Πίσω

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια τα τελευταία χρόνια έχουν μπει για τα καλά στο πιάτο μας

Τα βρίσκουμε στην αγορά φρέσκα ή σε κονσέρβα ή ακόμα και αποξηραμένα. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη μανιταριών που το καθένα έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Η συλλογή την μανιταριών θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς δεν είναι όλα τα είδη βρώσιμα. Εκτός από τα βρώσιμα είδη υπάρχουν κάποια μανιτάρια που είναι τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο. Οι γνώστες συλλογής μανιταριών, τα ξεχωρίζουν από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τα μανιτάρια φημίζονται για τη διατροφική αξία τους και την πρωτεΐνη.

Για την σωστή συντήρησή τους, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μέσα σε ειδική σακούλα για τρόφιμα ή σε ζελατίνα. Δεν πλένουμε τα μανιτάρια πριν τα αποθηκεύσουμε γιατί απορροφάνε νερό και είναι πιο ευάλωτα στις αλλοιώσεις.

Μανιτάρια: Διατροφική αξία και πρωτείνη

Στο μεγαλύτερο μέρος τους αποτελούνται από νερό, και έχουν επίσης υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη που έχουν τα μανιτάρια, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.

Είναι ιδιαιτέρως θρεπτικά, παρέχοντας πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα, έχοντας παράλληλα χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο, ενώ είναι μειωμένης θερμιδικής αξίας. Περιέχουν βιταμίνη D (είναι η μόνη τροφή μη ζωικής προέλευσης με την συγκεκριμένη βιταμίνη), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για τον υγιή μεταβολισμό και τα κύτταρα του αίματος, καθώς και σελήνιο, που είναι σημαντικό για τη λειτουργία του του θυρεοειδούς.

Τα βρώσιμα μανιτάρια και όλα τα είδη τους περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην προστασία του σώματος από βλάβες καθώς και από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Προστατεύουν επίσης από από τη γήρανση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επίσης λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, καθίστανται ιδανικά για το πεπτικό σύστημα. Βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς καθώς και στην μέσω εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Χρήση στην κουζίνα

Τα είδη μανιταριών που συναντάμε καταναλώνονται μαγειρεμένα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και αποτελούν συχνή διατροφική επιλογή για άτομα που αποφεύγουν τα ζωϊκά προϊόντα. Ανάλογα και το διαφορετικό είδος, τα συναντάμε και σε διαφορετικές παρασκευές. Από τις συνταγές που θα σας ενθουσιάσουν και θα σας κάνουν να εντάξετε αυτό το θρεπτικό τρόφιμο στην διατροφή σας είναι το ριζότο με μανιτάρια, μανιτάρια πλευρώτους ψητά και η μανιταρόσουπα. Μάλιστα, κάποια είδη μανιταριών συνίσταται να καταναλώνονται ωμά, έπειτα από σύντομο πλύσιμο.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται