Εκτέλεση
Όλοι υποκλίνονται στην αυθεντική συνταγή για κλασικό τιραμισού με σαβαγιάρ και κρέμα μασκαρπόνε. Tiramisu στα ιταλικά σημαίνει «ανέβασε με» κι αυτό γιατί και η γεύση του αλλά και ο συνδυασμός των υλικών ανεβάζει την διάθεση και ξεσηκώνει.
Το γλυκό κρασί Μαρσάλα είναι ιδανικό για το αυθεντικό ιταλικό τιραμισού. Μπορείτε όμως να αντικαταστήσετε με ένα γλυκό ελληνικό κρασί που αγαπάτε.
Πρώτα πρέπει να παστεριώσουμε τους ωμούς κρόκους.
Βάζουμε σε μπεν μαρί για 10 λεπτά τους κρόκους με τη ζάχαρη και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε τακτικά με σύρμα, φροντίζοντας να μην ψηθεί το μείγμα και σφίξει ο κρόκος. Αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, η ένδειξη να είναι 60 º C.
Μάθε όλες τις λεπτομέρειες και τα μυστικά για την παστερίωση των αυγών εδώ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε στο μίξερ το μείγμα να κρυώσει, μέχρι να αφρατέψει καλά, να πυκνώσει και να διογκωθεί.
Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν, να ενωθούν τα υλικά σε μια λεία βελούδινη κρέμα.
Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε παχύρρευστη μορφή, ώσπου να εμφανιστούν κορυφές που στέκονται, οι γνωστές μύτες πουλιών (έτσι είναι το σχήμα τους) από το χτύπημα.
Απαλά προσθέτουμε την κρέμα στην κρέμα αυγού και διπλώνουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν.
Τρίβουμε τη σοκολάτα. Σε μπολ αναμιγνύουμε τον καφέ με το λικέρ. Βουτάμε ένα ένα μπισκότο στον καφέ. Προσοχή, δεν τα μουλιάζουμε απλά τα βουτάμε.
Αραδιάζουμε μια στρώση μπισκότα σε τετράγωνο πυρέξ. Απλώνουμε μισή κρέμα. Βάζουμε σε μια στρώση τρίμμα σοκολάτας.
Επαναλαμβάνουμε άλλη μια στρώση βουτηγμένα μπισκότα σαβαγιάρ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Παγώνουμε το γλυκό για 3-4 ώρες, να σφίξει ελαφρά. Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κακάο όλη την επιφάνεια.
Με τα ίδια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε σε ποτήρια ατομικά τιραμισού. Αν είσαι λάτρης του τιραμισού, δοκίμασε και τις συνταγές μου για κέικ τιραμισού με παντεσπάνι, θεϊκό παγωτό τιραμισού και μια πιο ελαφριά εκδοχή χωρίς αυγά.
Μυστικά για τέλειο κλασικό τιραμισού
-Απαραίτητη προϋπόθεση για να φτιάξεις το αυθεντικό tiramisu είναι οι φρέσκοι κρόκοι αυγών. Σας έχω αναλυτικά δώσει όλη την διαδικασία για να παστεριώσετε τα ωμά αυγά και να φάτε άφοβα το τιραμισού.
-Το γλυκό πρέπει να μείνει οπωσδήποτε μερικές ώρες στο ψυγείο, για να ενωθούν οι γεύσεις και να γίνει ακαταμάχητο.
-Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο σας σκεπασμένο για 2-3 ημέρες άφοβα. Όμως σκεπάστε το να μην στεγνώσει.
-Απαραίτητη προϋπόθεση για το τέλειο τιραμισού είναι επίσης ο πολύ καλός αρωματικός καφές εσπρέσο.
-Μην μουλιάζετε πολύ τα μπισκότα σαβαγιάρ γιατί λιώνουν. Τα μπισκότα πρέπει να μπουν στο υγρό και σιγά σιγά θα μαλακώσουν όσο μένουν στο ψυγείο για να ενωθούν όλα τα υλικά.
-Λίγο τρίμμα σοκολάτας όπως βάζουν στο τιραμισού στη βόρεια Ιταλία απογειώνει την γεύση.
-Απαραίτητο για ένα αληθινό τιραμισού είναι μπόλικο πολύ καλής ποιότητας κακάο στη επιφάνεια του.
-Φτιάξτε το και απολαύστε το αφού το αφήσετε να μείνει για μερικές ώρες στο ψυγείο.