Πίσω

Φρέσκο σκόρδο

Μαγειρεύοντας με φρέσκο σκόρδο

Τα σκόρδα αποτελούν βασικό στοιχείο στην μαγειρική. Πολλές παρασκευές ξεκινούν σοτάροντας λίγο σκόρδο, καθώς οι σκελίδες αυτού του βρώσιμου βολβού είναι πολύ γευστικές και δίνουν μοναδικό άρωμα. Ανάλογα με τον τρόπο που το μαγειρεύουμε, μπορεί να είναι ήπιο και γλυκό ή έντονο και πικάντικο.

Πώς επιλέγουμε

Αγοράστε σκληρά, μεσαία σκόρδα, που διατηρούν το εξωτερικό τους μέρος, το οποίο μοιάζει με φύλλο. Όσο πιο βαρύ είναι, τόσο πιο φρέσκο, ζουμερό και πιο γευστικό είναι. Αποφύγετε τους βολβούς που έχουν στεγνώσει ή έχουν μαλακά σημεία ή στίγματα. Οι πράσινοι βλαστοί σε έναν βολβό είναι σημάδι εσωτερικής ανάπτυξης στη σκελίδα, που είναι ένδειξη παλιού σκόρδου. Και όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα, μεγαλύτερο δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερο. Το μέγεθος του είναι αυτό που καθορίζει την ποικιλία του, ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένας μικρότερος βολβός σκόρδου έχει περισσότερη γεύση. Η σκόνη σκόρδου δεν έχει τόσο καλή γεύση και άρωμα όσο έχει το φρέσκο.

Χρήσεις

Χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό μεγάλης ποικιλίας εδεσμάτων, στη μεταποίηση κρεάτων, αλλά ακόμα και ως συστατικό μείγματος μπαχαρικών. Η παρουσία τους στην μεσογειακή και στην ελληνική διατροφή είναι χαρακτηριστική. Τα αρώματα που δίνουν τα σκόρδα, ανάλογα με το μαγείρεμα, ποικίλει από πικάντικο και καυτερό μέχρι γλυκό και πολύ αρωματικό. Όλα αυτά τα πετυχαίνουμε ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται στην κουζίνα μας και στη μαγειρική μας. Οι κύριες χρήσεις του είναι ώς μαγειρευτό, ωμό αλλά και σε κονσέρβες. Καταναλώνεται ως νεαρό φυτό ή ως βολβός ή αποξηραμένο σε μορφή σκόνης.

Τρόπος αποθήκευσης

Αποθηκεύουμε τα σκόρδα σε δροσερό, ξηρό μέρος. Εάν αγοράσουμε μεγάλη ποσότητα, μπορούμε να τα κρεμάσουμε σε ένα διχτυωτό σάκο σε ένα δροσερό και στεγνό μέρος. Μην αποθηκεύετε ποτέ τα σκόρδα σε πλαστική σακούλα και φυλάξτε τα εκτός ψυγείου, εκτός εάν έχετε συρτάρι με χαμηλή υγρασία.

Συντήρηση σκόρδου

Πρέπει να το διατηρούμε σε ξηρό και δροσερό μέρος στην κουζίνα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να το κρατήσουμε για πολλές εβδομάδες. Δεν πρέπει να το κλείνουμε σε σακούλες, γιατί ο αέρας είναι απαραίτητος.

Άλλωστε, όταν το ψήνουμε απελευθερώνει όλα τα αρώματα του, γλυκαίνει και χάνει τα αιθέρια έλαιά του, που στην ωμή μορφή του είναι πολύ έντονα.

Σκόρδο στην κατάψυξη

Σε περίπτωση που μείνει για πολύ καιρό μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες ή ακόμα και να το κάνουμε πολτό και να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη, χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση και το άρωμά του. Μπορούμε, επίσης, να καθαρίσουμε τις σκελίδες του σκόρδου από τη φλούδα τους. Μετά τις βάζουμε σε σακουλάκι τροφίμων στην κατάψυξη και τις συντηρούμε για αρκετές εβδομάδες.
Μπορούμε να ψιλοκόψουμε τις καθαρισμένες σκελίδες ή να τις πολτοποιήσουμε σε πρέσα συγκεκριμένη. Πρέπει να είναι μια γρήγορη διαδικασία χωρίς καθυστερήσεις, για να μην οξειδωθούν συστατικά των σκόρδων και βαρύνει η μυρωδιά τους. Τέλος, τα παγάκια σκόρδου που δημιουργήσαμε, τα συντηρούμε στην κατάψυξη για πολλούς μήνες μέσα σε σακουλάκι τροφίμων.

Στη μαγειρική

Είναι γεμάτο βιταμίνες αντιοξειδωτικά στοιχεία και απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή. Ταυτόχρονα δίνει χαρακτήρα στις συνταγές και πολύ γευστικά στοιχεία με πλούσια αρώματα.

Εδώ σας έχω μερικές χρήσεις του

Ψήστε το ολόκληρο  με την φλούδα τυλιγμένο καλά μέσα σε αλουμινόχαρτο και  θα χάσει όλη την βαριά μυρωδιά και την δυνατή αψιά γεύση του. Με το ψήσιμο  γίνεται μαλακό σε μορφή κρέμας η γεύση του γίνεται πολύ γλυκιά  και το χρησιμοποιούμε σαν άλειμμα σε φρυγανισμένο ψωμί για ορεκτικό ή μέσα σε σάλτσες.

Αλεσμένο, πολτοποιημένο το χρησιμοποιούμε για έντονη και δυνατή γεύση σε αλείμματα η σε αλοιφές όπως τζατζίκι ή σκορδαλιά.

Ψιλοκόψτε το για κάθε συνταγή που το απαιτεί. Το χαρακτηριστικό άρωμα του και η γλυκιά γεύση που αποκτά μετά το μαγείρεμα είναι μοναδική γι’ αυτό και σχεδόν όλες οι συνταγές σε όλο τον κόσμο ζητούν ένα πέρασμα σκόρδου από το τηγάνι το ταψί ή την κατσαρόλα σου.

Τι είναι το ψιλοκομμένο;

Το ψιλοκομμένο είναι ιδανικό για να δώσεις αρώματα σε κάθε συνταγή. Επειδή οι ολόκληρες σκελίδες  είναι δύσκολο να μαλακώσουν, το ψιλοκόβουμε  για να λιώσει ομοιόμορφα μέσα στις συνταγές.

Εδώ σας έχω μερικές ιδέες για το πως να το χρησιμοποιείτε στην μαγειρική 

Βάλτε το ψιλοκομμένο  στα θαλασσινά και ιδίως στις γαρίδες και στα οστρακοειδή.

Σοτάρετε ψιλοκομμένο  σε ένα σκεύος πριν προσθέσετε μανιτάρια, κρέας ή λουκάνικα θα δώσει έξτρα γεύση.

Προσθέστε ψιλοκομμένο σκόρδο μέσα σε μια σαλάτα λαχανικών με ελαιόλαδο για περισσότερη ένταση όπως παντζάρια σαλάτα ή πράσινα φασολάκια σαλάτα.

Χρησιμοποιείστε το αποξηραμένο  σε μορφή σκόνης για να κάνετε μια ξηρή μαρινάδα σε κρέας ή πουλερικό.

Πασπαλίστε αποξηραμένο σε μια ζύμη πίτσας ή ψωμιού για περισσότερα αρώματα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται