Πίσω

Εκκλησίες και μονές της Χίου

Η Χίος είναι ένα νησί το οποίο κατά τη βυζαντινή περίοδο έως την τελική κατάληψή της από τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα και  χάρη στη γεωγραφική της θέση αναπτύχθηκε όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτιστικά. Σε ολόκληρο το νησί βρίσκονται διάσπαρτες, οι περισσότερες καλοδιατηρημένες, εκκλησίες και μονές ιδιαίτερης βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Μερικές από τις πιο ιστορικές αναφέρονται στη συνέχεια.

Οι εκκλησίες στη Χίο

Μητροπολιτικός ναός της Χίου

Είναι αφιερωμένος στους Αγίους Βίκτωρες, Βίκτωρα, Μηνά και Βικέντιο. Εδώ επίσης είναι φυλαγμένα τα λείψανα του Αγίου Ισιδώρου, Πρωτομάρτυρα του νησιού. Ξεχωρίζει για το προαύλιό του που είναι περίτεχνα φτιαγμένο από βότσαλα  αναπαριστώντας ευφάνταστα γεωμετρικά σχέδια και παραδείσια τοπία με ιδιαίτερη τεχνική που τη συναντάμε σε πολλά αρχοντικά κτίρια του νησιού.  

Άγιος Γεώργιος Φρουρίου

Είναι κτισμένη από τον 10ο αιώνα μ.Χ. στη χρυσή περίοδο της μέσης βυζαντινής τέχνης. Βρίσκεται στη συνοικία του Κάστρου ενώ διατέλεσε τόπος λατρείας ορθόδοξων, καθολικών αλλά και μουσουλμάνων ως Εσκί Τζαμί.

Ναός Παναγίας Κρήνας

Βρίσκεται στα νότια του νησιού και συγκεκριμένα στους Βαβύλους. Είναι κατασκευασμένη στη μέση βυζαντινή εποχή δηλαδή στα τέλη του 12ου αιώνα. Ξεχωρίζει για τις τοιχογραφίες του οι οποίες ξεκίνησαν να φιλοτεχνούνται κατά τη διάρκεια της ύστερης βυζαντινής περιόδου (14ο αιώνας) αλλά ολοκληρώθηκαν τον 19ο αιώνα. Τμήμα των τοιχογραφιών σήμερα εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο Χίου. 

Ναός του Παλαιού Ταξιάρχη

Βρίσκεται στο Μεσαιωνικό οικισμό των Μεστών και ξεχωρίζει τόσο για τον ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευής του 19ου αιώνα (1833) που αναπαριστά σκηνές από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη όσο και για τις τοιχογραφίες του. 

Ναός Αγίων Αποστόλων

Πρόκειται για μια μικρή διατηρημένη εκκλησία πιστό αντίγραφο της καθολικής μονής της Νέας Μονής και βρίσκεται στο Πυργί.

Τα μοναστήρια στη Χίο

Η Νέα Μονή

Κατασκευασμένη στη διάρκεια της βασιλείας του Κωνσταντίνου Θ’ Μονομάχου (1000-1055) τον 11ο αιώνα, αποτελεί λαμπρό  αρχιτεκτονικό δείγμα της μέσης βυζαντινής περιόδου. Βρίσκεται στα κεντρικά του νησιού και προστατεύεται από την UNESCO   καθώς τα ψηφιδωτά που δεσπόζουν στη Μονή αποτελούν μέρος βυζαντινής τέχνης εξαιρετικής ιστορικής σημασίας.

Η Μονή Μανδών

Πρόκειται για μοναστηριακό συγκρότημα στα ανατολικά της Χίου και συγκεκριμένα στο δήμο Αμανής αφιερωμένο στον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο. Δεν υπάρχει ακριβή ημερομηνία κατασκευής της μονής αν και πιθανολογείται πως άρχισε να λειτουργεί κατά τον 16ο αιώνα. Επίσης, εδώ μπορεί να θαυμάσει κανείς στο εσωτερικό του αγιογραφίες του 19ου αιώνα.

Εκτός από τις ομορφιές του νησιού, η Χίος φημίζεται για τα μοναδικά της προϊόντα. Γνωρίστε τα:

Δείτε ακόμα μάθετε περισσότερα για την ιστορία του νησιού:

Το γεγονός που συγκλόνισε τον κόσμο δεν είναι άλλο από σφαγή της Χίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται