Παστέλι, ένα γλύκισμα με τη δική του ιστορία

Το παστέλι είναι το γλύκισμα που ξεπηδά από τις παιδικές μας αναμνήσεις, ειδικότερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Είναι το γλύκισμα από σουσάμι και μέλι, συνήθως σε σχήμα ράβδου, που μας γεμίζει ενέργεια και προτιμάται ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της νηστείας. Αποτελείται από δυο απλά συστατικά, το μέλι και το σουσάμι, και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Η ιστορία του ξεκινά από την αρχαιότητα για να φτάσει έως τις μέρες μας ως η απόλυτη vegan υπερτροφή.

Το παστέλι στην αρχαιότητα

Τα δυο κύρια συστατικά του παστελιού, το μέλι και το σουσάμι, ήταν γνωστά κατά την αρχαιότητα ως τροφές θρεπτικές και με θεραπευτικές ιδιότητες. Στην αρχαία Ελλάδα το μέλι έγινε γνωστό από τους αρχαίους Αιγυπτίους. Ήταν τόσο ξακουστό για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, που το έδιναν όχι μόνο ως τονωτικό των στρατιωτών αλλά και στις γυναίκες ως ορμονικό ισορροπητικό. Από τον Όμηρο μέχρι τον Ευριπίδη και από τον Ησίοδο μέχρι τον Ηρόδοτο υπάρχουν άπειρες αναφορές σε  αρχαία κείμενα για το νέκταρ των θεών, το μέλι. Το δεύτερο συστατικό που περιέχει το παστέλι, το σουσάμι, ήταν και αυτό γνωστό από τα αρχαία χρόνια ως καλλιεργούμενο φυτό με πολλές εφαρμογές και με σχεδόν μαγικές ιδιότητες καθώς έδινε ενέργεια και παρείχε απαραίτητα αντιοξειδωτικά στοιχεία για τον οργανισμό. Στην αρχαία Αίγυπτο άλεθαν το σουσάμι ώστε να παραχθεί αλεύρι ενώ οι Ρωμαίοι για να φτιάξουν ένα άλειμμα για το ψωμί τους.

Ο καρπός του σησαμιού ήταν μάλιστα τόσο πολύτιμος που είχε αξία όσο και το ασήμι στην ανταλλακτική οικονομία.

Το παστέλι σήμερα

Το παστέλι λοιπόν ως αγαπημένο σνακ μετρά πολλά χρόνια όχι μόνο για τις αδιαμφισβήτητες ιδιότητες του αλλά και για τον μύθο που το περιβάλει. Στην αρχαία Βαβυλωνία το παστέλι ήταν ένα τονωτικό γλύκισμα το οποίο θεωρούνταν ευγονικό.  Στους Βυζαντινούς ήταν γνωστό ως σησαμούς ή σήσαμον και προσφέρονταν στους γάμους. Το έθιμο αυτό διατηρείται έως και σήμερα σε μέρη όπως στην Κρήτη, στη Μάνη και στα Δωδεκάνησα το μελεκούνι, δηλαδή το παστέλι, παραδοσιακά μοιράζεται στους γάμους αφού συμβολίζει την γονιμότητα. 

Σήμερα ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής και  θέλοντας να είναι ελκυστικό σε όλες τις ηλικίες, γνώστες εταιρίες που κατασκευάζουν το γλύκισμα αυτό επινόησαν διαφορετικές παραλλαγές του. Εκτός λοιπόν από το κλασικό παστέλι με το μέλι, μπορούμε να το βρούμε με κομμάτια σοκολάτας, με αποξηραμένα φρούτα, με γκότζι μπέρι, με διάφορους άλλους καρπούς όπως φουντούκι, φιστίκι, κάσιους και αμύγδαλο. 

https://www.argiro.gr/2022/04/pasteli-ena-glykisma-me-ti-diki-tou-istoria/