Πίσω

Lingonberries ή αλλιώς κόκκινα μύρτιλα

Τι είναι τα lingonberries

Τα κόκκινα μύρτιλα, ή αλλιώς lingonberries, είναι φρούτα που καλλιεργούνται στην Νότια Αμερική, σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ και έχουν ενταχθεί στην ομάδα των superfood, χάρη στην σπουδαία διατροφική τους αξία. Θεωρείται, μάλιστα, διατροφικός θησαυρός, ενώ στην Ελλάδα πολύ συχνά συγχέονται με τα κράνμπερις, λόγω του παρόμοιου χρώματος αλλά και σχήματος. Από το συγκεκριμένο φυτό, δεν αξιοποιούνται μόνο οι καρποί, αλλά και τα φύλλα για φαρμακευτική κυρίως χρήση.

Επιλογή και Συντήρηση

Τα κόκκινα μύρτιλα μπορεί κανείς να τα βρει τόσο αποξηραμένα, όσο και φρέσκα. Μπορούμε επίσης να βρούμε και συμπυκνωμένο χυμό. Όταν τα προμηθευτούμε, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, είτε στο ψυγείο για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η διάρκεια ζωής τους είναι σχετικά μεγαλύτερη από άλλα φρούτα της ίδιας κατηγορίας, χάρη σε ένα φυσικό οξύ που περιέχουν.

Διαφήμιση

Κατανάλωση και οφέλη για την υγεία

Τα lingonberries περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, βιταμίνης Ε και πολυφαινολικές ενώσεις συμπεριλαμβανομένων ανθοκυανινών και διαιτητικών ινών. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί μια κάποιες ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μας.

2. Περιέχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

3. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

4. Συμβάλλουν στη λειτουργία των οπτικών μας νεύρων.

5. Επίσης, βοηθάει στην καύση λίπους και στην απώλεια σωματικού βάρους.

6. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

7. Τονώνει το καρδιαγγειακό σύστημα.

8. Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Διαφήμιση

Χρήσεις στην κουζίνα

Όπως τα περισσότερα φρούτα της κατηγορίας των berries, έτσι και τα κόκκινα μύρτιλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές, με γευστικό αποτέλεσμα, είτε ωμά είτε μαγειρεμένα. Αρχικά, μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά πρωινού, σε σπιτικές μπάρες δημητριακών, όπως επίσης και σε κέικ, μάφιν, μπισκότα. Μπορούν να προστεθούν σε υγιεινά smoothie, λικέρ ενώ μπορούμε να φτιάξουμε μοναδικές μαρμελάδες και επικαλύψεις για επιδόρπια. Τέλος, χάρη στην όξινη γεύση τους, μπορούν να συνδυαστούν και με κάποιο είδος κρέατος για την δημιουργία μιας ιδιαίτερης σάλτσας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται