Πρωτεΐνη, απαραίτητη για την υγεία μας

Πρωτεΐνη, απαραίτητο συστατικό για τη διατροφή μας

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό, μιας και συμμετέχει σε σημαντικές λειτουργίες. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία και αυτά με την σειρά τους είναι απαραίτητα. Κάποια από αυτά από τα αμινοξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία μας, δεν μπορούν να συντεθούν στον οργανισμό και ο μοναδικός τρόπος πρόσληψής τους είναι η τροφή.

Ποιες είναι οι φυσικές πηγές πρωτεΐνης;

Ο ανθρώπινος οργανισμός προμηθεύεται τις πρωτεΐνες που του είναι απαραίτητες μέσω της τροφής του. Για να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σε όλα τα αμινοξέα, πρέπει να λαμβάνει ποικιλία τροφών, καθώς κάθε τρόφιμο περιέχει διαφορετικά αμινοξέα αλλά κα διαφορετική ποσότητα πρωτεΐνης. Υπάρχουν τόσο φυτικές, όσο και ζωικές τροφές που περιέχουν σημαντικά επίπεδα πρωτεΐνης.

Μερικές από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης είναι το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά, τα ασπράδια αυγών, η σόγια, οι φακές, η κινόα, τα ρεβίθια και κάποιοι δημητριακοί καρποί. Να σημειωθεί, πως τα άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας (και ζωικά προϊόντα) πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με πρωτεΐνη με σημαντική ποικιλία, ώστε να μην έχουν έλλειψη. 

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε;

Η απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης κυμαίνεται περίπου στα 0,85 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Ωστόσο, αυτή η ποσότητα διαφέρει αναλόγως το φύλο, την ηλικία, την κατάσταση της υγείας, καθώς επίσης και τα επίπεδα δραστηριότητας. Ένας άνθρωπος που γυμνάζεται είναι λογικό να χρειάζεται σαφώς μεγαλύτερη ποσότητα πρόσληψης. Ενδεικτικά, ένα άτομο με καθημερινή άσκηση, μπορεί να χρειαστεί ακόμα 1,7 γραμμάρια ανά κιλό. Πρέπει να αποτελούν περίπου το 15-19% της ολικής θερμιδικής ημερήσιας πρόσληψης.

Γιατί είναι σημαντικές οι πρωτεΐνες;

Οι πρωτεΐνες βοηθούν στην ανάπτυξη αλλά και στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων, όπως επίσης και στην ανάπτυξη των μυών του σώματος. Παρέχουν ενέργεια, τονώνουν την μνήμη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Το κολλαγόνο που βρίσκεται στα κόκαλα και στους τένοντες αποτελεί παράδειγμα πρωτεΐνης. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιας και συνδέεται με πιθανά προβλήματα υγείας.

Διαβάστε ακόμα για τις τροφές που καταπολεμούν την κακή χοληστερόλη.

https://www.argiro.gr/2022/05/proteini-aparaititi-gia-tin-ygeia-mas/