Για την πρασόσουπα βελουτέ
Από τις πιο νόστιμες σούπες του χειμώνα. Τόσο γευστική και αρωματική που θα την φτιάχνετε πολύ συχνά. Αυτή η σούπα με πράσο και πατάτες γίνεται με πολύ λίγα απλά υλικά, αλλά έχει πλούσια γεύση. Τόσο εύκολη και γρήγορη, με τα μόνα υλικά, τις πατάτες και τα πράσα, αυτή η συνταγή θα εντυπωσιάσει τους πάντες!
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα ψιλοκόβουμε.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε καρέ.
Ζεσταίνουμε πρώτα σε μέτρια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Σοτάρουμε τα πράσα σε μέτρια φωτιά για 5΄-6΄, να γίνουν διάφανα. Κρατάμε 2 κ.σ. πράσο για να γαρνίρουμε τα πιάτα με τη σούπα στο τέλος.
Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες και τον ζεστό ζωμό.
Αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα λαχανικά για 20’
Τα τελευταία 5΄ αρωματίζουμε με το θυμάρι.
Αφαιρούμε το θυμάρι και πολτοποιούμε τα λαχανικά στο μίξερ.
Ξαναβάζουμε την πρασόσουπα στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Σιγοβράζουμε για 2-3’.
Εάν σε αυτό το σημείο, η βελουτέ σούπα μας φαίνεται πολύ παχιά μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο ζωμό.
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή βαθιά πιάτα και προσθέτουμε από μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι σε κάθε μερίδα.
Γαρνίρουμε με λίγα από τα σοταρισμένα πράσα που κρατήσαμε στην άκρη και τρίβουμε έξτρα πιπέρι.
Για μεγαλύτερη απόλαυση, μπορείτε να σερβίρετε την πρασόσουπα με μπρουσκέτες ή με τα φανταστικά ροκφοροψωμάκια που σας έχω εδώ.