Πίσω

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι μια υπέροχη απόλαυση που οι άνθρωποι απολαμβάνουν σε όλο τον κόσμο.

Η λέξη σοκολάτα δεν περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο είδος, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προϊόντων σοκολάτας, τα οποία διαφέρουν σημαντικά. Η όλη διαδικασία παραγωγής της ξεκινά από τους σπόρους και την διαδικασία της ζύμωσης. Η Αφρική είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή της πρώτης ύλης της από καρπούς του κακαόδενδρου, έχοντας πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.

Όλα τα είδη και τα προϊόντα της αποτελούν ένα ελκυστικό γλύκισμα. Το πιο αγαπημένο μικρών και μεγάλων. Το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας που εξασφάλισε τη μαζική παραγωγή σοκολάτας ιδρύθηκε το 1728 στο Bristol και από τότε ξεκίνησε η διάδοσή της παγκοσμίως. Τα είδη σοκολάτας που μπορεί να βρεις κανείς στο εμπόριο είναι αμέτρητα. Καλύπτονται όλα τα γούστα και χρησιμοποιούνται συνεχώς στη ζαχαροπλαστική.

Διατροφική Αξία

Όσον αφορά την διατροφική της αξία διαφέρει αναλόγως το είδος της. Μερικές περιέχουν τον καρπό του κακαόδενδρου μεταξύ 70% και 85%, περιέχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες, περισσότερα λιπαρά, περισσότερες πρωτεΐνες, περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερους υδατάνθρακες συγκριτικά με τους άλλους τύπους.  

Ακόμα, προάγει την υγεία του εγκεφάλου, βοηθάει στην καρδιακή τόνωση και περιέχει σημαντικές βιταμίνες όπως είναι η Α, D, Ε και C. Τέλος βοηθάει στην μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και βοηθάει στην αύξηση της καλής (HDL).

Πολλές φορές νομίζει κανείς ότι η σκουρόχρωμη σοκολάτα δεν έχει γλυκαντικά. Αυτή η άποψη είναι λανθασμένη, καθώς στην προσπάθεια μείωσης της πίκρας που έχει, προστίθενται μεγάλες ποσότητες διάφορων γλυκαντικών. Στους διαφορετικούς τύπους σοκολάτας τα οφέλη δεν διαφέρουν σημαντικά. Η μεταβολή στην σύστασή τους, επηρεάζει κυρίως το θέμα των θερμίδων.

Σοκολάτα…στην κουζίνα

Όπως είναι γνωστό, οι παρασκευές με σοκολάτα είναι τόσες πολλές που σίγουρα καλύπτουν τα γούστα ακόμα και των πιο απαιτητικών. Σε κάθε γλυκιά παρασκευή μπορούμε να αντικαταστήσουμε την σοκολάτα με όποιο είδος μας αρέσει. 

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται