Πίσω

Μπακαλιάρος

Ο μπακαλιάρος ανήκει στην κατηγορία των ψαριών το οποίο έχει συνδεθεί στενά με την ελληνική παράδοση.

Η κατανάλωσή του είναι ιδιαιτέρως συχνή στην Ελλάδα. Συνταγές και “βακαλάος” συνδέονται με το εορταστικό τραπέζι για την μεγαλύτερη εθνική μας εορτή και όχι μόνο. Αποτελεί ένα αρκετά νόστιμο αλμυρό έδεσμα, το οποίο πέρα από την ιδιαίτερη γεύση που προσφέρει, εξασφαλίζει στον άνθρωπο πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Συγκαταλέγεται άλλωστε στα είδη ψαριών με την μεγαλύτερη θρεπτικότητα. Στην Ελλάδα μπορείς να βρεις πέρα από τον παστό μπακαλιάρο, που είναι αρκετά διαδεδομένος και και φρέσκο ή κατεψυγμένο. Η Αργυρώ έχει σίγουρα την καλύτερη συνταγή για φρέσκο μπακαλιάρο στο φούρνο ή ψητό. Σε αυτό το ψάρι θα βρεις την νοστιμιά της θάλασσας.

Συμβολή στη Διατροφή-Χημική Σύσταση

Αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό προϊόν που ανήκει στην ομάδα των ψαριών. Όπως και πολλά άλλα είναι μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ένα λίπος απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς δεν μπορεί να το συνθέσει μόνος του. Αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και αμινοξέων απαραίτητων για τον άνθρωπο.

Επίσης, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο. Πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε μέταλλα με ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την υγεία. Σαφώς περιέχει και αρκετές βιταμίνες, με την βιταμίνη Β12 και την βιταμίνη Α να έχουν βασικό ρόλο και να συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των νεύρων και των ματιών. Επίσης η βιταμίνη Β12 βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας διατηρώντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε καλή κατάσταση.

Σε άλλα οφέλη, διατηρεί την χοληστερόλη σε χαμηλά επίπεδα, περιορίζει την αύξηση της πίεσης του αίματος και μειώνει σημαντικά τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Λέγεται μάλιστα ότι διατηρεί τον εγκέφαλο σε άριστη κατάσταση αλλά και σε εγρήγορση.

Αξίζει να αναφερθεί πως το συκώτι του υποβάλλεται σε επεξεργασία, προκειμένου να παραχθεί το γνωστό σε όλους μουρουνέλαιο. 

Συνταγές με μπακαλιάρο

Στην ελληνική κουζίνα αποτελεί ένα ξεχωριστό έδεσμα, κάτι το οποίο δηλώνει και η υψηλή τιμή του. Μπακαλιάρος ψητός στο φούρνο και δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για οικογενειακό τραπέζι!

 Ας μην ξεχνάμε βέβαια, ότι μιλάμε για ένα είδος ψαριού το οποίο παστώνεται, αποκτώντας έτσι μια αρκετά διαφορετική γεύση. Κάθε συνταγή που ο μπακαλιάρος είναι το κύριο συστατικό αποτελεί μια ξεχωριστή απόλαυση, λαμβάνοντας παράλληλα όλη την θρεπτικότητα του. Βρες την αγαπημένη σου συνταγή από την Αργυρώ που ο μπακαλιάρος γίνεται νόστιμος όσο ποτέ άλλοτε.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται