Πίσω

Σχοινούσα: Ο σπόρος της φάβας που έφερε την ανάπτυξη στο νησί

Η φάβα της Σχοινούσας

Ονομαζομαι Μανώλης Κωβαίος. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σχοινούσα και κατάγομαι από αγροτική οικογένεια. Σαν παιδί έζησα έντονα την παραδοσιακή γεωργία του τόπου και σαν ενήλικας αποφάσισα συνειδητά να μείνω στο αγαπημένο μου νησί και να αναβιώσω την καλλιέργεια του «κατσουνιού» (ποικιλία φάβας), που είχε για χρόνια χαθεί. Η αρχή έγινε με 50 κιλά σπόρο που βρήκα σε ένα αμπάρι του πατέρα μου. 

Από τότε μέχρι σήμερα, η παραγωγή έχει αυξηθεί και η Σχοινούσα έχει συνδέσει απόλυτα το όνομά της με την φάβα. Ενώ παλιότερα, το κάθε σπιτικό καλλιεργούσε το δικό του χωράφι για τη σοδιά της χρονιάς που προοριζόταν καθαρά για προσωπική χρήση, πλέον αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας του νησιού.

Διαφήμιση

<div align=”center”></div>

Η καλλιέργεια του "Κατσουνιού"

Το έδαφος και το κλίμα ευνοούν την καλλιέργεια του σπόρου και το αναγάγουν σε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας. Η ποικιλία του φυτού “Κατσούνι”, είναι ποικιλία ενός ψυχανθούς της οικογένειας του αρακά. Περιέχει υψηλά ποσοστά υδατανθράκων και φυτικών πρωτεϊνών, γεγονός το οποίο της προσδίδει ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία και αναντικατάστατο σύμμαχο σε περιπτώσεις υιοθέτησης χορτοφαγικών σχημάτων ή σε περιόδους νηστείας.

Η καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι δύσκολη, καθώς το φυτό είναι ευαίσθητο και όλη η διαδικασία πρέπει να γίνει με το χέρι. Μαζεύεται το πρωί με τη δροσιά, πριν χαράξει, διότι αν αυξηθεί η θερμοκρασία με το πέρας της ημέρας, το φυτό έχει την τάση να θράβει, κάτι που οδηγεί σε μεγάλες απώλειες.

Μέχρι πρόσφατα, την περίοδο του αλωνίσματος, αμέσως μετά τη συγκομιδή, ο κόσμος εξαρτιόναν τρομερά από τις καιρικές συνθήκες, καθώς για να γίνει το παραδοσιακό λίχνισμα (ο διαχωρισμός του καρπού από τα άχυρα), ήταν απαραίτητος ο αέρας. Σε περίπτωση που υπήρχε άπνοια, ο καρπός καθυστερούσε να διαχωριστεί, ανέβαζε θερμοκρασία και καταστρεφόταν. Εξαιτίας αυτών των δυσκολιών η καλλιέργειά του είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Διαφήμιση

<div align=”center”></div>

Η ανάπτυξη της παραγωγής

Εδώ και 15 χρόνια που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την καλλιέργεια φάβας και με την βοήθεια των εκθέσεων που έλαβα μέρος τα τελευταία 8 έτη, κατάφερα να συμβάλλω στην αύξηση της παραγωγής του νησιού και ο κόσμος γνώρισε καλύτερα το προϊόν μας. Έπειτα, επένδυσα στην τεχνολογία, αγοράζοντας μια σύγχρονη αλωνιστική μηχανή που με διευκόλυνε παραγωγικά.

Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 15 ως 60 τόνους – ανάλογα τον καιρό – και με μια φύρα 25% για τη συλλογή του σπόρου της επόμενης χρονιάς, οδηγούμαστε σε μια μέση ετήσια παραγωγή 20 τόνων. 

Παρόλο το μικρό μέγεθος του νησιού, μεγάλο ποσοστό των χωραφιών καλλιεργείται με φάβα από νέους ανθρώπους, έχοντας κάνει το προϊόν σήμα κατατεθέν του νησιού και δίνοντας ελπίδα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.

Η φάβα ως παραδοσιακό ορεκτικό έχει τη δική του θέση στα ελληνικά τραπεζώματα. Πολλές φορές είναι το συνοδευτικό του χταποδιού ενώ υπάρχουν και παραλλαγές της βασικής συνταγής, όπως είναι η πράσινη φάβα.

Αν είστε μέλος ενός αγροτουριστικού συνεταιρισμού και επιθυμείτε να επικοινωνήσετε τη δουλειά και τα προϊόντα σας μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας μέσω του mail info@argiro.gr

Διαφήμιση

Εσείς την φάβα με τι θα την συνοδευάτε;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται