Πίσω

Μαρμελάδα: τα συστατικά της και τρόπος αποθήκευσης

Από τι γίνεται η μαρμελάδα:

Η μαρμελάδα είναι ένα γλυκό που παρασκευάζεται με βασικό υλικό τα φρούτα, τα οποία βράζονται. Το φρούτο μπορεί να είναι είτε σε μορφή πολτού, είτε σε μικρά ή και ολόκληρα κομμάτια (κυρίως σε μαρμελάδα από εσπεριδοειδή). Οι ποικιλίες μαρμελάδας είναι πάρα πολλές, καθώς μπορούν να παρασκευαστούν από σχεδόν όλα τα είδη φρούτων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε όλο και περισσότερες παραλλαγές.

Συστατικά μαρμελάδας

Τα βασικά συστατικά της μαρμελάδας είναι τα φρούτα, η γλυκαντική ουσία, συνήθως ζάχαρη ή και στέβια, η όξινη ουσία & η πηκτίνη.

Ζάχαρη

Σε οικιακό επίπεδο, τα απαραίτητα συστατικά για την μαρμελάδα είναι τα φρούτα, η ζάχαρη και κάποιο οξύ. Τα φρούτα είναι αυτά που θα δώσουν γεύση, άρωμα και χρώμα, ενώ θα συνεισφέρουν και σε φυσικά σάκχαρα αλλά και σε οξύτητα. Η ζάχαρη, συμβάλλει στην δημιουργία του πήγματος, δίνοντας την επιθυμητή υφή, ενώ δρα και ως αντιμικροβιακός παράγοντας, αυξάνοντας την διάρκεια ζωής του προϊόντος. Πολλές φορές, όταν τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι χαμηλής συγκέντρωσης σε σάκχαρα, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης. Στην αγορά βλέπουμε και μαρμελάδες με στέβια, για πιο υγιεινό αποτέλεσμα.

Όξινη ουσία

Η όξινη ουσία είναι το συστατικό αυτό που συνήθως προσθέτουμε στο τέλος της διαδικασίας, ώστε να αποφύγουμε να καραμελώσει, δηλαδή να σχηματιστούν κρύσταλλοι από την ζάχαρη. Συνήθως, χρησιμοποιείται ο χυμός λεμονιού. Η όξινη ουσία επιπλέον, βοηθάει στη σταθεροποίηση της μαρμελάδας κατά τη διάρκεια που αυτή ψύχεται.

Πηκτίνη

Σε βιομηχανικό κυρίως επίπεδο, χρησιμοποιείται και πηκτίνη. Πρόκειται για έναν υδατάνθρακα, ο οποίος θα δώσει στην μαρμελάδα την απαιτούμενη συνεκτικότητα. Για να δράσει η πηκτίνη πρέπει να θερμανθεί, να ενωθεί με σάκχαρα και να βρεθεί σε όξινο περιβάλλον. Πηκτίνη μπορούμε να βρούμε και σε σουπερμάρκετ. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούμε πηκτίνη να πρέπει να συνυπολογίζουμε και την πηκτίνη που περιέχουν φυσικά τα φρούτα και να προσαρμόζουμε την δοσολογία. Διαφορετικά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χυμό μήλου ή φλούδες από πορτοκάλι ή λεμόνι που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε φυσική πηκτίνη. 

Αποθήκευση μαρμελάδας

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσουμε την μαρμελάδα μας είναι να την τοποθετήσουμε σε γυάλινα βαζάκια, τα οποία πρώτα θα πρέπει να έχουμε αποστειρώσει. Τοποθετούμε τα βάζα στο φούρνο στους 110°C ανάποδα για μισή ώρα, αφού προηγουμένως τα έχουμε πλύνει πολύ καλά. Μόλις περάσει το χρονικό διάστημα, τα αφαιρούμε, φορώντας γάντια, και τα γεμίζουμε με τη ζεστή μαρμελάδα, γυρίζοντας τα ανάποδα. Με τον τρόπο αυτό. Δημιουργούμε κενό αέρος, κάτι που βοηθά στην μεγαλύτερη διατήρησή τους. Γεμίζουμε περίπου στο 90% κάθε βαζάκι.

Όσο το βαζάκι είναι κλειστό και δεν παίρνει αέρα, την φυλάσσουμε σε δροσερό και ξηρό μέρος για έως και ένα περίπου χρόνο. Μόλις την ανοίξουμε την τοποθετούμε στο ψυγείο για έως και τρεις μήνες.

Δείτε εδώ πώς να αποστειρώσετε βάζα μόνοι σας στο σπίτι!

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται