Πίσω

Πράσο: συντήρηση, αποθήκευση και σωστή επιλογή

Το πράσο στην κουζίνα μας

Το πράσο είναι ένα λαχανικό με μοναδικό άρωμα και γεύση και παράλληλα σπουδαία διατροφική αξία που θα πρέπει όλοι να εντάξουμε στην διατροφή μας. Καλλιεργείται για το βολβό και τα φύλλα του και ανήκει στην ίδια κατηγορία με το κρεμμύδι. Μπορεί να προστεθεί σε πληθώρα συνταγών και να απελευθερώσει όλα του τα αρώματα.

Διαφήμιση

Επιλογή

Όταν επιλέγουμε πράσο στην αγορά ή σε κάποιο σουπερμάρκετ, πρέπει κάθε ‘’κλαδί’’ να είναι ίσιο και σφιχτό με λευκό λαιμό και σκούρα πράσινα φύλλα, απαλλαγμένα από μαύρα στίγματα και σημάδια αλλοίωσης όπως το κιτρίνισμα. Δεδομένου ότι τα παχύτερα πράσα τείνουν να είναι πιο ινώδη, αναζητήστε πράσα μεσαίο μέγεθος.

Αποθήκευση-Συντήρηση

Για να αποθηκεύσουμε σωστά τα πράσα μας στο ψυγείο, τα τυλίγουμε χαλαρά σε μια πλαστική σακούλα για να συγκρατούν την υγρασία τους και τα βάζουμε σε κάποιο συρτάρι μέσα στο ψυγείο. Αν διατηρηθούν καλά, τα πράσα μπορούν να μείνουν φρέσκα στο ψυγείο για περίπου 2 εβδομάδες το πολύ. Εννοείται, πως δεν τα πλένουμε και δεν τα κόβουμε, παρά μόνο πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα από την ημέρα που τα προμηθευτήκαμε, μπορούν να αποθηκευτούν και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Διαφήμιση

Πράσο και μαγειρική

Τα πράσα έχουν γλυκιά, ελαφρώς πικάντικη γεύση, λιγότερο όμως από το σκόρδο ή το κρεμμύδι. Για να τα ετοιμάσουμε, αφαιρούμε την παχιά κορυφή του και κόβουμε το μακρύ κάτω άκρο της ρίζας. Πλένουμε πολύ σχολαστικά και στη συνέχεια τα κόβουμε σε ροδέλες ή κατά μήκος, ανάλογα με τη συνταγή. Όσο μικρότερα είναι τα κομμάτια που το κόβουμε, τόσο περισσότερο άρωμα απελευθερώνεται κατά το μαγείρεμά του.

Το πράσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές συνταγές. Μπορεί να γίνει γέμιση για κάποια παραδοσιακή πρασόπιτα, να προστεθεί κατά το μαγείρεμα σε κάποιο είδος κρέατος (ιδίως το χοιρινό, όπως είναι το πρασοσέλινο με χοιρινό) αλλά και να γίνει μία λαχταριστή πρασόσουπα. Πρόκειται για ένα λαχανικό με πολύ ιδιαίτερη γεύση που μπορεί να αναδείξει την νοστιμιά κάθε υλικού.

Διαβάστε ακόμα πώς να επιλέξετε και να συντηρήσετε σωστά τα αγγούρια:

Για να μαθαίνεις

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται