Πίσω

Μέλι

Τι είναι το μέλι…

Γλυκό και παχύρρευστο, παρασκευάζεται από τις μέλισσες με πρώτη ύλη το νέκταρ. Το είδος του άνθους από το οποίο παίρνουν το νέκταρ οι μέλισσες, καθορίζει τη γεύση του  καθώς και το χρώμα του. Τα γλυκά, ελαφρώς λουλουδένια μέλια, προσθέτουν μια λεπτή γλυκύτητα στα επιδόρπια και είναι ιδανικά για όλες τις μαγειρικές παρασκευές.

Τα λίγο πιο αλμυρά είδη, όπως αυτά που συλλέγονται από βότανα, μπορούν να προσθέσουν μια αρωματική γεύση στα κρεατικά κ.α. Τις περισσότερες φορές θα το βρείτε να πωλείται σε βάζα σε υγρή μορφή. Οι συνταγές με μέλι είναι πασίγνωστες και αγαπημένες.

Εναλλακτικές επιλογές

Αν και χρησιμοποιείται καλύτερα σε συνταγές που το απαιτούν, μπορείτε να δοκιμάσετε να το χρησιμοποιήσετε όταν προτείνεται προσθήκη κρυσταλλικής ζάχαρης, με μερικές ωστόσο διαφοροποιήσεις. Μέχρι ένα φλιτζάνι μέλι, μπορεί να αντικαταστήσει μία γλυκαντική ουσία σε ίσες ποσότητες. Για παράδειγμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε 1/2 φλιτζάνι μέλι με 1/2 φλιτζάνι ζάχαρης. Μίας και είναι σε υγρή μορφή, μειώστε τα υγρά της παρασκευής. Επίσης, προσθέτουμε μισό κουταλάκι σόδα για κάθε φλιτζάνι μέλι για να αντιμετωπίσετε την οξύτητα. Χαμηλώνουμε την ένταση του φούρνου, ώστε να μην μαυρίσει αυτό που ψήνουμε.

Πώς επιλέγουμε;

Ορισμένα εμπορικά μείγματα συνδυάζουν μια ποικιλία μελιών για σταθερή γεύση και χρώμα. Άλλα είδη, που συχνά ονομάζονται μέλια αγριολούλουδων, δεν αναμειγνύονται αλλά παρασκευάζονται από το νέκταρ πολλών διαφορετικών ή μη αναγνωρισμένων λουλουδιών. Όμως, οι πιο έντονες γεύσεις και τα μοναδικά αρώματα, προκύπτουν όταν οι τις μέλισσες παίρνουν το νέκταρ από μία και μόνο ποικιλία άνθους. Τα χρώματα τέτοιων μελιών κυμαίνονται από διαυγή έως και σχεδόν μαύρο. Γενικά επικρατεί ο κανόνας, πως όσο πιο σκούρο είναι, τόσο πιο έντονη είναι η γεύση.

Προετοιμασία στην μαγειρική

Όπως και η μελάσα, έτσι και το μέλι δεν είναι και πολύ εύκολο να μετρηθεί με ακρίβεια σε κουτάλι ή φλιτζάνι, μιας και κολλάει σε αυτά. Ένα μαγειρικό τιπ για συνταγές με μέλι είναι να αλείψετε ελαφρά με σπρέι μαγειρικής ή με μια λιπαρή ουσία.

Τρόπος αποθήκευσης

Αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου και θα διαρκέσει για δύο χρόνια ή περισσότερο. Το μέλι είναι υγροσκοπικό, που σημαίνει ότι προσελκύει την υγρασία. Εάν το βάζο μείνει ανοιχτό, το μέλι μπορεί να απορροφήσει νερό από τον αέρα, προκαλώντας την ανάπτυξη της μαγιάς και τη ζύμωση των σακχάρων του μελιού, με αποτέλεσμα το ξίνισμά του. Οι χαμηλές θερμοκρασίες το κάνουν να κρυσταλλώνει. Για να επιστρέψει σε υγρή μορφή, βάλτε το βάζο σε ζεστό (όχι βραστό) νερό μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται