Πίσω

Κρέατα του Πάσχα: Τι προσφέρουν διατροφικά;

Πασχαλινά εδέσματα και θρεπτική αξία

Πάσχα στην Ελλάδα σημαίνει εξοχή, κόκκινα αυγά, Ανάσταση στην εκκλησία και φυσικά αρνί ή κατσίκι στη σούβλα με όλα τα παρελκόμενα! Και η αλήθεια είναι ότι τα παρελκόμενα είναι πολλά καθώς και το κοκορέτσι δε λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι, πολλές φορές δε, και το κοντοσούβλι. Η κρεατοφαγία δηλαδή στο ζενίθ!

Και παρόλο που η παράδοση προστάζει τις πασχαλινές μέρες την κατανάλωση του οβελία και πολλές άλλες νοστιμιές, καλό είναι να γνωρίζουμε τι μας προσφέρουν διατροφικά όλα αυτά τα καλούδια. Και παρόλο που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος είναι κακό για την υγεία μας, υπάρχουν και κάποια νεότερα στοιχεία από τους ειδικούς που θα απενοχοποιήσουν, για τις γιορτινές μέρες, την κατανάλωσή τους.

Κατσίκι

Το κατσικίσιο κρέας συγκεκριμένα, έχει μια σειρά από διατροφικά οφέλη. Μάλιστα αποδίδει λιγότερες θερμίδες, ολικό λίπος, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη από τα υπόλοιπα είδη κρεάτων. Έχει υψηλότερα επίπεδα σιδήρου σε σύγκριση με το μοσχάρι ή το κοτόπουλο. Το κατσικίσιο κρέας έχει επίσης υψηλά ποσοστά σε κάλιο και ταυτόχρονα χαμηλά ποσοστά νατρίου, αναλογία πολύ επιθυμητή διατροφικά. Είναι, όπως και όλα τα κρέατα, πλούσιο σε πρωτεΐνες, περιλαμβάνει βιταμίνη Β και Β12. Θερμιδικά καλό είναι να γνωρίζετε ότι 100 γρ., κατσικάκι σούβλας αποδίδουν γύρω στις 200 θερμίδες.

Δες την παραδοσιακή συνταγή για κατσικάκι στο φούρνο.

Αρνί

Το αρνί όταν καταναλώνεται με μέτρο, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ζωτικών θρεπτικών ουσιών όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και η βιταμίνη Β12. Αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή Β6, νιασίνη (βιταμίνη Β3), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5).

Το αρνί περιέχει φυσικά και λίπος. Το σημαντικό είναι ότι μεγάλο μέρος αυτού του λίπους αποτελείται από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Θερμιδικά καλό είναι να γνωρίζετε ότι 100 γρ. αρνάκι σούβλας αποδίδουν γύρω στις 300 θερμίδες.

Εδώ η καλύτερη συνταγή για αρνί στη σούβλα.

Κοκορέτσι

Το κοκορέτσι, ο απόλυτος μεζές του πασχαλινού τραπεζιού, φτιάχνεται από συκωτάκια και γενικά από τα εντόσθια του ζώου, είτε αυτό είναι κατσίκι, είτε αρνί. Παρέχει πλούσια θρεπτικά συστατικά βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών και λίπους. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο στα απαραίτητα λιπαρά οξέα ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ), DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) και ΑΑ (αραχιδονικό οξύ), καθώς και βιταμίνη Β12. Θερμιδικά καλό είναι να γνωρίζετε ότι 100 γρ., κοκορέτσι αποδίδουν γύρω στις 250 θερμίδες.

Κοντοσούβλι

Ακόμα ένας μεζές του Πάσχα είναι το κοντοσούβλι, που συχνά πυκνά το βλέπεις να ψήνεται δίπλα στο αρνί ή στο κατσίκι. Αυτό φτιάχνεται από κρέας, συνήθως αρνί ή κατσίκι για το Πάσχα, καθώς επίσης και από λαχανικά και μπαχαρικά. Ο συνδυασμός, λοιπόν, του κρέατος με τα ψημένα λαχανικά, προσθέτει στο συγκεκριμένο γεύμα παραπάνω θρεπτικά συστατικά.

Έχουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά του κάθε κρέατος όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω συνδυασμένα με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των λαχανικών, τις φυτικές ίνες καθώς και τις βιταμίνες Α και C.

Θερμιδικά καλό είναι να γνωρίζετε ότι 100 γρ. κοντοσούβλι αποδίδουν γύρω στις 350 θερμίδες.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, απολαύστε την ημέρα του Πάσχα, αλλά και σε κάθε ευκαιρία τις εκλεκτές αυτές νοστιμιές, τιμώντας την παράδοση την πασχαλινή αλλά και αυτή των αρχαίων μας προγόνων που έλεγαν το γνωστό ρητό “παν μέτρον άριστον”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται