Νηστίσιμο σπιτικό σνακ που δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Το παστέλι από την μέση της Ελλάδας και κάτω είναι συνήθως μαλακό γιατί γίνεται χωρίς ζάχαρη...

Νηστίσιμο σπιτικό σνακ που δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Το παστέλι από την μέση της Ελλάδας και κάτω είναι συνήθως μαλακό γιατί γίνεται χωρίς ζάχαρη και στη βόρεια Ελλάδα είναι τραγανό γιατί προσθέτουν ζάχαρη. Στα νησιά του Αιγαίου το μαλακό παστέλι με μέλι σερβίρεται πάνω σε νερατζόφυλλα ή λεμονόφυλλα Σε πολλές περιοχές προσθέτουν 1 αμύγδαλο πάνω σε κάθε κομμάτι παστέλι

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το παστέλι

  • 500 γρ. σουσάμι (πλυμένο και στεγνό)
  • 500 γρ. μέλι θυμαρίσιο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το παραδοσιακό παστέλι

    Πρέπει να καβουρδίσουμε πρώτα το σουσάμι μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

    Σε ένα τηγάνι μεγάλο, βάζουμε το σουσάμι και το αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να ακούγεται ο ήχος του ψησίματος.

    Αρχίζει να σκάει και να πετάγεται.

    Το ανακατεύουμε τακτικά γιατί ξαφνικά παίρνει χρώμα.

    Βάζουμε το μέλι σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.

    Αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του μελιού που βράζει.

    Αν έχουμε θερμόμετρο η θερμοκρασία του πρέπει να φτάσει τους 125°C.

    Αν δεν έχετε θερμόμετρο, τότε θα κάνετε το κλασικό τέχνασμα που κάνουν στις Κυκλάδες.

    Δηλαδή θα βάλετε σε ένα πιάτο νερό από τη βρύση και θα στάξετε μέσα λίγο βρασμένο μέλι.

    Θα μαζέψετε το μέλι σε μπάλα με τα δυο δάχτυλα και θα το χτυπήσετε πάνω στο πιάτο.

    Αν ακουστεί σαν ήχος καραμέλας τότε το μέλι έχει φτάσει στο σωστό σημείο βρασμού.

    Τότε, προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι κι ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

    Ανακατεύουμε σταθερά για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά.

    Όλο το μείγμα θα μαζευτεί σε μια μάζα σαν σφιχτή ζύμη γύρω από την ξύλινη κουτάλα.

    Θα σφίξει αρκετά όσο ανακατεύουμε και θα είναι αρκετά δύσκολο το ανακάτεμα του.

    Σε μία ελαφρά βρεγμένη ξύλινη επιφάνεια, αδειάζουμε το καυτό μείγμα.

    Με χοντρό ελαφρά βρεγμένο πλάστη χτυπάμε καλά να απλωθεί πάνω στο ξύλο.

    Πρέπει να δουλέψετε με γρήγορες κινήσεις γιατί όσο θα κρυώσει το παστέλι θα σφίξει και θα είναι δύσκολο να το διαχειριστείτε.

    Αν θέλετε παστέλι τραγανό, τότε μαζί με το μέλι θα βάλετε και 1 φλ. ζάχαρη να βράσουν μαζί.

    Με τον χοντρό πλάστη δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο με πάχος 1 εκατ.

    Με κοφτερό μαχαίρι και χάρακα χαράζουμε σε κομμάτια μέχρι κάτω.

    Όταν κρυώσει τελείως, τυλίγουμε κάθε παστέλι με μεμβράνη.

    Διαφήμιση

    Μυστικά για το καλύτερο σπιτικό παστέλι

    Στο παστέλι μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς ή και αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδα, ψιλοκομμένα δαμάσκηνα κλπ.

    Μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή περγαμόντου.

    Μπορούμε να βάλουμε στο μείγμα μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο ή κύμινο.

    Το παστέλι δεν χρειάζεται ψυγείο.

    Διατηρήστε το σε δροσερό σημείο μακριά από υγρασία και θερμότητα.

    Το σουσάμι το καβουρδίζουμε λίγο λίγο γιατί καίγεται απότομα και αν είναι πολύ η ποσότητα δεν το καταλαβαίνεις αμέσως.

    Πλύντε καλά το σουσάμι πριν το καβουρδίσετε και αφήστε το να στεγνώσει πάνω σε καθαρή πετσέτα.

    Το παστέλι πρέπει να κοπεί σε κομμάτια όσο είναι ζεστό με μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι.

    Όταν κρυώσει θα σφίξει και θα σας δυσκολέψει.

    Αφήστε να κρυώσει τελείως το κομμένο παστέλι και μετά αποθηκεύστε το.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×