Πίσω

Καρύδια

Τα καρύδια ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών.

Είναι το πιο ωφέλιμο είδος και από τα πιο αγαπημένα, με πολύ συχνή κατανάλωση στην Ελλάδα. Είτε σκέτο, είτε σε διάφορες παρασκευές, αυτή η μοναδική υπερτροφή μπορεί να προσφέρει την θρεπτικότητά της. Στην Ελλάδα η συγκομιδή γίνεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, και συνήθως μετά ξηραίνονται χωρίς χημικούς παράγοντες, διατηρώντας όλη τους την θρεπτική αξία. Τα καρύδια μπορούν να καταναλωθούν και φρέσκα, αφαιρώντας ωστόσο την φλούδα που τα καλύπτει καθώς έχει έντονη πικρή γεύση.

Θρεπτική αξία και Οφέλη

Τα καρύδια είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Είναι ένας καρπός εξαιρετικά πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές πρωτεΐνες (15%) και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (65% λίπος). Η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι σχετικά χαμηλή, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να είναι φυτικές ίνες. Περιέχουν επίσης φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο. Η μεγαλύτερη θρεπτική τους αξία έγκειται στο γεγονός ότι περιέχουν τόσο ωμέγα-3, όσο και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Τα οφέλη τους στην υγεία είναι πολλαπλά. Πρώτον, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, βοηθώντας στην μείωση της χοληστερόλης. Δεύτερον, προωθούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, κάτι που πολλοί το συσχετίζουν και με το σχήμα που έχει ο καρπός, που μοιάζει με ανθρώπινο εγκέφαλο. Τρίτον, η κατανάλωση μιας χούφτας καρυδιών καθημερινά, προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη και βοηθά στην διαχείριση του σωματικού βάρους. 

Τέλος να αναφέρουμε κάπου εδώ, ότι είναι καλύτερα τα καρύδια, να καταναλώνονται χωρίς να καβουρδίζονται, καθώς και να είναι απαλλαγμένοι από ίχνος αλατιού. Με το καβούρδισμα μειώνεται η αντιοξειδωτική τους δράσης, και χάνουν μέρος της θρεπτικότητάς τους.

Καρύδια στην κουζίνα

Τα καρύδια μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και σκέτα, μιας και αποτελούν ένα αρκετά δυναμωτικό σνακ. Ωστόσο οι παρασκευές είναι τόσες πολλές που σίγουρα καλύπτουν τα γούστα ακόμα και των πιο απαιτητικών. Πολλοί τα προσθέτουν μαζί με φρούτα σε δροσερά smoothe. Τέλος, τριμμένο διακοσμεί πολλούς γλυκούς πειρασμούς.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται