Πίσω

Σπιρουλίνα: τρόφιμο με σπουδαία διατροφική αξία

Σπιρουλίνα κι όσα πρέπει  να γνωρίζετε

Τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και περισσότερο τρόφιμα και συστατικά με σπουδαία διατροφική αξία, η κατανάλωση των οποίων προάγεται καθημερινά. Ένα από αυτά τα είναι και η γνωστή σπιρουλίνα. Πρόκειται για ένα μικρό θαλάσσιο φυτό, με χαρακτηριστικό γαλαζοπράσινο χρώμα. Είναι μια κατηγορία φυκιών που καταναλωνόταν από την αρχαιότητα ως κύρια τροφή ή ως συμπληρωματική. Παρά το γεγονός ότι η σπιρουλίνα φύεται μόνη της σε λίμνες πλούσιες σε μέταλλα, τις περισσότερες φορές καλλιεργείται σε εργαστήρια ή σε ελεγχόμενες περιοχές.

Διατροφική αξία

Η σπιρουλίνα είναι ένα superfood με σπουδαία χημική σύσταση. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής σημασίας και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Περιέχει βιταμίνη Β, όπως επίσης και βιταμίνη Ε καθώς και βιταμίνη Κ και φολλικό οξύ σε σημαντικές αναλογίες. Αυτό που πραγματικά τονίζει την σημαντική της διατροφική αξία, είναι ότι περιέχει σχεδόν 30 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι. Είναι μια τροφή που μπορεί να φέρει σε ισορροπία μια διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη

Ευεργετικές ιδιότητες

Οι θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης σπιρουλίνας είναι πραγματικά πολλές. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και παρέχει αντιική δράση. Ρυθμίζει τη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και παρέχει ενέργεια και αντοχή στον εγκέφαλο, τονώνοντας το νευρικό σύστημα.

Επιπλέον βοηθά στο να καταπραΰνει ο οργανισμός οιδήματα και φλεγμονές και δρα θετικά σε περιόδους στρες και πίεσης. Ακόμα, συμβάλλει στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και βοηθά στην αποφυγή καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τέλος, μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση ή στην απώλεια σωματικού βάρους.

Χρήσεις της σπιρουλίνας και συνιστώμενη δόση

Όσον αφορά την συνιστώμενη δόση, η δοσολογία είναι περίπου 1 με 10 γραμμάρια την ημέρα. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα εντελώς φυτικό προϊόν, η μεγαλύτερη κατανάλωση δεν συνδέεται με πιθανά προβλήματα, χωρίς να γίνεται όμως υπερκατανάλωση. Ειδικές ομάδες ανθρώπων όπως είναι οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι καλό είναι πριν την καταναλώσουν να ζητήσουν την συμβουλή του γιατρού τους.

Τη σπιρουλίνα μπορεί κανείς να την βρει διαθέσιμη σε φαρμακεία με την μορφή σκόνης, χαπιού αλλά και νιφάδων. Με την μορφή των δύο τελευταίων μπορεί να προστεθεί σε διάφορα φαγητά, όπως είναι οι σαλάτες, οι σούπες ακόμα και τα smoothie. Τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε όλο και πιο συχνά τρόφιμα εμπλουτισμένα με σπιρουλίνα όπως είναι το ψωμί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται