Πίσω

Σπατάλη φαγητού: Food waste υλικών στο σπίτι, Οικιακή οικονομία ή αλλιώς F.I.F.O.

Στην κυριολεξία σημαίνει first in first out ή αλλιώς Πρώτο Μέσα Πρώτο Έξω.

Ότι μπαίνει πρώτο πρέπει να βγαίνει πρώτο. Στο ντουλάπι ή στο ψυγείο πάντα ακολουθούμε αυτόν τον κανόνα.

Συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος αυτός στην λογιστική για σωστή διαχείριση αποθέματος. Χρησιμοποιείται επίσης διεθνώς στην αποθήκευση τροφίμων στα super market. Χρησιμοποιείται παγκοσμίως στους χώρους εστίασης και αποθήκευσης τροφίμων-υλικών.

Γιατί να μην συμβαίνει όμως το ίδιο, για την σωστή διαχείριση τροφίμων στο σπίτι μας στα ντουλάπια και στο ψυγείο μας. Γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο στην καθημερινότητα μας;

Το FIFO στην ουσία είναι ένας αποθεματικός κύκλος που σε βοηθάει να καταναλώσεις τα τρόφιμα και υλικά που αγόρασες πριν αυτά λήξουν και πριν γίνουν απορρίμματα! Σε βοηθάει να καταλάβεις τι από αυτά που αγοράζεις τα έχεις πραγματικά ανάγκη ή είναι άσκοπη κίνηση και άσκοπη σπατάλη.

Η μέθοδος αυτή παρατείνει τη φρεσκάδα των υλικών και μειώνει κατακόρυφα την άσκοπη σπατάλη φαγητού.

Έτσι βγαίνεις διπλά κερδισμένος/η αφού δεν σπαταλάς άσκοπα τα χρήματα σου αλλά και δεν επιβαρύνεις το περιβάλλον με απορρίμματα.

Με λίγα λόγια λοιπόν ότι μπαίνει πρώτο μέσα στο ψυγείο κυρίως αλλά και στο ντουλάπι της κουζίνας σου, πρέπει να καταναλώνεται πρώτο πριν λήξει, πριν χαλάσει, πριν καταλήξει στα σκουπίδια.

Η σωστή διαχείριση της οικιακής οικονομίας είναι τη Α και το Ω στον οικογενειακό προγραμματισμό. Φανταστείτε να ξοδεύετε το 1/3 του μισθού σας σε αγορές τροφίμων και ένα μέρος αυτού να καταλήγει στα σκουπίδια! Κι όμως συμβαίνει συχνά. Πόσοι από εσάς δεν έχετε ξεχάσει τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά στο πίσω μέρος του ψυγείου; Όταν τα ανακαλύψεις πια είναι αργά γιατί ή έχει περάσει πλέον η ημερομηνία λήξης τους ή έχουν χαλάσει, οπότε αυτόματα πάνε στον κάδο απορριμμάτων.

Μην αγοράζεις μεγάλες ποσότητα από ευπαθή υλικά. Κάποια φρέσκα προϊόντα δεν συντηρούνται για πολύ και με μαθηματική ακρίβεια τα μισά θα καταλήξουν στον κάδο.

Το FIFO θα σε βοηθήσει ώστε να έχεις μηδενική απώλεια υλικών και μηδενική σπατάλη φαγητού κάνοντας οικονομία στην τσέπη σου και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Οργανώσου σωστά με 5 απλά βήματα για μηδενική σπατάλη φαγητού

Κάνε τις προμήθειες σου βάση λίστας. Μην αγοράζεις άσκοπα υλικά που δεν σου είναι άμεσα απαραίτητα.

Να είσαι φειδωλός/η στις αγορές σου ώστε να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Μόλις γυρίσεις στο σπίτι φρόντισε να τοποθετήσεις τα υλικά στο ψυγείο σου με τα πιο ευπαθή μπροστά μπροστά ώστε να μην ξεχαστούν.

Αν ανοίξεις μια συσκευασία και αποθηκεύσεις την υπόλοιπη, φρόντισε να αναγράψεις σε ετικέτα την ημερομηνία λήξης του προϊόντος. Αν λήγει σύντομα μην το καταχωνιάσεις στο πίσω μέρος του ψυγείου. Κατά 90% θα ξεχαστεί κι όταν το θυμηθείς θα είναι ακατάλληλο πλέον για χρήση.

Μάθε να συντηρείς σωστά τα υλικά που αγοράζεις ώστε να καταλήγουν στο τραπέζι σου και όχι στα σκουπίδια.

Να αξιοποιείς όλα τα υλικά σου κι αν τα φρούτα ή τα λαχανικά που αγόρασες δεν προλαβαίνεις να τα καταναλώσεις φτιάξε σάλτσα ντομάτας, κάνε τουρσί, κάνε μαρμελάδα ή γλυκό και δώσε τους ζωή για πολύ καιρό ακόμα.

Ακριβώς δηλαδή όπως έκαναν οι μαμάδες μας κάποτε!

Γιατί η μηδενική σπατάλη φαγητού κάποιες δεκαετίες πριν δεν ήταν τάση της εποχής ήταν ανάγκη. Για τον λόγο αυτό αξιοποιούσαν όλα τα υλικά εποχής κλείνοντας τα σε βαζάκια. Άλλοτε γλυκά κι άλλοτε αλμυρά βαζάκια. Εκμεταλλεύονταν και αξιοποιούσαν με τον καλύτερο τρόπο όλα τα υλικά εποχής με μηδενική πολλές φορές απώλεια. Βλέπετε πόσο μπροστά από την εποχή της ήταν πάντα η Ελληνίδα μάνα;

Food waste και 0 Food Waste στο ελληνικό νοικοκυριό ήταν τότε τρόπος ζωής και όχι τάση της εποχής.

Γι’ αυτό λοιπόν με απλές κινήσεις βάζε πάντα όλα τα φρέσκα πίσω κι όλα τα προηγούμενα μπροστά.

Κάνε κατηγορίες στα ντουλάπια σου: ζυμαρικά, ρύζια, όσπρια, για γλυκά, προϊόντα μακράς διαρκείας. Έτσι με ματιά ανοίγοντας τα ντουλάπια θα ξέρεις τι χρειάζεται να αγοράσεις εκ νέου.

Κάτι που πλησιάζει σε ημερομηνία λήξης βάλε το μπροστά μπροστά να καταναλωθεί άμεσα πριν λήξει.

Κάτι που αγόρασες και βλέπεις ότι αν και είναι κατάλληλο, δεν πρόκειται να καταναλωθεί τότε δώρισε το σε κάποιον που το θέλει η που το έχει ανάγκη.

Συμπέρασμα

Την επόμενη φορά που θα πας για ψώνια, πάντα θα ελέγξεις τα αποθέματα σου. Έτσι σιγά σιγά αυτό θα σου γίνει συνήθεια και δεν θα αγοράζεις άσκοπα υλικά.

Η υπερκατανάλωση σημαίνει επιβάρυνση παραγωγής ενέργειας, μετακίνησης, άσκοπη συσκευασία και πάει λέγοντας.

Όλα αλυσίδα είναι και όλα δένονται μεταξύ τους. Εκπαιδεύουμε τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν από μικρά πως πρέπει να σέβονται την πρώτη ύλη, τα πολύτιμα αυτά αγαθά, που για άλλους είναι πλεόνασμα και για άλλους αποτελεί ανάγκη για επιβίωση. Εκπαιδεύοντας τα μικρά παιδιά και ευαισθητοποιώντας τα, εκπαιδεύουμε τους αυριανούς πολίτες.

Φροντίζουμε να αφήνουμε όσο λιγότερο αποτύπωμα γίνεται στον πλανήτη, στο μεγάλο μας σπίτι. Γιατί όλα μέσα από το σπίτι μας ξεκινούν και στο μεγάλο μας σπίτι καταλήγουν.

Καλά μαγειρέματα
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται