Χταπόδι με φάβα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Ο συνδυασμός των γεύσεων είναι φοβερός. Δοκιμάστε το!

Χταπόδι με φάβα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Ο συνδυασμός των γεύσεων είναι φοβερός. Δοκιμάστε το!

  • προετοιμασία 45 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
117

Για το χταπόδι

  • 1 kg χταπόδι (γύρω στο 1 κιλό)
  • 1 μπουκάλι ξύδι (από κρασί)
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 κλων. ρίγανη
  • Μπόλικο ελαιόλαδο

Για τη φάβα

  • 1/2 kg φάβα
  • 1 κρεμμύδι (ξερό)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Για το γαρνίρισμα

  • 1 κρεμμύδι μέτριο (σε φέτες)
  • 1 κ.σ. κάππαρη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 380 Θερμίδες
    (kcal)
  • 25% Λιπαρά
  • 40% Υδατ/κες
  • 35% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για το χταπόδι

Χρειαζόμαστε ένα μικρό πήλινο σκεύος που να χωράει το χταπόδι.

Αυτό είναι βασικό, για να  μην απλώσουν τα υγρά που θα χρησιμοποιήσουμε.

Βάζουμε το χταπόδι στο πήλινο και το περιχύνουμε με το ξύδι.

Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα.

Στραγγίζουμε και πετάμε το ξύδι.

Βάζουμε στο πήλινο τη δάφνη, το πιπέρι, το σκόρδο και τη ρίγανη και καλύπτουμε το χταπόδι με ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο πολύ καλά, σφραγίζοντας γύρω γύρω.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε στους 200°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.

Μετά τα πρώτα 20 λεπτά ξεσκεπάζουμε και αναποδογυρίζουμε το χταπόδι. γιατί με το ψήσιμο μαζεύει προς τα πάνω.

Σφραγίζουμε ξανά το πήλινο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25 λεπτά επιπλέον.

Για το σερβίρισμα

Αφού ψηθεί, το βγάζουμε από το ζουμί του, το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε με παντρεμένη φάβα.

Περιχύνουμε με τα ζουμάκια ψησίματος.

Για τη φάβα

Μουλιάζουμε τη φάβα μέσα σε νερό για 30 λεπτά και στη συνέχεια τη στραγγίζουμε.

Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και την καλύπτουμε με νερό (πέντε δάχτυλα επιπλέον).

Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε καλά.

Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο.

Σιγοβράζουμε μέχρι να βράσει καλά, για 30 με 45 λεπτά (δεν ανακατεύουμε τη φάβα από την ώρα που θα πάρει βράση γιατί θα κολλήσει.

Σβήνουμε τη φωτιά και με ξύλινη κουτάλα την ανακατεύουμε συνεχώς, να κρεμώσει, ή την περνάμε από μύλο λαχανικών.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι.

Σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο μαραίνουμε τα κρεμμύδια και την κάππαρη για 3 με 4 λεπτά να γίνουν διάφανα.

Σερβίρουμε τη φάβα σε μία πιατέλα και τη γαρνίρουμε με την κάππαρη και τις φέτες κρεμμυδιού.

Διαβάστε επίσης όλα τα μυστικά μου για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε σωστά το χταπόδι.

Οδηγός Μαγειρικής

Μυστικά για: φαγητά με θαλασσινά
Ευ Ζην
Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Μια άκρως καλοκαιρινή συνταγή. Το χταπόδι είναι καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ενώσεις απαραίτητες για την ενίσχυση του μυϊκού, ανοσοποιητικού και ορμονικού συστήματος. Επίσης περιέχει ω3 λιπαρά οξέα τα οποία σχετίζονται με τη καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων της. Η φάβα αφ’ ενός είναι γευστική, αφετέρου έχει υψηλή διατροφική αξία. Μόλις ¼ του φλιτζανιού φάβα μπορεί να καλύψει το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε θειαμίνη (Β1), σιδήρου, φωσφόρου, χαλκού, καλίου και μαγνησίου. Με ή χωρίς ουζάκι, είναι ένα γεύμα με υψηλή θρεπτική αξία.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται