"
  • προετοιμασία 2 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 1 φλ. ταχίνι (250 γρ.)
  • 5 κ.σ. μέλι
  • 2 αυγά μεγάλα (σε θερμ. δωμ.)
  • λίγη σόδα (στην μύτη κ.γλ.)
  • 1 σφηνάκι χυμό πορτοκάλι (μισό ζουμερό πορτοκάλι)
  • λίγο ξύσμα πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. κακάο άγλυκο (προαιρετικά)
  • σταγόνες σοκολάτα χωρίς ζάχαρη (προαιρετικά)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 240 Θερμίδες
    (kcal)
  • 55% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 10% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Κέικ με μέλι

Για το κέικ με μέλι της Αργυρώς,

προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170°C βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε το κέικ με μέλι στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Ξεκινάμε τη συνταγή για το κέικ με ταχίνι και μέλι

  • Λαδώνουμε ελαφρά τις χάρτινες θήκες για την φόρμα για κέικ.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε το ταχίνι και το μέλι και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
  • Προσθέτουμε τα αυγά.
  • Τα ανακατεύουμε με σύρμα να τα πιει το μείγμα για κέικ.
  • Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι και τα προσθέτουμε στο μείγμα για κέικ.
  • Ανακατεύουμε.
  • Ισομοιράζουμε το μείγμα για κέικ στην ατομική φόρμα για κέικ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 18 με 20 λεπτά.
  • Αφήνουμε να σταθούν λίγο στη φόρμα.
  • Ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Το μυστικό για το κέικ με μέλι

  • Αν θέλουμε να κάνουμε το κέικ χωρίς ζάχαρη με ταχίνι και μέλι, δίχρωμο, κρατάμε 6 κουταλιές από το μείγμα για κέικ, προσθέτουμε 1 κουταλιά κακάο, ανακατεύουμε και ισομοιράζουμε στην ατομική φόρμα για κέικ.
  • Με την λάμα από ένα μαχαίρι μπλέκουμε τα δυο μείγματα.
  • Να γεμίσετε την φόρμα κατά το 1/2, το πολύ 3/4 γιατί φουσκώνει πολύ.
  • Αν χρησιμοποιήσετε ατομική φόρμα για κέικ, αφού τα λαδώσετε, πασπαλίστε με λίγο κακάο γιατί ξεφορμάρονται δύσκολα. Η καλύτερη λύση είναι να βάλετε χάρτινες θήκες μέσα σε φόρμα για κέικ.
  • Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκάλι ή κανέλα.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε ταχίνι με κακάο ή σταφίδες, σταγόνες σοκολάτας ή σοκολάτα λιωμένη για επικάλυψη, γίνονται μοναδικά!
  • Όπως θα δείτε και στη φωτογραφία, η υφή του συγκεκριμένου κέικ με ταχίνι είναι λαχταριστή.
  • Είναι συμπαγής. Πρέπει όμως να ψηθεί σωστά.
  • Πριν βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, να σιγουρευτείτε ότι η καρδιά του έχει σταθεροποιηθεί και είναι σταθερή και δεν τρέμει.
  • Όταν περάσει ο ενδεδειγμένος χρόνος ψησίματος, μπήξτε τη λάμα από ένα μαχαίρι στην καρδιά του κέικ με ταχίνι.
  • Πρέπει να βγει καθαρή από ζύμη, δείγμα ότι έχει ψηθεί σωστά και έχει σταθεροποιηθεί.
  • Μην ξεχνάτε στην συνταγή δεν βάλαμε καθόλου αλεύρι για να δέσει το μίγμα, οπότε απαιτείται σωστό ψήσιμο για να σταθεροποιηθούν τα υλικά.

Το γλυκό μας είναι πανέτοιμο! Μια από τις πιο αγαπημένες συνταγές που αν το φτιάξεις μια φορά θα θες να το τρως κάθε μέρα!

Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

“Σε πόσα γλυκά πιστεύετε ότι έχουμε την πολυτέλεια να συνδυάζουμε γεύση και θρεπτική αξία; Ε λοιπόν εδώ έχουμε ένα από αυτά. Το ταχίνι μας δίνει πρωτεΐνη, καλής ποιότητας λιπαρά οξέα, σύμμαχο για την καλή υγεία της καρδιάς και πολλές φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην υγεία του εντέρου. Παράλληλα αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου, απαραίτητων στοιχείων για την υγεία των οστών. Αν σε αυτά τώρα προσθέσετε και τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά από το πορτοκάλι, το μέλι και το κακάο, εύκολα αντιλαμβάνεστε γιατί πρόκειται για μια σούπερ εξαιρετική επιλογή επιδορπίου ή και σνακ….σε περίπου 200 kcal”

*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Αγαπάτε το ταχίνι; Δείτε και την κατηγορία με τις συνταγές με ταχίνι που θα σας ενθουσιάσουν!

Αν σας άρεσε η συνταγή της Αργυρώς, δείτε ακόμα

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Σε πόσα γλυκά πιστεύετε ότι έχουμε την πολυτέλεια να συνδυάζουμε γεύση και θρεπτική αξία; Ε λοιπόν εδώ έχουμε ένα από αυτά. Το ταχίνι μας δίνει πρωτεΐνη, καλής ποιότητας λιπαρά οξέα, σύμμαχο για την καλή υγεία της καρδιάς και πολλές φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην υγεία του εντέρου. Παράλληλα αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου, απαραίτητων στοιχείων για την υγεία των οστών. Αν σε αυτά τώρα προσθέσετε και τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά από το πορτοκάλι, το μέλι και το κακάο, εύκολα αντιλαμβάνεστε γιατί πρόκειται για μια σούπερ εξαιρετική επιλογή επιδορπίου ή και σνακ….σε περίπου 200 kcal.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×