Η αμμωνία είναι διογκωτικό για κουλουράκια. Την βρίσκουμε σε φακελάκια στην αγορά, σε μορφή λευκής σκόνης. Βάζουμε αμμωνία στα κουλουράκια και κυρίως στα πασχαλινά για να διογκώνονται και να φουσκώνουν σωστά.
Η αμμωνία αρχίζει την δράση της με την θερμότητα. Προκαλεί διόγκωση στο ψήσιμο μόλις βάλεις τα κουλουράκια στο φούρνο. Η αμμωνία κάνει τα κουλουράκια αφράτα και πολύ τραγανά.
Παλαιότερα ήταν πολύ διαδεδομένη. Έχει πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά κυρίως κατά την διάρκεια του ψησίματος. Γι’ αυτό τον λόγο, τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί η χρήση της από μπέικιν πάουντερ και την μαγειρική σόδα.
Με τι να αντικαταστήσω την αμμωνία στα κουλουράκια;
Αντικαθιστούμε την αμμωνία στα κουλουράκια με ίση ποσότητα μπέικιν πάουντερ.
Βάλε 1 κ.γ. αμμωνία σε ένα ποτήρι με λίγο ξύδι η χυμό λεμονιού. Αν το μείγμα αρχίσει αμέσως να αφρίζει είναι δείγμα ότι η αμμωνία είναι ενεργή. Αν δεν δείτε να αφρίζει το όξινο υγρό τότε σημαίνει ότι ξεθυμάνει η διογκωτική δράση της. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να την πετάξετε.
Συμπέρασμα
Άρα η αμμωνία μπορεί να αντικατασταθεί από μπέικιν πάουντερ ή από συνδυασμό μπέικιν και μαγειρικής σόδας για να πετύχουμε διόγκωση και τραγανή υφή στα κουλουράκια.