Πίσω

Σκόρδο ωμό και εμπορίου

Πως να χρησιμοποιώ το σκόρδο στις συνταγές

Αν είσαι επαγγελματίας μάγειρας ή απλά μαγειρεύεις στο σπίτι σου πρέπει να γνωρίζεις ότι το σκόρδο είναι ένα από τα πιο βασικά υλικά σχεδόν σε κάθε συνταγή.

Το χαρακτηριστικό άρωμα του και η γλυκιά γεύση που αποκτά μετά το μαγείρεμα είναι μοναδική γι’ αυτό και σχεδόν όλες οι συνταγές σε όλο τον κόσμο ζητούν ένα πέρασμα σκόρδου από το τηγάνι το ταψί ή την κατσαρόλα σου.

Στο εμπόριο μπορείς να βρεις το σκόρδο φρέσκο, λευκό ή μαύρο σκόρδο, συντηρημένο σε λάδι σε βάζο, κατεψυγμένο σκόρδο αλλά και σε αποξηραμένη μορφή σε σκόνη ή σε κομμάτια.

Ποιο όμως, είναι το καλύτερο σκόρδο για να απογειώσει τις συνταγές μαγειρικής;

Τι είναι η σκελίδα σκόρδου;

Είναι ένα από τα πολλά κομμάτια σκόρδου που απαρτίζουν ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδου ντυμένο με τα εξωτερικά λευκά ντύματα – φύλλα του.  Τραβάμε μια σκελίδα σκόρδο ή όσες ζητάει η συνταγή αφαιρώντας τα εξωτερικά ντύματα.  Κάθε σκελίδα σκόρδου περιβάλλεται από το εσωτερικό ατομικό της φύλλο-ντύμα. Αποφλοιώνουμε την φλούδα που περιβάλλει κάθε σκελίδα σκόρδου και προχωράμε στα βήματα της συνταγής.

Μερικές συνταγές όμως όπως τα ψητά στον φούρνο ζητούν τις σκελίδες «σκόρδου με το ντύμα τους». Πολλές φορές αυτό στις επαγγελματικές κουζίνες το λέμε «σκόρδο με το πουκάμισο».

Το σκόρδο το συντηρούμε χωρίς περιτύλιγμα σε δροσερό και σκιερό σημείο για να μην βγάλει πράσινη φύτρα Με αυτή την συντήρηση του σκόρδου σε ανοιχτό περιβάλλον και όχι κλεισμένο σε σακούλες αποτρέπουμε την δημιουργία του πράσινου βλαστού – φύτρα στα σκόρδα.

Μπορείς όμως να καταναλώσεις και τις σκελίδες σκόρδου που έχουν βγάλει βλαστό πράσινη φύτρα στην άκρη. Θα πρέπει όμως να την αφαιρέσεις σχίζοντας το σκόρδο στη μέση.  Το σκόρδο που έχει πετάξει πράσινο βλαστό είναι πιο έντονο στην γεύση και αφήνει ελαφριά πίκρα.

Διαφήμιση

Πόσες σκελίδες σκόρδο έχει ένα κεφάλι σκόρδου;

Συνήθως κάθε κέφαλο σκόρδου αποτελείται από 8 έως 20 σκελίδες ανάλογα την ποικιλία.

Τα σκόρδα με μαλακό κοτσάνι έχουν συνήθως 10-20 σκελίδες. Τα σκόρδα με σκληρό κοτσάνι έχουν περίπου 8-12 σκελίδες.

Μαγειρεύοντας με φρέσκο σκόρδο

Το φρέσκο σκόρδο είναι γεμάτο βιταμίνες αντιοξειδωτικά στοιχεία και απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή. Ταυτόχρονα δίνει χαρακτήρα στις συνταγές και πολύ γευστικά στοιχεία με πλούσια αρώματα.

Πως χρησιμοποιούμε το φρέσκο σκόρδο στην μαγειρική;

Εδώ σας έχω μερικές χρήσεις του φρέσκου σκόρδου

Ψήστε ολόκληρο το κεφάλι σκόρδου με την φλούδα τυλιγμένο καλά μέσα σε αλουμινόχαρτο και το σκόρδο θα χάσει όλη την βαριά μυρωδιά και την δυνατή αψιά γεύση του. Με το ψήσιμο το σκόρδο γίνεται μαλακό σε μορφή κρέμας η γεύση του γίνεται πολύ γλυκιά  και το χρησιμοποιούμε σαν άλειμμα σε φρυγανισμένο ψωμί για ορεκτικό ή μέσα σε σάλτσες.

Ψητές μεμονωμένες σκελίδες σκόρδου που έχουν μαλακώσει μπαίνουν μέσα σε πουρέ λαχανικών ή πατάτας για μια πιο πολύπλοκη ανάπτυξη γεύσεων.

Κομμένες σκελίδες σκόρδου σε φέτες, χρησιμοποιούμε σε σοταρισμένα λαχανικά ή σε γρήγορα μαγειρέματα. Επίσης μπορούμε να μπήξουμε κομμένο σκόρδο σε ψητά ή σε χαραγμένες πατάτες που θα μπουν στο φούρνο για περισσότερα αρώματα.

Αλεσμένο πολτοποιημένο σκόρδο χρησιμοποιούμε για έντονη και δυνατή γεύση σε αλείμματα η σε αλοιφές όπως τζατζίκι ή σκορδαλιά.

Ψιλοκόψτε το σκόρδο για κάθε συνταγή που απαιτεί ψιλοκομμένα σκόρδα.

Διαφήμιση

Τι είναι το ψιλοκομμένο σκόρδο;

Το ψιλοκομμένο σκόρδο είναι ιδανικό για να δώσεις αρώματα σε κάθε συνταγή. Επειδή οι ολόκληρες σκελίδες σκόρδου είναι δύσκολο να μαλακώσουν, ψιλοκόβουμε το σκόρδο για να λιώσει ομοιόμορφα μέσα στις συνταγές.

Εδώ σας έχω μερικές ιδέες για το πως να χρησιμοποιείτε  το ψιλοκομμένο σκόρδο στην μαγειρική 

Βάλτε ψιλοκομμένο σκόρδο στα θαλασσινά και ιδίως στις γαρίδες και στα οστρακοειδή.

Σοτάρετε ψιλοκομμένο σκόρδο σε ένα σκεύος πριν προσθέσετε μανιτάρια, κρέας ή λουκάνικα θα δώσει έξτρα γεύση.

Προσθέστε ψιλοκομμένο σκόρδο μέσα σε μια σαλάτα λαχανικών με ελαιόλαδο για περισσότερη ένταση όπως παντζάρια σαλάτα ή πράσινα φασολάκια σαλάτα.

Χρησιμοποιείστε αποξηραμένο σκόρδο σε μορφή σκόνης για να κάνετε μια ξηρή μαρινάδα σε κρέας ή πουλερικό.

Πασπαλίστε αποξηραμένο σκόρδο σε μια ζύμη πίτσας ή ψωμιού για περισσότερα αρώματα.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται