Μια εύκολη συνταγή για να κάνεις την πιο αφράτη και σιροπιαστή καρυδόπιτα σαν αυτή που έφτιαχνε η γιαγιά και τρελαινόμασταν όλοι! Μόνο συγχαρητήρια θα...

Μια εύκολη συνταγή για να κάνεις την πιο αφράτη και σιροπιαστή καρυδόπιτα σαν αυτή που έφτιαχνε η γιαγιά και τρελαινόμασταν όλοι! Μόνο συγχαρητήρια θα παίρνετε με αυτή τη συνταγή. Η γεύση της είναι το κάτι άλλο!

Η καλύτερη καρυδόπιτα από την Αργυρώ. Ένα αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό για κάθε περίσταση. Αυτή η συνταγή της Αργυρώς θα σου μάθε όλα τα μυστικά για να την κάνεις αφράτη και λαχταριστή σαν αυτή της γιαγιάς. Εννοείται πως είναι ένα γιορτινό γλυκό που μπορεί να σταθεί σε μπουφέ και τραπέζι.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τη σιροπιαστή καρυδόπιτα

  • 7 μεγάλα αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 50 γρ. σπορέλαιο
  • 125 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη
  • Στερεά υλικά
  • 230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1½ κ.γ. κανέλα
  • 1/4 γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 30 γρ. κακάο
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα/ες αλάτι

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 1/2 λεμόνι χυμό και φλούδα
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • Για την επικάλυψη
  • 200 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Λίγο ψιλοκομμένο καρύδι
  • Λίγη τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο

    Βουτυρώνουμε το ταψί μας

    Κρύα καρυδόπιτα, χλιαρό σιρόπι

    Για τη σιροπιαστή Καρυδόπιτα

    Για να γίνει αφράτη αυτή η εύκολη σιροπιαστή καρυδόπιτα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.

    Βάζουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι, τις βανίλιες, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε.

    Τα αφήνουμε στην άκρη.

    Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα–φουέ ανάδευσης, βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά.

    Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο.

    Συνεχίζουμε για 7-8 λεπτά περίπου, ώστε να γίνουν κρέμα αφράτη, πυκνή με σατινέ υφή.

    Ρίχνουμε απαλά τα στερεά υλικά στα χτυπημένα αυγά και τα αναδιπλώνουμε με απαλές κινήσεις, με μαλακή σπάτουλα.

    Προσθέτουμε τα καρύδια και το σπορέλαιο και αναδιπλώνουμε απαλά το μείγμα.

    Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και αναδιπλώνουμε απαλά ξανά.

    Το βάζουμε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35 εκ. ή σε μακρόστενο, με μήκος 35 εκατοστά.

    Ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.

    Ψήνουμε την καρυδόπιτα στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40′.

    Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει ο χρόνος ψησίματος.

    Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

    Για το σιρόπι

    Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση.

    Αν βράζετε σε χαμηλή φωτιά θέλει 5 λεπτά, ενώ αν βράζετε σε δυνατή θέλει 3 λεπτά.

    Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.

    Κόβουμε την κρύα, πλέον, καρυδόπιτα και σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.

    Αφήστε τη σιροπιαστή καρυδόπιτα να κρυώσει τελείως.

    Για την κρέμα σοκολάτας

    Βάζουμε σε μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα.

    Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να φουσκώνει περιχύνουμε τη σοκολάτα.

    Ανακατεύουμε με μαλακή σπάτουλα να γυαλίσει, να πυκνώσει, να γίνει βελούδινη.

    Έπειτα περιχύνουμε την καρυδόπιτα και αφήνουμε να σταθεί και να στερεοποιηθεί.

    Τέλος, πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα και λίγο ξύσμα σοκολάτας ή τρούφα.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται