Πίσω

Παρμεζάνα: Όσα χρειάζεται να ξέρετε για το διάσημο ιταλικό τυρί

Η παρμεζάνα, parmigiano στα ιταλικά, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά τυριά με μοναδική γεύση και άρωμα. Στην Ελλάδα η κατανάλωσή της είναι πολύ σημαντική και αυξάνεται συνεχώς. Πρόκειται για ένα τυρί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στην περιοχή της Πάρμα και σε κάποιες ακόμα μικρές πόλεις της Ιταλίας.

Διαφήμιση

Ιστορία και χαρακτηριστικά της Παρμεζάνα

Η ιστορία της παρμεζάνα ξεκινάει από τον Μεσαίωνα κατά τον 12ο αιώνα. Πιθανόν η συνταγή από την οποία προέκυψε τελικά το τυρί αυτό, να αποτελεί εξέλιξη μίας πολύ παλιάς συνταγής για την παρασκευή ενός άλλου παραδοσιακού ιταλικού τυριού. Η παραγωγή της παρμεζάνα γίνεται από αρχές Απριλίου έως και μέσα Νοεμβρίου. 

Η παρμεζάνα είναι ένα σκληρό κοκκώδες τυρί που φτιάχνεται, αποκλειστικά και μόνο, από αγελαδινό γάλα υψηλής ποιότητας, μιας και τα ζώα τρέφονται με τροφές συγκεκριμένων προδιαγραφών. Παραδοσιακά δεν προστίθενται βελτιωτικά ή συντηρητικά. Είναι ένα τυρί που θα τοποθετούσαμε στη λίστα των ελίτ τυριών, κάτι που υποδηλώνει και η σχετικά υψηλή τιμή του.

Έχει γλυκίζουσα γεύση, που γίνεται πιο έντονη όταν υποστεί ωρίμανση. Η ωρίμανση μπορεί να διαρκέσει το λιγότερο 12 έως και 40 μήνες. Το τυρί μετά την ωρίμανσή του θα ελεγχθεί από ειδικούς. Μόνο αν τηρεί όλες τις προδιαγραφές θα πουληθεί με την ονομασία Parmigiano Reggiano. Διαφορετικά θα φτάσει στα ράφια με διαφορετική ονομασία.

Διαφήμιση

Διατροφική Αξία της Παρμεζάνα

Ένα κομμάτι των 100 γραμμαρίων περιέχει περίπου 290 θερμίδες, 33 γραμμάρια πρωτεΐνη, 28 γραμμάρια λίπους και μηδενική ποσότητα υδατανθράκων. Είναι ένα τυρί πλούσιο σε μέταλλα, όπως είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος και το νάτριο καθώς και σε βιταμίνες.

Θεωρείται ένα τυρί ασφαλές για άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, ενώ συμβάλλει και στην υγεία των οστών μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Επίσης, περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, μιας και περιέχει μεγάλες συγκεντρώσεις από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι ιδιαιτέρως εύπεπτο. 

Παρμεζάνα…στο πιάτο

Πρόκειται για ένα τυρί που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Μπορεί να προστεθεί σε ζυμαρικά, να καταναλωθεί σε κομμάτια μόνο του, με φρέσκα φρούτα ή με λίγο παλαιωμένο βαλσαμικό ξίδι. Τέλος, μπορούμε να το προσθέσουμε σε σούπες για επιπλέον γεύση.

Δείτε ακόμα και μάθετε για τη συντήρηση  των τυριών:

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται