Πίσω

Λεμόνι

Λεμόνι το μοσχομυρωδάτο

Η λεμονιά (Ctrus lmon L.) καλλιεργείται σε τροπικές και ημιτροπικές χώρες. Είναι αειθαλές δέντρο που φτάνει ως τα 6-8m. Ανήκει στην οικογένεια Rutaceae. Ο καρπός της είναι το λεμόνι και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ο χυμός του περιέχει περίπου 5-6% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει τη χαρακτηριστική ξινή γεύση. Πότε, όμως, ανθίζει το δέντρο αυτό; Στις μέρες μας προτιμάται η καλλιέργεια ποικιλιών που ανθίζουν και δίνουν καρπούς όλο το χρόνο, όπως η ποικιλία Διαμαντοπούλου, η οποία είναι λεμονιά πολύφορη.  

Πότε ανθίζει η λεμονιά;

Οι πολύφορες λεμονιές ανθίζουν και καρποφορούν σχεδόν όλο το έτος. Παρουσιάζουν μάλιστα ταυτόχρονα άνθη και καρπούς πάνω στο δέντρο. Οι κυριότερες ανθοφορίες είναι η ανοιξιάτικη και η ανθοφορία προς το τέλος του καλοκαιριού. Από την ανοιξιάτικη ανθοφορία παράγονται λεμόνια που ωριμάζουν από το Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο. Από την ανθοφορία που γίνεται προς το τέλος του καλοκαιριού παράγονται καρποί που ωριμάζουν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Τα Οφέλη

Η λεμονιά είναι ένα αγαπημένο δέντρο που βρίσκεται στις αυλές και στους κήπους πολλών σπιτιών. Η επιθυμία μάλιστα για παραγωγή λεμονιών κατά τη διάρκεια σχεδόν όλου του έτους, οδηγεί στην καλλιέργεια ποικιλιών, όπως η γνωστή ποικιλία Αδαμοπούλου (λεμονιά πολύφορη). Ο χυμός λεμόνι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών (Β1, Β2, Β3,Β5, Β6, Β9) και κυρίως βιταμίνη C.

Εκτός από τις βιταμίνες περιέχει και υδατάνθρακες (9,3%) εκ των οποίων 2,8% είναι διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες (1,1%), λιπαρά (0,3%), κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο μαγγάνιο ψευδάργυρο κ.ά. Περιέχει επίσης φυτοχημικά όπως πολυφαινόλες, τερπένια και ταννίνες. Προσδίδουν επίσης μοναδικές γεύσεις στα διάφορα φαγητά και γλυκά που απογειώνουν τον ουρανίσκο, καθιστώντας το ιδανικό για την ένταξή του στο καθημερινό ανθρώπινο διατροφολόγιο.

Ποικιλίες λεμονιάς

Κάποιες από τις κυριότερες ποικιλίες είναι οι παρακάτω.

Αδαμοπούλου

Πρόκειται για παραγωγική ποικιλία με μέτρια έως πολύ μεγάλα κίτρινα, ξινά και ζουμερά λεμονιά. Έχει μέτριο ως μεγάλο τραχύ φλοιό. Είναι λεμονιά πολύφορη, ολιγόσπερμη ή ακόμα και χωρίς σπέρματα. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας.

Μαγληνό     

Πρόκειται για ποικιλία με μετρίου μεγέθους, ελλειπτικούς, χυμώδεις, ξινούς, καρπούς. Το όνομα της ποικιλίας οφείλεται στον πολύ λείο φλοιό των λεμονιών της. Είναι ολιγόσπερμη, μονόφορη ποικιλία και δίνει παραγωγή μόνο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ο καρπός της θεωρείται πολύ καλής ποιότητας, αλλά δεν έχει μεγάλο χρόνο διατήρησης.

Καρυστινό

Πρόκειται για παραγωγική ποικιλία με μετρίου μεγέθους, επιμήκη ή ελλειπτικά κίτρινα, ζουμερά, ξινά λεμονιά. Είναι πολύσπερμη ή ολιγόσπερμη μονόφορη ποικιλία και δίνει παραγωγή μόνο από τα τέλη φθινοπώρου έως τις αρχές της άνοιξης. Θεωρείται πολύς καλής ποιότητας ποικιλία και ιδιαίτερα ανθεκτική στις μεταφορές.

Eureka

Πρόκειται για πολύ παραγωγική ποικιλία με μικρούς, καρπούς με ελαφρά τραχύ φλοιό. Η σάρκα είναι τρυφερή, ζουμερή, ξινή και πρασινοκίτρινη. Είναι άσπερμη ή ολιγόσπερμη και δίνει παραγωγή όλο το χρόνο, κυρίως στα τέλη του χειμώνα και την άνοιξη έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Χρήσεις

Χρησιμοποιούνται καθημερινά σε όλες τις κουζίνες. Συνοδεύουν εξαιρετικά κάθε είδος πρώτη ύλη. Πολύ διαδεδομένος επίσης είναι ο χυμός λεμόνι, το τσάι, η λεμονάδα και πολλές γλυκές παρασκευές με βάση αυτό. Μια φλούδα του μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με νερό ή ακόμα και με ποτό. Ο χυμός του επίσης χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό σε διάφορα τρόφιμα.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται