Πίσω

Κακάο

Το κακάο…γλυκό ή πικρό;

Όταν θέλουμε να δώσουμε στην γλυκιά δημιουργία μας μια έντονη, βαθιά γεύση σοκολάτας, το κακάο αποτελεί μία από τις ιδανικότερες επιλογές. Είναι ένα αφέψημα με εξαιρετική πικρή γεύση. Έχει ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι μία από τις πλουσιότερες τροφές σε πολυφαινόλες. Στο εμπόριο το βρίσκουμε είτε με τη μορφή σκόνης, είτε σε ίνες. Περιέχει θεοβρωμίνη και καφεΐνη σε μικρή ποσότητα. Κύριες χώρες παραγωγής κακάο είναι η Γκάνα, η Βραζιλία, η Νιγηρία και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Ιστορία      

Το κακαόδεντρο θεωρείται ότι προέρχεται από την περιοχή πάνω από τον Αμαζόνιο στη Νότια Αμερική και την Κεντρική Αμερική. Οι πρώτοι που καλλιέργησαν το κακαόδεντρο ήταν οι Μάγιας και οι Αζτέκοι, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα αλεσμένα σπέρματα για την παρασκευή ροφήματος κακάο. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν τους σπόρους ως μια μορφή νομίσματος. Το 1502 ο Κολόμβος μετέφερε τα σπέρματα στην Ισπανία και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ίνες κακάο

Οι ίνες κακάο είναι το προϊόν που προέρχεται από τη φλούδα του καρπού με καθαρισμό, σύνθλιψη, κονιορτοποίηση και αποστείρωση με θερμό ατμό. Πρόκειται για 100% φυσικό προϊόν και δεν περιέχει προστιθέμενες χημικές ουσίες. Έχουν έντονη γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα. Έχουν υψηλή αξία σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες συγκριτικά με το κλασσικό κακάο. Παρέχουν ομοιογένεια στα διάφορα αρτοσκευάσματα και διάφορα προϊόντα σοκολάτας. Μπορούν μάλιστα κατά την παρασκευή των προϊόντων αυτών να αντικαταστήσουν κατά 50-100% τη σκόνη κακάο, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα λιπαρά.

Σκόνη κακάο

Κατασκευασμένο από λεπτοαλεσμένο στερεό κακάο, μπορούμε να το βρούμε στο εμπόριο σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Είτε φυσικό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και το επεξεργασμένο, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία με αλκάλια για να εξουδετερώσει τη φυσική του οξύτητα. Και τα δύο έχουν πικρή γεύση, αλλά το φυσικό κακάο, το οποίο είναι πιο ανοιχτόχρωμο, έχει πιο φρουτώδη, πιο όξινη γεύση σοκολάτας, ενώ το επεξεργασμένο είναι πιο ήπιο, με γεύση σχεδόν καρυδιού.

Πώς να επιλέξουμε

Υπάρχουν διακυμάνσεις γεύσης μεταξύ των προϊόντων του εμπορίου. Η επιλογή είναι στα γούστα του καθενός, και στο πόσο κοντά στην γεύση και στο άρωμα της πραγματικής σοκολάτας θέλει να είναι.

Προετοιμασία στην κουζίνα

Χρησιμοποιούμε τον τύπο κακάο που απαιτεί η παρασκευή μας. Το φυσικό κακάο είναι ελαφρώς όξινο, επομένως συνήθως συνδυάζεται με κάποια δόση μαγειρικής σόδας για να εξουδετερώσει την οξύτητα και να εμβαθύνει το χρώμα. Το επεξεργασμένο κακάο έχει υποστεί επεξεργασία με αλκαλικό διάλυμα για να σκουρύνει το χρώμα του και να απαλύνει τη γεύση του. 

Ο τύπος κακάο που θα χρησιμοποιήσουμε, θα καθορίσει και το πόσο γλυκό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές χρειάζεται να προσθέσουμε και κάποια γλυκαντική ουσία, διότι είναι σχετικά πικρό. Εάν η σκόνη κακάο είναι σβολιασμένη, κοσκινίζουμε πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Αυτό είναι συνήθως απαραίτητο μόνο για εκείνα που έχουν αποθηκευτεί για μερικούς μήνες. Οι σβώλοι στο φρέσκο ​​κακάο θα εξαφανιστούν με απαλό χτύπημα. Χτυπάμε ελαφρά το κακάο με ξηρά υλικά ή με τη μικρότερη ποσότητα υγρού πριν το προσθέσουμε σε υγρά υλικά.

Τρόπος αποθήκευσης

Αποθηκεύουμε σε ένα δροσερό, στεγνό ντουλάπι, για έως και ενάμιση χρόνο. Ο περιέκτης θα πρέπει να κλείνει καλά, ώστε να μην απορροφήσει υγρασία και αλλοιωθεί τόσο η γεύση του όσο και η διαλυτότητά του.

Το κακάο με την χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι το αφέψημα που θα σου φτιάξει την διάθεση!

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται