Πίσω

Γιουβέτσι, η συνταγή που όλοι αγαπάμε

Το γιουβέτσι στο ελληνικό τραπέζι

Τώρα που αρχίζει σιγά σιγά να κρυώνει ο καιρός ήρθε πια η ώρα να απολαύσουμε παραδοσιακά χειμωνιάτικα αγαπημένα πιάτα. Όλοι συμφωνούμε πως το γιουβέτσι είναι μια από εκείνες τις συνταγές που μπορεί να συγκεντρώσει την οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι καθώς αποτελείται από αργοψημένα κομμάτια κρέατος στο φούρνο με πλούσια κόκκινη σάλτσα συνοδευόμενα με κάποιο είδος ζυμαρικού, κριθαράκι ή χυλοπίτες. Ένα ακόμα φαγητό αγαπητό σε όλους με ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή όπως θα δούμε παρακάτω.

Γκιουβέτσι, ή αλλιώς γάστρα στα τούρκικα

Το γνωστό μας γιουβέτσι ή γκιουβέτσι δεν είναι ακριβώς ελληνικής επινόησης πιάτο, προέρχεται από την τουρκική λέξη guvec που αρχικά σήμαινε πήλινη κανάτα αλλά καθιερώθηκε ως ονομασία φυσικά για το πήλινο σκεύος, τη γάστρα, στο οποίο σιγομαγειρεύεται το φαγητό στο φούρνο. Το όνομα του λοιπόν αναφέρεται στον τρόπο μαγειρέματος . Ανατρέχοντας όμως πιο πίσω στην ιστορία του διαπιστώνουμε πως δεν ήταν οι Οθωμανοί οι πρώτοι που δημιούργησαν το γιουβέτσι αλλά όλα τα μουσουλμανικά φύλα που ζούσαν στις περιοχές της Μέσης Ανατολής τα οποία ήδη από τον 8ο αιώνα συνήθιζαν να τρώνε κομμάτια κρέατος, κυρίως αρνιού, μαγειρεμένα και αρωματισμένα με πολλά μπαχαρικά όπως κανέλα, κάρδαμο μαζί με σιτηρά. Πρώτα προετοίμαζαν λοιπόν τα πήλινα τους δοχεία με το φαγητό και το ψήσιμο τους το αναλάμβαναν οι τοπικοί φούρνοι. Από εκεί και έπειτα τα τουρκικά φύλα ως γνήσιοι νομάδες, υιοθέτησαν την συνταγή αυτή και την ενέταξαν στην Οθωμανική κουζίνα. Η ιστορία του γιουβετσιού εξελίχθηκε πιθανώς με παρόμοιο τρόπο όπως όλες οι συνταγές που μας ήρθαν από την Ανατολή. Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και από εκεί στους Έλληνες πρόσφυγες από την Πόλη και την Μικρά Ασία.

Διαφήμιση

Το γιουβέτσι στο ελληνικό τραπέζι

Στην Ελλάδα το γιουβέτσι αγαπήθηκε τόσο πολύ που απέκτησε στα χρόνια διάφορες παραλλαγές. Πρώτος ο αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές παρουσίασε την συνταγή αυτή ως Πολίτικο γιουβέτσι στην οποία περιλάμβανε μελιτζάνες τεμαχισμένες. Εκτός όμως από την κλασσική συνταγή, εκείνη με τα κομμάτια μοσχαριού και το κριθαράκι που έχουμε όλοι συνηθίσει, υπάρχουν πλέον άλλες πολλές εναλλακτικές συνταγές για όλες τις προτιμήσεις. Γιουβέτσι με κοτόπουλο, με αρνί αλλά και με ψάρι, γαρίδες και χταπόδι για τους λάτρεις των θαλασσινών.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται