Μολονότι σύντομα ανακηρύχτηκε εθνικό πιάτο της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας στη διάρκεια των χρόνων έκανε την εμφάνιση της μια άλλη έρευνα η οποία ήθελε να καταρρίψει την ιστορία αυτή. Δυο ερευνητές από τις ΗΠΑ, ο Άντριου Γούντ και η Άναμπελ Ουτρέχτ, θέλησαν να αποδείξουν πως στην πραγματικότητα η Πάβλοβα δεν είναι άλλο από ένα παραδοσιακό γερμανικό γλυκό.
Η διαμάχη συνεχίστηκε μέχρι που η Χέλεν Λιτς, γαστρονομική ανθρωπολόγος, το 2008 δημοσίευσε ένα βιβλίο με το όνομα «Ιστορία της Πάβλοβα: κομμάτι γαστρονομικής ιστορίας της Νέας Ζηλανδίας» όπου αναφέρει πως η πρώτη συνταγή του γλυκού εμφανίστηκε όντως το 1929 σε αγροτικό περιοδικό της Νέας Ζηλανδίας. Άλλοι πάλι κριτικοί γαστρονομίας υποστηρίζουν πως η επινόηση της μαρέγκας δεν ανακαλύφθηκε στην ήπειρο της Ωκεανίας αλλά από παλιότερα μάγειρες σε όλο τον κόσμο παρασκεύαζαν τέτοιου είδους πιάτα.
Όπως και να έχει, πιθανότατα δεν θα βρούμε ποτέ την ακριβή προέλευση του επιδορπίου αυτού αλλά θα το απολαμβάνουμε το ίδιο, ειδικότερα τώρα που οι φράουλες και τα κόκκινα φρούτα πλημμυρίζουν την αγορά.
Διαβάστε ακόμα για την ιστορία της πάστας Σεράνο.