Πίσω

Φυστίκια Αιγίνης

Τα φυστίκια Αιγίνης τα πιο διάσημα

Τα φυστίκια Αιγίνης (ή αλλιώς κελυφωτά φυστίκια) ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών και είναι ίσως τα πιο ποιοτικά και νόστιμα μεταξύ των άλλων. Η ποικιλία αυτή, δηλαδή η Αιγινίτικη, είναι από τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο, ενώ σε μικρότερο βαθμό καλλιεργείται η ποικιλία νυχάτη. Είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, με πλήθος οφελών για την ανθρώπινη υγεία. Τα φυστίκια αιγίνης είναι Π.Ο.Π. και η εξαιρετική ποιότητα τους αναγνωρίζεται παγκοσμίως.

Συγκομιδή και Συντήρηση

Η συγκομιδή γίνεται με σύγχρονες μεθόδους. Εφόσον τα φυστίκια πέσουν από το δέντρο με ειδικά μηχανήματα, στη συνέχεια συγκεντρώνονται, και ξεφλουδίζονται από το εξωτερικό τους κέλυφος. Έπειτα πλένονται, στεγνώνονται και ξηραίνονται είτε παραδοσιακά στον ήλιο είτε σε ειδικά ξηραντήρια. Τέλος ψήνονται για σύντομο χρονικό διάστημα, πριν συσκευαστούν. Μπορούμε να βρούμε και αλατισμένα φυστίκια Αιγίνης, με πιο ιδιαίτερη γεύση. Τα τελευταία χρόνια, αξιοποιείται ιδιαιτέρως η ψίχα από τα φυστίκια σε διάφορες παρασκευές. 

Όσον αφορά την συντήρησή τους, επιλέγουμε ένα μέρος ξερό και δροσερό, γιατί η υγρασία οδηγεί στο μούχλιασμα, ενώ η ζέστη αλλοιώνει την γεύση τους. Κυρίως τους μήνες του καλοκαιριού, είναι σκόπιμο να τα διατηρούμε σε κλειστά σκεύη σε χαμηλές θερμοκρασίες ψυγείου.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Τα φυστίκια Αιγίνης είναι ένας εξαιρετικά θρεπτικός καρπός. Έχουν λίγες θερμίδες, αφού μια χούφτα φιστικιών μας προσφέρει περίπου 170 θερμίδες. Περιέχουν τα λιγότερα λιπαρά σε σχέση με άλλα είδη ξηρών καρπών, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων είναι ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος μας. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του οργανισμού και του μεταβολισμού μας.

Επίσης, τα φυστίκια Αιγίνης αποτελούν πολύ πλούσια πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, στη μείωση της χοληστερίνης και στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Περιέχουν περισσότερες φυτικές στερόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης, προστατεύοντας την καρδιά μας από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τέλος, περιέχουν μαγγάνιο και μαγνήσιο, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας, και ωφελούν ιδιαίτερα σε άτομα με έντονη καθημερινή δραστηριότητα, όπως αθλητές, εργαζόμενοι, μαθητές κ.λπ.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται