Πολλές συνταγές στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται βούτυρο ή μαργαρίνη.
Δεν προστίθεται, όμως, μόνο σαν υλικό αλλά πολλές φορές είναι σημαντικό και στο μαγείρεμα. Αντί για λάδι μπορούμε να βάζουμε βούτυρο ή μαργαρίνη για να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι ή να σοτάρουμε λαχανικά. Επίσης, είναι από τα πιο γνωστά αλείμματα πάνω σε ψωμί ή φρυγανιές για το πρωινό μας. Όπως βλέπουμε έχουν πολλές χρήσεις στη μαγειρική αλλά αποτελούν δύο εντελώς διαφορετικά τρόφιμα αν κι μοιάζουν αρκετά στην όψη.
Τι είναι το βούτυρο;
Το βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από γάλα ή την κρέμα του. Περιέχει τουλάχιστον 80% λίπος και 16% νερό. Η ακριβής προέλευσή του είναι άγνωστη αλλά φαίνεται να έχει τις ρίζες του από την αρχαιότητα. Οι κτηνοτρόφοι της εποχής παρατήρησαν όταν μετέφεραν ξινόγαλα από την ανακίνηση πάνω στα ζώα το γάλα χωριζόταν σε δύο φάσεις. Μπορεί να παρασκευαστεί από γάλα αγελάδας, προβάτου, κατσίκας ή βουβαλιού. Είναι ένα αρκετά λιπαρό προϊόν με υπόλευκο έως κίτρινο χρώμα που είναι μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου και πιο σκληρό όταν είναι κρύο. Η γεύση του είναι ήπια έως ελαφρώς όξινη.
Το βούτυρο είναι ιδανικό για άλειμμα σε φέτες ψωμιού. Αποτελεί σημαντικό συστατικό σε γλυκά όπως κουραμπιέδες, τσουρέκια, κουλουράκια, γαλακτομπούρεκο, μπουγάτσα, κανταΐφι κλπ. Σάλτσες όπως μπεσαμέλ δεν γίνονται χωρίς βούτυρο. Τέλος, για το ζεμάτισμα των ζυμαρικών και το τσιγάρισμα των λαχανικών είναι η ιδανική επιλογή.