα.

Οι Κρητικές  φτιάχνονται σε σχήμα τριαντάφυλλου με ένα κουφέτο στη μέση και είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Όλες  γίνονται με αλεύρι και φρέσκα αυγά, πολλές φορές αρωματίζονται με απόσταγμα, ξύσμα ή βανίλιες. Περίφημες είναι και με ούζο.

Ζυμώνουμε τα υλικά  σε μια ωραία σφιχτή ζύμη.

Την ξεκουράζουμε σκεπασμένη.

Την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με πλάστη ή με μηχανή ζυμαρικών.

Την κόβουμε σε λωρίδες ή τετράγωνα κομμάτια ανάλογα το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε. Πολύ εύκολες είναι και τα φιογκάκια!

Πως διπλώνω και πως τις τηγανίζω;

Αφού δώσεις το επιθυμητό σχήμα, τις τηγανίζεις σε βαθιά κατσαρόλα με καυτό λάδι για λίγα λεπτά, να ροδίσουν ελαφρά.

Αν κάνεις φιογκάκια, τα πράγματα είναι απλά. Απλώς τις βουτάς στο καυτό λάδι.

Αν κανείς Καλαμάτας ή Μάνης, χρειάζεσαι δυο πιρούνια ώστε να στρίβεις και να βουτάς ταυτόχρονα στο καυτό λάδι. Απαιτεί εξάσκηση αυτή η τεχνική και γρήγορες κινήσεις.

Αφού τις τηγανίσουμε  τις βγάζουμε σε σουρωτήρι όρθιες να στραγγίσουν.

Της Μάνης και  της Καλαμάτας είναι τραγανές και το σχήμα τους είναι μεγάλο ρόλο. Τις συναντάμε όλο το χρόνο σε αυτές τις περιοχές.

Πως μελώνω;

Αφού στραγγίσουν τις βουτάμε σε ζεστό σιρόπι για λίγα λεπτά να γυαλίσουν και να ποτίσουν.

Τις βγάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε τριμμένο καρύδι ή καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα.

Είναι οι δίπλες  με αυγά και οι νησιωτικές  που γίνονται χωρίς αυγά.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, λέγονται και ξεροτήγανα.

Πώς τις διατηρώ;

Διατηρούνται τραγανές για πολύ καιρό σε θερμοκρασία δωματίου κλεισμένες αεροστεγώς σε μεγάλο σκεύος. Ο εχθρός της  είναι η υγρασία γι’ αυτό προστατέψτε τις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται