Οι ξηροί καρποί είναι ένα μικρό και ταυτόχρονα εξαιρετικά θρεπτικό σνακ.
Έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια στην καθημερινότητά μας, και όχι άδικα. Είναι πολύ θρεπτικοί και προσφέρουν πλήθος οφελών. Είναι ιδιαιτέρως αγαπητοί σε μικρούς και μεγάλους και μπορούν να προστεθούν σε αρκετές συνταγές. Δεν πρέπει να διστάζουμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς στην διατροφή μας. Είναι διαθέσιμοι χύμα στο εμπόριο, συσκευασμένοι καθώς και σε έτοιμα μείγματα 5-8 διαφορετικών ξηρών καρπών.
Τα οφέλη στην Υγεία
Είναι πλούσιοι σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και απαραίτητα λιπαρά. Μια μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων, ανάλατων ξηρών καρπών, αποτελεί ένα σνακ που ενισχύει τον οργανισμό μας. Είναι γνωστό ότι αποδίδουν ένα μείγμα πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων. Ασβέστιο, σίδηρος, κάλιο, φώσφορος και μαγνήσιο είναι στοιχεία που συναντάμε σχεδόν σε όλους τους ξηρούς καρπούς. Είναι, επίσης, πλούσιοι, σε αντιοξειδωτικά καθώς και σε άλλες ουσίες που βοηθούν στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών από το σώμα μας και στην διατήρησή του σε καλή κατάσταση.
Η κατανάλωση 5 μερίδων την εβδομάδα (μια μερίδα αντιστοιχεί σε μια χούφτα) βοηθάει να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης και συνεπώς μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. Επιπλέον, βοηθούν στην διαδικασία απώλειας βάρους και χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν, μας δίνουν έντονα το αίσθημα του κορεσμού.
Όλοι οι ξηροί καρποί έχουν διαφορετικά διατροφικά στοιχεία και θα προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, να προσθέσουμε πως είναι σημαντικό να καταναλώνονται ανάλατοι και όχι καβουρδισμένοι. Τέτοιες μορφές των ξηρών καρπών συνήθως έχουν χάσει μέρος των θρεπτικών τους συστατικών και παρέχουν στον οργανισμό πολύ μεγάλες ποσότητες αλατιού, με επιδράσεις στην λειτουργία και την υγεία της καρδιάς. Επίσης προσοχή χρειάζεται και τυχόν αλλεργίες που μπορεί να υπάρχουν.
Κρυφή απόλαυση
Μπορούν να καταναλωθούν σκέτοι σαν ένα γρήγορο σνακ σε καθημερινή βάση, μαζί με αποξηραμένα φρούτα που ταιριάζουν απόλυτα. Πέρα από αυτό, μπορούμε να τους προσθέσουμε στο πρωινό μας (γιαούρτι ή γάλα) καθώς και σε χειροποίητες μπάρες δημητριακών. Επίσης, σε διάφορα μάφιν και μπισκότα όπως και σε δροσερές σαλάτες και γεμίσεις για κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Σε διάφορες πίτες και αλεσμένοι σε σιροπιαστά γλυκά είναι κάποιοι επιπλέον τρόποι αξιοποίησης. Η χρήση τους στην κουζίνα δεν περιορίζεται, καθώς βλέπουμε ότι και σε γλυκές και αλμυρές δημιουργίες μπορούν να προστεθούν για έξτρα γεύση.