Πίσω

Σολομός

Ο σολομός ανήκει στην κατηγορία ψαριών μετρίου μεγέθους που βρίσκεται κυρίως στο Βόρειο Ατλαντικό και σε ποταμούς που εκβάλλουν σε αυτόν.

Ο σολομός σε μέγεθος φτάνει ως το 1 μέτρο. Το βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι τα 55 κιλά. Ζει σε κρύα νερά θερμοκρασίας 2-9 °C. Έχει τρυφερή και χαρακτηριστική κοκκινωπή σάρκα. Γεννιέται σε γλυκά νερά όπου και παραμένει για 2 έως 5 χρόνια και στη συνέχεια μετακινείται στον ωκεανό για πέντε χρόνια. Έπειτα, επιστρέφουν στα ρυάκια και τις λίμνες όπου γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν. 

Εκτρέφεται και σε ιχθυοκαλλιέργειες σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Σκωτία και ο Καναδάς. Σήμερα υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες και σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Στον Ειρηνικό Ωκεανό επειδή απαγορεύεται η ιχθυοκαλλιέργεια υπάρχουν άγρια είδη σολομού, όπως ο ροζ (humpback), ο κόκκινος (sockeye), ο ασημένιος (coho) και ο βασιλικός (chinook). 

Χημική σύσταση 

Στα 100g περιέχονται 20,4g πρωτεΐνες, 13,4g λιπαρά, ασβέστιο, μανήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, νιασίνη. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ο σολομός περιέχει επίσης βιταμίνες A, B6, B12, C, D, E, K. Τα 100g σολομού αποδίδουν περίπου 200 θερμίδες.

Η κατανάλωση του μπορεί να κρύβει κάποιους κινδύνους όσον αφορά τους ρύπους. Είναι γνωστό ότι οι ρύπου του περιβάλλοντος περνούν και στα τρόφιμα. Όσον αφορά την κατηγορία των ψαριών η νούμερο ένα επικίνδυνη ουσία είναι τα βαρέα μέταλλα της θάλασσας. Ο υδράργυρος είναι ένας από αυτά. Αν και δεν είναι ξεκάθαρα τα επίπεδα υδραργύρου που μπορεί να φέρει ο σολομός το σίγουρο είναι ότι πρέπει να καταναλώνονται ποικιλία ψαριών και θαλασσινών.

Ενίσχυση της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού

Έχει μεγάλη διατροφική αξία. Πέραν της εξαιρετικής του γεύσης και των υπέροχων συνταγών που χρησιμοποιείται, αποτελεί πηγή των απαραίτητων για τον ανθρώπινο οργανισμό ω-3 λιπαρών οξέων. Έχει ευεργετικές ιδιότητες για την προστασία της καρδιάς, του εγκεφάλου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται