Πίσω

Κολοκύθα

Η κολοκύθα αποτελεί ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φθινοπωρινό λαχανικό.

Είναι ένα superfood με πλούσια και ξεχωριστή γλυκιά γεύση, που θα πρέπει να εντάξουμε στο πιάτο μας. Παρά την πληθώρα θετικών επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπου, η χρήση της στην Ελλάδα παραμένει αρκετά περιορισμένη. Στην αγορά μπορούμε να την βρούμε σε διαφορετικά σχήματα και χρώματα (κίτρινη ή πορτοκαλί), κάτι το οποίο μας δείχνει την ύπαρξη διαφορετικών ποικιλιών. Οι παρασκευές με κίτρινη κολοκύθα είναι αρκετές, δίνοντας στον καταναλωτή διάφορους εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης τόσο της σάρκας και του χυμού όσο και των σπόρων που περιέχει στο εσωτερικό της. 

Διατροφική αξία

Η κολοκύθα είναι ιδιαιτέρως φτωχή σε λίπη και παράλληλα πλούσια σε κάλιο. H πλούσια σύνθεσή της σε βιταμίνες Α, C, Β3 και Β1 καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες την καθιστά αρκετά θρεπτική, αν συνυπολογίσει κανείς ότι προσφέρει ελάχιστες θερμίδες (26kcal/100γρ). Το άλφα και το βήτα καροτένιο, ουσίες που συνδέονται με το χαρακτηριστικό της κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες για τον άνθρωπο καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Ακόμα συμβάλλει στην μείωση της κακής χοληστερόλης, ενισχύοντας παράλληλα το καρδιαγγειακό σύστημα. Έχει παρατηρηθεί, επιπροσθέτως, ότι δρα θετικά στην μείωση του σακχάρου και στην πρόληψη του καρκίνου. Εδώ αξίζει να τονίσουμε πως οι σπόροι από την κολοκύθα είναι βρώσιμοι και προσφέρουν παρόμοια οφέλη με την σάρκα.

Συντήρηση

Η κολοκύθα μπορεί να διατηρηθεί για ένα διάστημα 2-6 μηνών σε στεγνό και δροσερό μέρος. Η αποφυγή άμεσης έκθεσης σε ηλιακό φως μας δίνει την δυνατότητα να την διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το εξωτερικό της περίβλημα αποτελεί ένα καλό δείκτη της κατάστασης της. Μόλις αντιληφθούμε ότι αρχίζει να μαλακώνει, πρέπει άμεσα να την χρησιμοποιήσουμε, ακολουθώντας μία από τις πολλές παρασκευές με κολοκύθα. Ο καλύτερος τρόπος συντήρησης είναι η κατάψυξη, όπου με το κόψιμο σε κομμάτια και την αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες, επιτυγχάνουμε την αδρανοποίηση των ενζύμων που καταστρέφουν το λαχανικό μας.

Η κολοκύθα στην κουζίνα

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές με κολοκύθα. Μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, δίνοντας ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα. Ψητή στο φούρνο ή τουρλού με διάφορα άλλα λαχανικά, η κολοκύθα μπορεί εύκολα να ενταχθεί στην διατροφή μας. . Τέλος υπάρχουν αρκετές παρασκευές με κίτρινη κολοκύθα  σε γλυκές ή αλμυρές.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται