Πίσω

Κινόα: διατροφική αξία, οφέλη και μαγείρεμα

Κινόα μια υπερτροφή

Η κινόα είναι μια υπερτροφή, η κατανάλωση της οποίας έχει πολύ σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Η κατανάλωση της έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αποτελεί την νούμερο ένα επιλογή για άτομα που ακολουθούν υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Αξίζει να σημειωθεί, πως υπάρχουν πάνω από χίλιες ποικιλίες κινόα στην αγορά.

Διατροφική Σύσταση

Η κινόα, μαγειρεμένη, αποτελείται από μεγάλο ποσοστό νερού (περίπου 72%), υδατανθράκων (21%) και μικρό ποσοστό πρωτεϊνών και λίπους. Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια κινόα περιέχουν 120 θερμίδες. Επίσης, περιέχει σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών, καθώς και σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Οφέλη για την υγεία

Η κινόα είναι ένα superfood, η κατανάλωση της οποίας συνδέεται με πλήθος ευεργετικών επιδράσεων για τον ανθρώπινο οργανισμό, χάρη στα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει. Καταρχάς, βοηθά στην διατήρηση του σακχάρου σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα, ενώ παράλληλα βοηθά στην απώλεια σωματικού βάρους. Για το λόγω αυτό, προτιμάται από άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής, αλλά και από αθλητές. Επιπλέον, είναι μια τροφή η οποία μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη.

Πρόκειται για μια τροφή με μαγνήσιο, φώσφορο, φολικό οξύ και σίδηρο, στοιχεία απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Ακόμα, οι φυτικές που περιέχει, έχουν συνδεθεί με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου.

Πώς χρησιμοποιούμε την κινόα

Πριν χρησιμοποιήσουμε την κινόα, πρέπει να την ξεπλύνουμε πολύ καλά, διότι περιέχει εξωτερικά μια φυσική επίστρωση, η οποία την καθιστά αρκετά πικρή. Η αναλογία για το βράσιμο είναι ένα φλιτζάνι κινόα σε δύο φλιτζάνια νερό. Για έξτρα γεύση, μπορούμε αντί για νερό να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ζωμό. Αφότου την βράσουμε την αφήνουμε περίπου 5 λεπτά μέσα στην κατσαρόλα με κλειστό καπάκι.

Μπορούμε να μαγειρέψουμε την κινόα, όπως ακριβώς θα κάναμε με το ρύζι ή το κριθάρι. Μπορεί να συνοδεύσει κάθε μας γεύμα, ιδίως το κοτόπουλο, αποτελώντας έναν άκρως υγιεινό συνδυασμό. Επειδή από μόνη της δεν έχει τόσο έντονη γεύση, καλό είναι να προσθέσουμε φρέσκα μπαχαρικά.

Επίσης, η κινόα σε σαλάτες είναι ένα άκρως θρεπτικό γεύμα που μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους. Ειδικά αν την συνδυάσετε με superfoods ή θαλασσινά, όπως γαρίδες είναι η απόλυτη απόλαυση.

Δείτε ακόμα περισσότερες υγιεινές συνταγές με κινόα εδώ!

Διαβάστε και το παρακάτω άρθρο για το πλιγούρι και τη διατροφική του αξία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται